Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Županija

Županijsko poglavarstvo podržalo izgradnju hladnjače

  sbg           30.07.2003.         1891 pogleda
Županijsko poglavarstvo podržalo izgradnju hladnjače
VIROVITICA, 30. srpnja - Unatoč najavljenoj ljetnoj stanci sastali su se danas članovi Poglavarstva Virovitičko-podravske županije kako bi razmotrili zahtjev Voćarske zadruge "Jabuka" iz Virovitice za davanje podrške za investiciju izgradnje hladnjače. Voćarska zadruga «Jabuka» planira na prostoru Sajmišta u Virovitici, na površini od 10.000 četvornih metara, sagraditi hladnjaču kapaciteta 2612 tona, vrijednu 16 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva raspisalo je krajem svibnja ove godine natječaj za potporu izgradnje četiri hladnjače u Hrvatskoj. Zadruga "Jabuka" koja je jučer potpisala ugovor o kupnji zemljišta na Sajmištu s virovitičkom "Florom" i već ima izrađeno idejno rješenje hladnjače i prikupljene ponude od proizvođača opreme i izvodača građevinskih radova, od županije je zatražila podršku potrebnu za natječaj, a zatražena je i financijska potpora, u okviru mogućnosti županijskog proračuna.
Županija je izgradnju hladnjače podržala, obećala podršku pri "guranju" ovoga projekta na državnoj raznini, a podržat će ga i kroz regresiranje kamata iz programa razvoja poljoprivrede.
Nepostojanje hladnjače jedna je od glavnih kočnica značajnijem razvoju voćarstva u Virovitičko-podravskoj županiji jer godišnje zbog toga što nemaju gdje skladištiti voće, županijskim voćarima propada trideset do četrdeset posto uroda. Kada se to izrazi u kunama to iznosi tri do četiri milijuna kuna. "Ili sve ono što bi voćari od svojih proizvoda trebali zaraditi", kaže upravitelj Zadruge Pero Marić.
Virovitičko-podravski voćari imaju dobar argument kojim će ići pred hrvatsku vladu tražeći podršku za ovaj projekt jer se ovdje proizvodi oko 300 do 600 vagona voća. Napravljena je i statistika što se nalazi u voćnjacima: na 170 hektara 268750 stabala jabuka, na 31 hektaru 22880 stabala bresaka, na 7,7 hektara 10100 stabala krušaka i na 14 hektara 7970 stabala šljiva.
Sve su to podaci koje sadržava projekt koji najkasnije do sutra mora doći u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva jer sutra ističe šezdesetodnevni rok natječaja. Na pitanje zašto se čekao zadnji dan, virovitičko-podravski župan Ivan Begović prstom je upro u Grad Viroviticu, čija uprava, rekao je, u 120 dana vlasti nije uspjela riještiti problem zemljišta.
Bit će zanimljivo čuti što će na to odgovoriti iz Grada Virovitice, budući da koalicijska vlast, koja je do ove godine bila u gradu, to nije uspjela riješiti niti u mnogo dužem roku.
Da preduhitrimo pressicu mi smo pitali za izjavu gradonačelnika Ivicu Kirina i on kaže da je to učinjeno u maksimalno brzom roku, te da je upravo gradska vlast urigirala da umjesto 15 eura po četvornom metru, "Flora" zemljište proda po 10 eura po četvornom metru i da ugovor potpiše samo na osnovu garancije o plaćanju, kako se ne bi čekao novac i tako premašio rok za javljanje na natječaj.
Zanimljiv je i podatak da se u međuvremenu javilo i jedno zagrebačko poduzeće koje je hladnjaču željelo graditi u Slatini i također je tražilo županijsku potporu. Nije je dobilo jer su, kaže župan Begović, potencijalni investitori u posljednji trenutak otkazali za subotu sazvan sastanak s njime pa je on zaključio da je riječ o "neozbiljnoj ponudi"
Naše su informacije, doduše, nešto drugačije jer naši izvori tvrde da je sastanak otkazao župan. No, tko god da je, činjenica je - i to za pohvalu - da se prednost dala ipak domaćim "snagama".

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Županija