Banner
Ženska mreža: Vlada još uvijek nema sustavnu politiku ravnopravnosti spolova
Povlačenje proizvoda: Pesticidi u sjemenkama sezama VEDRINI 200g
UNICEF donirao tri respiratora i testove na koronavirus
Zbog pesticida opozvan prah zlatno mlijeko iz Müller trgovina
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Humanitarna akcija

Županijski Klub darivatelja krvi 100+

  Vlatko Jelenčić           20.05.2019.         7864 pogleda
Županijski Klub darivatelja krvi 100+

Pod predsjedanjem županijske ravnateljice Društva Crvenog križa VPŽ Željke Grahovac održana je u Virovitici 15. svibnja konstituirajuća sjednica KLUBA DDK 100+. Mjesto u ovom prestižnom klubu zaslužilo je svega 28 darivatelja krvi iz cijele Virovitičko-podravske županije, koji su krv darovali više od 100 puta (23 muškarca), odnosno više od 75 puta (5 žena). Izabrano je i rukovodstvo kluba, predsjednik Denis Delić iz Pčelića, i dopredsjednici Elza Blagajac iz Orahovice i Ivan Farkaš iz Slatine.

Članovi Kluba suglasili su se oko budućih zajedničkih aktivnosti kojima će se jačati međusobna povezanost članova, propagiranje davalaštva krvi na našoj županiji i aktiviranje novih, mladih darivatelja i odavanje dostojne zahvalnosti svim darivateljima krvi.

Prva je obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 14. lipnja sa prijemom kod župana Igora Androvića, a slijedeće su izdavanje brošure o davalaštvu krvi na našoj županiji i izdavanje kalendara za 2020. u kojem će se nalaziti podatci o naših humanim herojima iz Kluba DDK 100+. Treba organizirati i dodatna druženja članova i izlete, jer se davalaštvo krvi do sada nije primjereno vrednovalo niti u našim lokalnim zajednicama, niti na razini države. Također, potrebno je pronaći model simboličnog nagrađivanja darivatelja od 60,70,80,90,110,120,130 i više darivanja jer oni nisu obuhvaćeni dosadašnjim diplomama HCK.

Novac za ove aktivnosti osiguran je djelomično u proračunu novosnovanog DCK VPŽ, a dio će se osigurati kroz sponzorstva.

Transfuzija krvi na području Hrvatske prvi put je održano u Ginekološkoj klinici u Petrovoj, u Zagrebu 1923. bez određivanja krvne grupe. Organiziranog davanja krvi u bolnicama do prve organizirane akcije DDK u željezari Sisak 25.10.1953. nije bilo, već su se davanja svodila na obiteljska, prijateljska i plaćena. Organiziranje akcija od tada preuzima Hrvatski Crveni križ i davalaštvo krvi postaje dobrovoljno, anonimno, solidarno i besplatno. Zavod za transfuziju iz Zagreba jedini organizira akcije DDK po cijeloj sve do 1958., kad je osnovano 27 Kabineta za transfuziju krvi po bolnicama u većim hrvatskim gradovima. Kabinet u tadašnjem Medicinskom centru u Virovitici osnovan je 1.10.1958., a s prvim akcijama krenuo je krajem iste godine. Za 1959. godinu imamo podatak da je 1959. održano 24 terenske akcije na prostoru današnje VPŽ sa 1375 doza krvi. Možemo reći da bi ove godine obilježili 60 godina organiziranog prikupljanja krvi u Općoj bolnici Virovitica, da krajem 2012. nije došlo do preustroja na samo 4 velike Transfuzije koje prikupljaju krv u RH.

Davalaštvo krvi važan je segment našeg zdravstva, ali i prosperiteta i obrane naše domovine i zato ga na svaki način treba jačati i poticati. Županijski Klub DDK 100+ rado toga je i osnovan.

POPIS DDK 100+ za 14.6.2019.

 

 

PREZIME I IME

GODIŠTE

M J E S T O

 

 

CK VIROVITICA

 

 

 

KOVAČ IVAN

 

Virovitica

 

MAJKOVČAN ANDRIJA

 

Sveti Đurađ

 

MALOČA ANTE

 

Virovitica

 

PEZIĆ DRAGO

 

Virovitica

 

NEMET SLAVKO

 

Pitomača

 

PINTAR BRANKA

 

Pitomača

 

KOVAČ JERKO

 

Milanovac

 

MALČIĆ VLADO

 

Dugo Selo Lukačko

 

CIRAKI VLADO

 

Sveti Đurađ

 

DELIĆ DENIS

 

Pčelić

 

KOLAREVIĆ SLOBODAN

 

Podgorje

 

HERBST DRAG0

 

Virovitica

 

POPOVIĆ RANKO

 

Virovitica

 

KOŠIĆ DAMIR

 

Rezovačke Krčevine

 

DEMŠIĆ MARIJA

1955

Pitomača

 

CK ORAHOVICA

 

 

 

BLAGAJAC ELZA

 

Orahovica

 

GELENČIR MARICA

 

Orahovica

 

SMOJVER VANJA

 

Mali Rastovac

 

STIBLIK JOSIP

 

Orahovica

 

ŠORMAN IVAN

 

Zdenci

 

CK SLATINA

 

 

 

PARADINOVIĆ KREŠIMIR

 

Kapinci

 

PERKOVIĆ VJERAN

 

Čađavica

 

ŽUBRINIĆ DAMIR

 

Slatina

 

DRONJAK RADE

 

Vaška

 

JEĐUD JOZEFINA

 

Slatina

 

FARKAŠ IVAN

 

Slatina

 

STANISAVLJEVIĆ ĐORĐE

 

Slatina

 

KESEG IVAN

 

Grabić

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Humanitarna akcijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.