Plenković: Kada je HDZ jedinstven - tada i pobjeđuje na izborima
Klinici za infektivne bolesti dodatnih tri milijuna kuna za sprječavanje koronavirusa
HND o koronavirusu: Nepotrebno širenje straha u medijima
Analitičari: Inauguracija primjerena, govor uravnotežen i s poznatim stavovima
Miljenić: Inauguracija prošla dostojanstveno i svečano, primjereno zemlji i funkciji predsjednika
Milanović: Ne kanim biti korektivni nego konstruktivni faktor
Sabor u srijedu o popisu stanovništva

  Poljoprivreda

Županija raspolaže s oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

  Vladimir Grgurić/Glasslavonije.hr           23.04.2018.         2278 pogleda
Županija raspolaže s oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta

Uz nazočnost državnog tajnika Tugomira Majdaka, virovitičko-podravskog župana Igora Androvića i njegovih zamjenika Marija Klementa Darka Žužaka i Igora Pavkovića, predstavnika gradova i općina, predstavljen je Zakon o poljoprivrednom zemljištu. O njemu su, uz državnog tajnika, govorili predstavnici Ministarstva poljoprivrede Lana Bogdan, Igor Miodrag i Manda Suman Bogdanović.

– Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu prezentirali smo predstavnicama općina i gradova s područja VPŽ-a. Oni su u tijeku izrada programa raspolaganja, a mi im dajemo smjernice kako bi dovršili taj program. Općine i gradovi definirat će raspoloživo državno zemljište za zakup i prodaju, kao i sve zajedničke pašnjake, ribnjake... VPŽ u svom sastavu ima oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od toga je velik dio državnog zemljišta na raspolaganju putem zakupa ili prodaje, a to u idućem razdoblju očekuju poljoprivrednici - rekao je Majdak.

Općine i gradovi dužni su donijeti Programe raspolaganja u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu Zakona. Državno zemljište daje se u zakup putem javnog natječaja na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja za isto razdoblje. Natječaj za zakup raspisuje se za katastarske čestice koje čine proizvodno-tehnološke cjeline površine najviše do 100 hektara. Majdak je istaknuo kako zakon omogućuje i izvlačenje poljoprivrednih površina iz šumsko-gospodarske osnove koje je potrebno staviti u Programe raspolaganja JLS-a. Tako će se omogućiti zakup i prodaja državnog zemljišta poljoprivrednicima koji žele povećati svoje proizvodne površine, a prije svega OPG-ovima i mladim poljoprivrednicima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.