Banner
HAK: Prometna nesreća na A7 kod čvora Rijeka Zapad
DHMZ: Promjenljivo oblačno ponegdje s kišom, temperature i do 17 celziejvaca
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Počinju prijave za prvi rok državne mature
Oko 1.500 liječnika u opasnosti da ih bolnica ili dom zdravlja ovrše
HNB: Banke u Hrvatskoj u devet mjeseci s dobiti od 1,1 milijardu eura

  Obrtništvo

Županija i Obrtnička komora različitim projektima žele sačuvati i razvijati obrtništvo

        16.02.2010.         1260 pogleda
Županija i Obrtnička komora različitim projektima žele sačuvati  i razvijati obrtništvo

Virovitičko-podravska županija i Hrvatska obrtnička komora - Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, zaključile su Sporazum o provedbi projekata u svrhu očuvanja i razvoja obrta na području Virovitičko-podravske županije za 2010. godinu. Sporazum koji su potpisali župan Tomislav Tolušić i predsjednik Obrtničke komore Josip Novogradec, definirano je da će se zajednički provoditi projekti: „Zaštite tradicijskih obrta", „Promocija proizvodnih obrta" i "Naj majstor i naj učenik".

Projektom  „Zaštita tradicijskih obrta"  dodjeljuju se financijske potpore obrtnicima koji se u radu služe tradicionalnim alatima i priborom i pri tome zapošljavaju jednog radnika. Tradicijskim smatraju se bačvarstvo, bravarija, kovanje, tokarenje, tesanje, restauriranje i ručna izrada namještaja, lončarstvo, izrada i slaganje keramičkih peći, izrada predmeta od keramike, slame i pruća, krznarstvo, graviranje, ručna izrada i popravak obuće, medičarstvo-licitarstvo, tkanje na tkalačkom stanu, prerada i obrada lana i vune, pletenje, izrada autohtonih suvenira, urarstvo, ručna izrada nakita, pismoslikarstvo, užarstvo, kitičarstvo, izrada glazbala, vlasuljarstvo, klobučarstvo, izrada lutaka i igračaka i knjigovez. Najviši iznos financijske potpore za 2010. po pojedinom tradicijskom obrtu je 5.000 kuna.

Projekt „Promocija proizvodnih obrta" uključuje subvencioniranje troškova izlaganja na sajmovima u zemlji i inozemstvu onim obrtnicima koji se bave proizvodnim djelatnostima. Obrtnici moraju na dostojan način promovirati proizvode i Virovitičko-podravsku županiju te izlagati isključivo zajednički u organizaciji Komore i pod natpisom Županije. priznat će se stvarno nastali troškovi, a najviše 5.000 kuna.  Projekt „Naj-majstor i naj-učenik" predviđa nagrađivanje majstora odnosno obrtnika-mentora koji su u školskoj godini 2009/2010. najbolje provodili stručnu praksu i nagrađivanje učenika obrtničkih ili strukovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije koji su završili redovno trogodišnje školovanje i praktičnu obuku kao najbolji u generaciji.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Obrtništvo