Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Županija raspolaže s oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta


  Poljoprivreda           Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           23.04.2018.         1812 pogleda
Županija raspolaže s oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Uz nazočnost državnog tajnika Tugomira Majdaka, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa Darka Žužaka i Igora Pavkovića, predstavnika gradova i općina, predstavljen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. O njemu su, uz državnog tajnika, govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Lana Bogdan, Igor Miodrag i Manda Suman Bogdanović.

– Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu prezentirali smo predstavnicama općina i gradova s područja VPŽ-a. Oni su u tijeku izrada programa raspolaganja, a mi im dajemo smjernice kako bi dovršili taj program. Općine i gradovi definirat će raspoloživo državno zemljište za zakup i prodaju, kao i sve zajedničke pašnjake, ribnjake... VPŽ u svom sastavu ima oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga je velik dio državnog zemljišta na raspolaganju putem zakupa ili prodaje, a to u idućem razdoblju očekuju poljoprivrednici - rekao je Majdak.

Općine i gradovi dužni su donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona. Državno zemljište daje se u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Natječaj za zakup raspisuje se za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline površine najviše do 100 hektara. Majdak je istaknuo kako zakon omogućuje i izvlačenje poljoprivrednih površina iz šumsko-gospodarske osnove koje je potrebno staviti u Programe raspolaganja JLS-a. Tako će se omogućiti zakup i prodaja državnog zemljišta poljoprivrednicima koji žele povećati svoje proizvodne površine, a prije svega OPG-ovima i mladim poljoprivrednicima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: