Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Županija

Županijsko poglavarstvo podržalo izgradnju hladnjače

  sbg           30.07.2003.         1676 pogleda
Županijsko poglavarstvo podržalo izgradnju hladnjače
VIROVITICA, 30. srpnja - Unatoč najavljenoj ljetnoj stanci sastali su se danas članovi Poglavarstva Virovitičko-podravske županije kako bi razmotrili zahtjev Voćarske zadruge "Jabuka" iz Virovitice za davanje podrške za investiciju izgradnje hladnjače. Voćarska zadruga «Jabuka» planira na prostoru Sajmišta u Virovitici, na površini od 10.000 četvornih metara, sagraditi hladnjaču kapaciteta 2612 tona, vrijednu 16 milijuna kuna. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva raspisalo je krajem svibnja ove godine natječaj za potporu izgradnje četiri hladnjače u Hrvatskoj. Zadruga "Jabuka" koja je jučer potpisala ugovor o kupnji zemljišta na Sajmištu s virovitičkom "Florom" i već ima izrađeno idejno rješenje hladnjače i prikupljene ponude od proizvođača opreme i izvodača građevinskih radova, od županije je zatražila podršku potrebnu za natječaj, a zatražena je i financijska potpora, u okviru mogućnosti županijskog proračuna.
Županija je izgradnju hladnjače podržala, obećala podršku pri "guranju" ovoga projekta na državnoj raznini, a podržat će ga i kroz regresiranje kamata iz programa razvoja poljoprivrede.
Nepostojanje hladnjače jedna je od glavnih kočnica značajnijem razvoju voćarstva u Virovitičko-podravskoj županiji jer godišnje zbog toga što nemaju gdje skladištiti voće, županijskim voćarima propada trideset do četrdeset posto uroda. Kada se to izrazi u kunama to iznosi tri do četiri milijuna kuna. "Ili sve ono što bi voćari od svojih proizvoda trebali zaraditi", kaže upravitelj Zadruge Pero Marić.
Virovitičko-podravski voćari imaju dobar argument kojim će ići pred hrvatsku vladu tražeći podršku za ovaj projekt jer se ovdje proizvodi oko 300 do 600 vagona voća. Napravljena je i statistika što se nalazi u voćnjacima: na 170 hektara 268750 stabala jabuka, na 31 hektaru 22880 stabala bresaka, na 7,7 hektara 10100 stabala krušaka i na 14 hektara 7970 stabala šljiva.
Sve su to podaci koje sadržava projekt koji najkasnije do sutra mora doći u Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva jer sutra ističe šezdesetodnevni rok natječaja. Na pitanje zašto se čekao zadnji dan, virovitičko-podravski župan Ivan Begović prstom je upro u Grad Viroviticu, čija uprava, rekao je, u 120 dana vlasti nije uspjela riještiti problem zemljišta.
Bit će zanimljivo čuti što će na to odgovoriti iz Grada Virovitice, budući da koalicijska vlast, koja je do ove godine bila u gradu, to nije uspjela riješiti niti u mnogo dužem roku.
Da preduhitrimo pressicu mi smo pitali za izjavu gradonačelnika Ivicu Kirina i on kaže da je to učinjeno u maksimalno brzom roku, te da je upravo gradska vlast urigirala da umjesto 15 eura po četvornom metru, "Flora" zemljište proda po 10 eura po četvornom metru i da ugovor potpiše samo na osnovu garancije o plaćanju, kako se ne bi čekao novac i tako premašio rok za javljanje na natječaj.
Zanimljiv je i podatak da se u međuvremenu javilo i jedno zagrebačko poduzeće koje je hladnjaču željelo graditi u Slatini i također je tražilo županijsku potporu. Nije je dobilo jer su, kaže župan Begović, potencijalni investitori u posljednji trenutak otkazali za subotu sazvan sastanak s njime pa je on zaključio da je riječ o "neozbiljnoj ponudi"
Naše su informacije, doduše, nešto drugačije jer naši izvori tvrde da je sastanak otkazao župan. No, tko god da je, činjenica je - i to za pohvalu - da se prednost dala ipak domaćim "snagama".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.