Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Gospodarstvo

Županijski gospodarstvenici ove godine planiraju zaposliti 1.602 radnika

        12.05.2009.         1194 pogleda
Županijski gospodarstvenici ove godine planiraju zaposliti 1.602 radnika

U svrhu što uspješnijeg djelovanja hrvatskog tržišta rada, te usklađivanja ponude i potražnje radne snage Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Virovitica u suradnji s poslodavcima, prikupila je informacije vezane uz potrebe tržišta rada, iskustva poslodavaca i očekivanja u zapošljavanju.

Anketnim upitnikom istražile su se potrebe poslodavaca za novim radnicima, istražile su se potrebe za daljnjom izobrazbom radnika u cilju njihova zadržavanja. Također, ispitale su se moguće poteškoće pri nalaženju odgovarajućeg kadra, te razlozi istih.
Cilj istraživanja je bio otkrivanje trenutnih oblika zapošljavanja i prepoznavanje trendova u potrebama tržišta rada za različitim profilima radnika, kako bi se poboljšala suradnja između HZZ-a i poslodavaca. Kao rezultat, HZZ se može adekvatno pripremiti za potrebne aktivnosti u daljnjoj izobrazbi zaposlenih osoba, te može pružiti kvalitetnije usluge savjetovanja i usmjeravanja nezaposlenih osoba. Isto tako, poslodavci su imali priliku iskazati svoje potrebe i poteškoće, te u suradnji s HZZ-om pronaći prikladno rješenje.

Anketa se provodila u cijeloj Republici Hrvatskoj. Pokazatelji prikupljeni anketom su anonimni, te se koriste isključivo u analitičke svrhe. Na području Virovitičko–podravske županije anketom poslodavaca obuhvaćeno je 387 poslovnih subjekata s više od 5 zaposlenih iz svih djelatnosti izuzev javne uprave. Anketu je popunio i vratio ukupno 351 poslovni subjekt ili 90,7%.
Ovim istraživanjem obuhvaćeno je i 12.587 zaposlenih ili 52,2% ukupne zaposlenosti na području Virovitičko-podravske županije. Na dan 31.12.2008. godine 351 anketirani poslodavac bilježio je 772 zaposlene osobe više u odnosu na isti period 2007. godine. Tijekom 2008. godine anketirani poslodavci su ukupno zaposlili 3.512 radnika, a od toga 1.716 žena ili 48,9%. Najvećim dijelom od 52,7% poslodavci su zapošljavali radnike posredovanjem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Poteškoće pri nalaženju radnika imalo je 35,3% poslodavaca. Većina anketiranih poslodavaca (64,7%) nije imala poteškoće pri pronalaženju radnika.

Tijekom 2008. godine anketirani poslodavci su ukupno zaposlili 3.512 radnika, a od toga 1.716 žena ili 48,9%. Na određeno radno vrijeme zaposleno je 2.778 radnika ili 79,1% , a na neodređeno 734 radnika ili 20,9%. Na sezonskim poslovima zaposlio se 1.181 radnik ili 33,6%.
Za 2009. godinu anketirani poslodavci predviđaju zaposliti 1.602 radnika. Od ukupno 351 anketiranog poslodavca, njih 80 ili 22,8% izjavilo je da ima potrebu za dodatnom izobrazbom radnika. Poslodavci su izrazili najveće potrebe za izobrazbom radnika u užim strukovnim i tehničkim znanjima, te u izobrazbi radnika za rad na računalu. Od usluga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 73,8% poslodavaca koristilo je barem jednu uslugu. U najvećem broju poslodavci su koristili uslugu objave potrebe za radnikom u dnevnom biltenu ili na oglasnoj ploči HZZ-a (37% anketiranih poslodavaca), te objavu potreba za radnicima na web stranici HZZ-a (33,3% anketiranih poslodavaca).

Većina anketiranih poslodavaca izrazila je zadovoljstvo u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a neki su dali i konkretne prijedloge za buduću suradnju. Ovim putem HZZ Područna služba Virovitica zahvaljuje se svim poslodavcima s područja Virovitičko-podravske županije na suradnji tijekom provedbe ankete.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo