Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Tomislav Tolušić

Župan Tolušić: Novim Zakonom ministar Bauk krši Ustav

        16.09.2014.         1208 pogleda
Župan Tolušić: Novim Zakonom ministar Bauk krši Ustav

Na ovotjednoj sjednici Vlade bi se trebao naći Novi prijedlog Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, kojim Ministarstvo Uprave namjerava izmijeniti članak 22. stavak 2., a kojim bi poslove koje sada obavlja županija mogli preuzeti neki grad ili općina. Ovakva izmjena je protuustavna budući da Ustav Republike Hrvatske i Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi definira nadležnosti županija. Važeći Zakon jasno propisuje da o prijenosu nadležnosti sa županije na gradove i općine odlučuju predstavnička tijela tih jedinica, uz propisanu suglasnost i uvjet. Sasvim je neprihvatljivo te suprotno europskoj upravnoj praksi da u odlučivanje o preuzimanju poslova iz nadležnosti županije od strane grada ili općine nije uključena i županijska skupština.

„Kroz naoko beznačajnu izmjenu jednog članka zakona ministar Bauk želi razvlastiti županije u njihovim osnovnim ovlastima kao sto su školstvo, zdravstvo ili npr. upravljanje pomorskim dobrom. Županije svakako jesu za decentralizaciju pa me strašno čudi što ministar Bauk ne donese isti propis i konačno spusti ovlasti sa države koja očito ne zna dobro upravljati, na županijsku razinu koja je daleko sposobnija od trome i hipertrofirane državne birokracije. Ako neki gradovi imaju kapacitete za to, zašto ne. Ako se županijama prepuste ovlasti koje sada imaju uredi državne uprave, poput izdavanja vjenčanih listova, dozvola za koncesije, trebalo bi doći i do daljnje decentralizacije u školstvu i zdravstvu.

Bauk je možda dobar matematičar, ali je iznimno loš ministar uprave koji ovakvim prijedlozima krši osnovne odredbe najhitnijeg akta u državi, hrvatskog Ustava. Samo se nadam da ministra u ovoj izmjeni ne vode privatni ili stranački interesi“,rekao je Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.

Također je iz Hrvatske zajednice županija upućen prijedlog da se ovakav Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi povuče iz procedure, uz zahtjev da se o bitnim stvarima vezanima za županije uključi i same župane i stručna županijska tijela.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Fabijan
16.9.2014. 16:20
Izvezli smo toliko pameti iz županije.
Je li moguće da je ostala sama glupost!?
siniša prpić
16.9.2014. 15:57
Ministre Bauk, pretvarate nam župana u ženu.....

youtube.com/watch?v=2j0u5eIS-sI
drug
16.9.2014. 15:57
Novac ne samo što kvari ljude, nego ih čini senilnim. Baš se pitam što župani vide kada se pogledaju u ogledalo?


Još iz kategorije Tomislav TolušićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.