Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Županija

Županijska skupština prekinuta zbog nedostatka kvoruma

        15.07.2003.         1287 pogleda
Županijska skupština prekinuta zbog nedostatka kvoruma
VIROVITICA, 15. srpnja 2003. - Vijećnici Skupštine Virovitičko-podravske županije danas su odradili Aktualni sat o kojemu teško da se može išta drugo reći osim "već viđeno" i to tko zna koliko puta. Nakon toga pojeli su sendviče, popili Coca-colu i Fantu, a ostatak dnevnoga reda odradit će u petak u 18 sati - zbog nedostatka kvoruma sjednica, nakon gotovo četverosatnog otezanja s dugotrajnim pauzama (od kojih je jedna umjesto najavljenih petnaest minuta trajala gotovo sat i pol!), morala je biti prekinuta.
Vijećnici oporbenog HSP-a i HDZ-a ponovili su scenarij sa posljednje sjednice: nakon aktualnog sata nisu se vratili u vijećnicu što nam je vijećnik Mato Štimac, inače predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice objasnio na sljedeći način: "Prošli puta smo izlaskom iz dvorane opomenuli vladajuću koaliciju da ima nedisciplinirane vijećnike, koji ne dolaze na sjednicu. Tada smo se vratili u dvoranu, ali smo ih upozorili da ćemo to ponovno učiniti kada bez nas ne budu imali dovoljno ruku. Sada se to dogodilo i ne namjeravamo se vratiti u vijećnicu. Radit ćemo normalno tek kada i vijećnici vladajuće koalicije budu dolazili redovito na sjednice"

GRADONAČELNIK KIRIN `UMIJEŠAO PRSTE`?

Predsjednik Županijske skupštine Josip Novogradec nakon višesatne bezuspješne potrage za kvorumom morao je oko 13.30 sati priznati poraz, prekinuti sjednicu i nastavak zakazati za petak u 18 sati.
"Ovo je jedna od lakših sjednica na kojoj nema nikakvih važnijih političkih odluka. Dnevni red smo određivali na Međustranačkom vijeću i sve su se stranke s njime složile. No, HDZ je sada odlučio opstruirati rad"; ocjenio je, a zatim dodao da su "nakon dosta pauza vidjeli da je tu uvezan i Grad Virovitica". Grad se, po Novogradčevim riječima, tu umiješao jer gradonačelnik Ivica Kirin nije pustio vijećnika Vladimira Kiša (HSLS), inače pročelnika u Odjelu za financije i gospodarstvo da dođe na sjednicu, dajući mu posao u Upravi.
"To je kršenje njegovih ustavnih prava kao vijećnika i može imati dalekosežnije posljedice", zaključio je Novogradec.

"MORAO SAM BITI GRADONAČELNIKU PRI RUCI"

Tvrdnju da ga nije pustio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin provjerili smo kod vijećnika HSLS-a Vladimira Kiša. On nam je «diplomatski» odgovorio da je «morao biti pri ruci gradonačelniku» i da zbog toga nije mogao doći na sjednicu.
Gradonačelnik Kirin, pak, kaže da je tvrdnja predsjednika Županijske skupštine kako je Vladimiru Kišu uskratio ustavno pravo koje ima kao vijećnik čista laž, te da je Kiš, kao pročelnik virovitičkog gradskog Odjela za financije i gospodarstvo morao sudjelovati na ranije dogovorenom sastanku.
"Da sam zaista htio nekome zabraniti dolazak onda ne bih na sjednicu pustio niti pročelnika Odjela za društvene djelatnosti Jozu Erpačića. Ne sviđa mi se što se na mene svaljuje krivnja što koalicija nije uspjela sakupiti dovoljno svojih vijećnika, a niti to što se sada tvrdi da zbog samo jednog čovjeka, koji je imao obveza na svome radnom mjestu, sjednica nije mogla biti održana", izjavio nam je Kirin.

GOTOVA ANALIZA DOLAZAKA NA SJEDNICE

U Županijskoj skupštini, prema izbornim rezultatima, sjedi dvanaest vijećnika HDZ-a, jedanaest HSS-a, sedam SDP-a, po četiri iz HNS-a i HSLS-a, tri vijećnika Hrvatske stranke prava i jedna zastupnica srpske nacionalne manjine. Vladajuća koalicija, dakle, ima 26 od ukupno 42 glasa u Skupštini. Danas ih se nije moglo skupiti niti 22, koliko je bilo potrebno za kvorum.
Nakon što je prošli puta oporba priprijetila da će učiniti upravo ovo što se danas i dogodilo: blokirati rad skupštine, dogovoreno je da će se napraviti analiza dolazaka svakog pojedinog vijećnika.
"Analiza je gotova i dostavili smo je klubovima vijećnika kako bi oni raspravili o (ne)disciplini dolazaka svojih vijećnika i nešto učinili da se to promijeni do početka jesenskog zasjedanja jer smo očekivali da će ova sjednica proći bez većih poteškoća", objasnio nam je predsjednik Županijske skupštine.
No, čini se da će dani rok ipak biti prekasno jer stranačka disciplina vidjet će se već u petak, u 18 sati, kada bi Skupština trebala odraditi dnevni red i, između ostaloga, odrediti tko će 3. rujna, na Dan županije primiti županijska priznanja, te, što je vjerojatno još važnije, odlučiti konačno o kriterijima na osnovu kojih će se od jeseni dodjeljivati stipendije studentima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ŽupanijaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.