Banner
Benčić: Bitka u Stubici zagrijavanje je za prosvjed protiv Vladinog vođenja države
Puljak izboru GDO Turudića: Najniža razina demokracije
Grbin: Na prosvjedu ćemo tražiti da se odmah raspišu izbori
Večernji list: Europa ima 500 spalionica otpada, Hrvatska nijednu
U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti
Nagli rast broja agencija za dovođenje stranih radnik
Benčić: Da su ljudi iz krim-podzemlja birali, odabrali bi Ivana Turudića

  Županija

Županija raspisala natječaj za trinaest novih stipendista

  sbg           18.09.2003.         1028 pogleda
Županija raspisala natječaj za trinaest novih stipendista
VIROVITICA, 18. rujna - Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije na današnjem je zasjedanju odlučilo raspisati javni natječaj za dodjelu trinaest stipendija studentima s područja Virovitičko-podravske županije. Prvi je to natječaj raspisan prema odredbama novoga Pravilnika pa su kriteriji za vrednovanje, kao i u Pravilniku, podijeljeni u dvije kategorije: na opće u kojemu su uspjeh u školovanju i socijalni status; i razlikovne gdje se vrednuje znanstveno-stručni i umjetnički rad studenata viših godina i izbor zanimanja. Više bodova dobit će, naime, oni studenti koji se školuju za deficitarna zanimanja. Koja su to odlukom će odrediti Županijsko poglavarstvo koje je i danas, po tko zna koji puta, potrošilo gotovo sat vremena da se uopće dogovori na temelju čega će se određivati koja su zanimanja na području Županije deficitarna.
Novi pravilnik je omogućio i da se raspiše natječaj za stipendiranje studenata prve godine. Takva se praksa ranijih godina pokazala ne baš sasvim dobrom jer su liste onih koji su mijenjali studij nakon prve godine ili odustajali bile poduže pa je isto tako poduža bila i lista onih koji su stipendije morali vraćati. No, ovo je Županijsko poglavarstvo, mijenjajući Pravilnik, vratilo tu odluku pa su tri od ovih trinaest stipendija namijenjene «brucošima».
Natječaj će se, za one koji su zainteresirani, ovih dana pojaviti u dnevnom tisku. Mi nećemo objavljivati sve njegove detalje jer usput izrečen prijedlog da se natječaj objavi i na Internetu nitko nije ozbiljno shvatio pa ćemo vlastiti prostor štedjeti za druge teme.
Napisat ćemo još samo da u županijskom proračunu ima dovoljno novca za stipendiranje 60 studenata. Trenutačno ih 48 redovno svakog mjeseca dobiva 800 kuna.

VEĆI PRORAČUN

Poglavarstvo je danas utvrdilo i prijedlog izmjena i dopuna županijskog proračuna prema kojemu bi se u ovogodišnjem proračunu trebalo prikupiti 62 milijuna kuna, odnosno oko dva milijuna više nego je do sada bilo planirano.
Preraspodjela novca unutar proračuna i njegova izmjena bila je, prije svega nužno, zbog potrebe da se plate troškovi prema pravomoćnim i ovršnim sudskim presudama bivšim djelatnicima. Ti troškovi narasli su na 1.464.000 kuna a proračunom je predviđeno da će u cijelosti taj iznos Županiji vratiti Ministarstvo financija. Osim toga, potrebno je osigurati milijun kuna za program kreditiranja razvoja poduzetništva mladih i žena. U županijski milijun za ovu namjenu ušlo je i 750.000 kuna koje su proračunom bile predviđene za kupnju prostora za VIROEXPO jer, kako je više puta naglasio župan Ivan Begović, za tu investiciju nisu našli razumijevanja u Gradu Virovitici. Zanimljivo je da su nakon nekoliko godina i općine i gradovi platili zaostale dugove za obnovu zgrade škole u Borovu naselju, a Županija će se ove godine konačno riješiti i kredita za obnovu zgrade Kolegija Požeške biskupije.
Poglavarstvo Virovitičko-podravske županije danas je odobrilo i poček za otplatu kredita za razvitak i obnovu poljoprivrede za 2001. i 2002. godinu petnaestorici poljoprivrednika koji su prijavili štete od suše i zatražili odgodu plaćanja kreditnih obveza.

IMENOVAN RAVNATELJ USTANOVE ZA UPRAVLJANJE ZAŠTIĆENIM DIJELOVIMA PRIRODE

Zvonko Vrkić, diplomirani inženjer poljoprivrede iz Slatine, trenutno bez stalnog zaposlenja, danas je imenovan ravnateljem Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Virovitičko-podravske županije.
Poglavarstvo je imenovalo župana Ivana Begovića za svoga predstavnika u tročlano Povjerenstvo za ocjenu Programa poticanja i promicanja poduzetništva žena i mladih. Županijska obrtnička komora u to je povjerenstvo imenovala Vladimira Ivoša, a trećega člana imenovat će Ministarstvo za obrt, malo i srednje poduzetništvo.
Kao zanimljivost današnje sjednice na kojoj je u tri sata odrađeno 15 točaka dnevnog reda izdvajamo i odluku, odnosno suglasnost, da se školski objekt u Vaškoj da u vlasništvo županijskom Domu zdravlja koji će taj prostor urediti i koristiti kao stomatološku ambulantu. To će i inače, rečeno je, biti načelo rada da se iskoristi sva županijska imovina za koju ima interesa a trenutačno nije u funkciji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija