Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Dossier Bolnica

Župan se zeznuo kad je nudio Paladinu stan i auto da dođe u Viroviticu; doktori najavljuju štrajk i izlaze s kaosom koji vlada

  Ivan Žada / TELEGRAM           31.03.2018.         6137 pogleda
Župan se zeznuo kad je nudio Paladinu stan i auto da dođe u Viroviticu; doktori najavljuju štrajk i izlaze s kaosom koji vlada

Poziv virovitičko podravskog župana Igora Androvića uglednom neurokirurgu doktoru Josipu Paladinu da karijeru nastavi u Virovitici, izazvala je nemale reakcije liječnika virovitičke Opće bolnice. Naime, Andrović je Paladinu u ponudi za dolazak u Viroviticu obećao stan, automobil, svu potrebnu opremu i veću plaću od one koju je imao u KBC-u Zagreb, odnosno kako je kazao “sve što mu treba”. Iako nitko ne spori da je dr. Paladino vrhunski liječnik, njegov dolazak u Viroviticu ne bi imao puno smisla. Virovitička bolnica nema potrebne resurse, kako tehničke tako ni ljudske potrebne Paladinu za rad. Stvaranje uvjeta koštalo bi više od deset milijuna kuna i to se, čak kada bi i jedna od najsiromašnijih hrvatskih županija imala novca, ne bi moglo napraviti u kratkom roku, piše Telegram.

“Profesora Paladina sam pozvao u OB Virovitica zbog nedostatka liječnika i zbog njegovog golemog iskustva u liječenju, ali i kao mentora mladim liječnicama. Ako smo uspjeli dobiti 50 milijuna kuna za izgradnju i opremanje nove dnevne bolnice, ako smo uspjeli dobiti četiri i pol milijuna kuna za novi CT uređaj, ne vidim zašto ne bismo uspjeli nabaviti i novih sedam milijuna kuna za magnetsku rezonanciju i ostalu opremu. Profesoru Paladinu nisam nudio ništa vise od onoga što mogu dobiti i sadašnji liječnici u bolnici“, rekao je Andrović.

Sav novac koji navodi Andrović rezultat je višemjesečnog i višegodišnjeg rada pa nije jasno što bi doktor Paladino do tada radio u bolnici. Konstatacija da Paladinu ne nudi ništa drugo nego bilo kojem liječniku u OB Virovitica razljutila je domaće liječnike, a s pozivom Paladinu, poklopio se i Androvićev zahtjev za smjenom ravnateljice Opće bolnice Mirjane Peček. Zbog svega navedenog, skupina liječnika poslala je pismo medijskim redakcijama.

“S obzirom na objavljene vijesti na svim lokalnim i nekim nacionalnim portalima o pozivu župana Igora Androvića uvaženom liječniku Paladinu, liječnici OB Virovitica ovim putem najavljuju štrajk zbog smjene ravnatelja i političkog kadroviranja u bolnici ali i zbog podcjenjivanja, omalovažavanja i vrijeđanja samih liječnika i našeg posla i truda u OB Virovitica. Veliki dio liječnika OB Virovitica otišao je u druge ustanove i izvan države za boljim poslom, a ostali koji rade su premoreni, poniženi i uvrijeđeni jer za njih nema ni materijalnih ni drugih sredstava za napredak.

Svojim prekovremenim satima i dodatnim radom u bolnici zapostavljaju svoju obitelj i svoj privatni život samo da bi bolnica opstala a župan poziva liječnika za kojeg nema osigurane uvjete rada i to s najvećim beneficijama koje će osigurati osobno župan i županija. Napominjem da bolnica nema ugovorenu neurokirurgiju, a uvjet za ugovaranje je dostupnost magnetne rezonancije i posebno opremljene operacijske sale za neurokirurgiju”, stoji u pismu virovitičkih liječnika.

Pitao sam župana da mi prokomentira pismo liječnika i razloge smjene ravnateljice Peček. Dobio sam, međutim, odgovor samo na jedno pitanje jer se na anonimne prijave i anonimne navode ne osvrće. “Zatražio sam razrješenje ravnateljice OB Virovitica iz više razloga. Jedan od najvažnijih je negativni rezultat u poslovanju bolnice u iznosu od dva i pol milijuna kuna u prva dva mjeseca ove godine. Ostale razloge ću navesti tamo gdje za to bude mjesto, a ne preko medija”, rekao je Andrović.

Međutim, župan je u pismenom zahtjevu Upravnom vijeću bolnice za razrješenje ravnateljice kao glavne razloge naveo upravo anonimne pritužbe i prijave, dok dug od dva i pol milijuna kuna nije ni spomenuo. “Gotovo od početka mandata Mirjane Peček pristižu mi primjedbe na rad imenovane, koja je svojim ponašanjem i načinom rukovođenja ove ustanove, a posebno odnosom prema zaposlenicima dovela do ozbiljnog narušavanja međuljudskih odnosa unutar ove ustanove. Sve navedeno u nekoliko je navrata potkrijepljeno i anonimnim prijavama”, napisao je Andrović.

Ravnateljica Mirjana Peček u razgovoru nam je kazala kako ne vidi ni jedan razuman razlog za smjenu. Da je najvažniji povod dug od dva i pol milijuna kuna, čula je prvi put od mene. Navodi kako navedeni dug postoji, no njega, tvrdi, generira veća potrošnja lijekova i obavljenih usluga, što se događa na početku svake godine. U tom je iznosu i novac za odštetu koju je virovitička Opća bolnica platila zadarskoj za otkup jednog njihovog liječnika specijalizanta. Nakon svega u bolnici doslovno vrije.

 Javna je tajna, naravno, da politika kadrovira vodeće pozicije u javnim ustanovama. Na taj je način imenovana i ravnateljica Peček koja je na funkciju došla iz koprivničke Opće bolnice, iz Odsjeka za računovodstvene i financijske poslove. Ima 16 godina radnog staža u zdravstvu i dvije diplome, poznaje sustav, a i članica je HDZ-a. Ravnatelji su se najčešće mijenjali kako se mijenjala vlast na državnoj razini i upravo je tako Peček zamijenila SDP-ovu Marijanu Živko. No, ovaj put smjena se događa u vrijeme kada je na vlasti ista stranka. Poznavatelji prilika razlog vide u ratu dvije frakcije lokalnog HDZ-a. Jednu predvodi saborski zastupnik Josip Đakić koji od dolaska Andreja Plenkovića gubi utjecaj, a drugu Tomislav Tolušić, bivši virovitički župan koji je danas ministar poljoprivrede, koji je Androvićev politički mentor.

Ravnateljica bolnice tu je, kako se čini, kolateralna žrtva. Na sadašnju funkciju navodno ju je instalirao tada moćni Đakić, dok Andrović nije od početka bio njegov igrač. Da bi u tome moglo biti istine govori u prilog informacija da su smjene čelnih ljudi najavljene u drugim gradskim i županijskim institucijama i tvrtkama, kao i lokalnim ispostavama državnih službi.

Upravo ti neki drugi razlozi, doznajemo od izvora u bolnici koji žele trenutačno ostati anonimni, zapravo su stvarni razlozi smjene.

Govori se da je ravnateljica Peček postala neposlušna. Primjerice, bolnica je kupila službeni automobil u jednom zagrebačkom salonu, a ne onaj koji je sugerirao Andrović. Naime nije tajna da se javne tvrtke u Virovitici najčešće odlučuju za jednog proizvođača automobila čiji salon u gradu ima otac člana Upravnog vijeća bolnice i jednog od gradskih pročelnika. Drugi tvrde da je jedan od razloga smjene i to što je Peček kadar saborskog zastupnika Josipa Đakića, a ne odabir Androvića i njegovog političkog mentora, danas ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Bolnica