Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Županija

Župan očekuje ispriku Slavka Rajnovića

  sbg           28.10.2003.         3740 pogleda
Župan očekuje ispriku Slavka Rajnovića
VIROVITICA, 28. listopada - Za razliku od vijećnika u Županijskoj skupštini, članovi Županijskog poglavarstva na današnjoj sjednici nisu bili osobito zainteresirani raspravljati o poslovanju vodoprivrednog poduzeća «Brana» u 2001. i 2002. godini, već su nakon kraćeg izlaganja Željka Ćupena, člana Nadzornog odbora ovoga poduzeća kojega je Županija osnovala, ali sada u njemu ima tek 20 posto udjela, izvješće prihvatili bez većih primjedbi i rasprava.
Tek se župan Ivan Begović osvrnuo na događanja na posljednjem zasjedanju Županijske skupštine na kojemu se mijenjala odredba privatizacijskog plana prema kojoj je Županija do sada sav novac prikupljen od prodaje udjela u tome poduzeću trošila isključivo za vodoprivredne radove. Skupština je, podsjetimo, odlučila da taj novac, a radi se o oko 300-400 tisuća kuna godišnje, ne troši strogo namjenski već prema potrebama, na osnovi odluke Županijske skupštine. No, županijski vijećnik i direktor ovoga poduzeća Slavko Rajnović to je protumačio kao pokušaj «udara» na ovo poduzeće i to iz, kako je rekao, političkih razloga jer je Rajnović član HDZ-a, dakle, oporbene stranke u Županijskoj skupštini. On je doveo u pitanje i zakonitost ovakve odluke, ali župan je danas članovima Županijskog poglavarstva kazao kako je sve usuglašeno s Hrvatskim vodama i da nema riječi o protuzakonitom djelovanju te je zatražio da se gospodin Rajnović ispriča zbog svih optužbi i, kako tvrdi župan, laži izrečenih novinarima i javnosti tijekom i nakon ovog skupštinskog zasjedanja.
A što se novca tiče on bi konačno i stvarno trebao dolaziti u županijski proračun, a ne da, kao do sada, ostaje u «Brani» a proračun ga samo «evidentira» kroz kompenzacijske ugovore za poslove koje Županija naruči od «Brane». «Novac će se i dalje trošiti za vodoprivredu jer stav je ove županijske vlasti da se sav proračunski novac vraća većim dijelom u djelatnosti iz koje je stigao u proračun», objasnio je župan, navodeći primjer poljoprivrede.

Odbijeno sufinanciranje pruge Banova Jaruga – Pčelić

Poglavarstvo je danas na dnevnom redu imalo i nekoliko konkretnijih odluka: odbilo je prijedlog Hrvatskih željeznica za subvencioniranje željezničkog putničkog prometa u javnom interesu na prugama Županije. Konkretno, riječ je o prijedlogu HŽ-a da Županija s najviše 10 posto izvornih županijskih proračunskih sredstava pomogne modernizaciju lokalne pruge Banova Jaruga – Pčelić jer je riječ o pruzi čiji su troškovi mnogo veći od prihoda pa je za HŽ nerentabilna. Modernizacija ove pruge koštala bi oko milijun kuna, a iznos od najmanje deset posto izvornih sredstava trebalo bi osigurate ove godine. Iz godine u godinu taj bi se iznos povećavao. Članovi Poglavarstva su zaključili da Županiji ovakav prijedlog nije prihvatljiv pa su ga odbili te predložili «daljnju raspravu o tome problemu, sa ciljem prilagođavanja prometa i prometnih pravaca potrebama Virovitičko-podravske županije, a u cilju boljeg i potpunijeg iskorištenja prijevoznih kapaciteta».

Lista deficitarnih zanimanja

Utvrđena je danas i lista deficitarnih zanimanja, na osnovu koje će se bodovati kandidati koji su se javili na natječaj za dodjelu 13 županijskih stipendija, koji je Poglavarstvo raspisalo u rujnu. Na listi su doktori medicine i stomatologije, profesori engleskog i njemačkoj jezika, profesori razredne nastave, matematike i fizike, diplomirani pravnici, diplomirani inženjeri arhitekture, diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani inženjeri informatike, diplomirani inženjeri poljoprivrede i diplomirani veterinari. Nakon što je ova lista utvrđena, bit će otvorene i pristigle prijave, a konačnu listu stipendista Poglavarstvo će vjerojatno utvrditi vjerojatno već na sljedećoj sjednici koja će, najavljeno je, biti uskoro.

Bolnica uštedjela 300.000 kuna

Poglavarstvo je danas dalo odobrenje Zdenki Šoštarić-Trubarac iz Slatine da osnuje dom za odrasle osobe za 37 korisnika; odlučilo da će samcima ili obiteljima koja se griju na drva, a pripadaju u kategoriju korisnika socijalne pomoći, jednom godišnje osigurati tri prostorna metra drva ili odobriti 880 kuna za tu namjenu; Zvonimira Jelića iz Donjeg Bazja uvrstili su na listu onih kojima je odobren poček za otplatu kredita za razvitak i obnovu poljoprivrede zbog šteta pretrpljenih zbog suše; bolnici su odobrili rebalans plana nabave opreme i investicijskog održavanja jer je ušteđeno oko 300.000 kuna u dosadašnjim poslovima, pa je proširena lista onoga što će se nabaviti od ove godine odobrenih 6,5 milijuna kuna.

Kadrovska «pomicanja» u županijskoj upravi

Došlo je i do manjih kadrovskih «pomicanja» unutar županijske uprave: čak su dvije pročelnice tražile razrješenje «iz osobnih razloga» i premještaj na radna mjesta, niža po rangu a time i po primanjima. To su Ankica Garaj, pročelnica Službe za javne financije koja odlazi na mjesto pomoćnice pročelnika u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti i Sanja Bošnjak, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, graditeljstvo i komunalne poslove koja odlazi na mjesto pomoćnice pročelnika u Uredu župana. Obje će biti razriješene sa 31. listopadom, a na novu dužnost stupaju 1. studenoga. Za njihova radna mjesta bit će raspisani natječaji, a do popune mjesta njihove poslove će, sa svim pravima i obvezama, obavljati njihovi dosadašnji pomoćnici.
Kako su danas vrlo popularne kladionice, a savjeti za kladioničare omiljeno štivo mnogima i mi ćemo ovaj puta onima koji su skloni klađenju o tome tko gdje zasjesti u zgradi na Trgu Ljudevita Patačića dati jedan koristan savjet: stavite uloge na Biljanu Berda u Službi za javne financije i na Mirka Kovačevića (bivšeg direktora Virkoma!) u Upravnom odjelu za gospodarstvo, graditeljstvo i komunalne poslove – garantiramo 99,9 posto da ćete dobiti! (Onih 0,1 posto ostavljamo kao mogućnost da ne biste, poštovani čitatelji, kazali da ne vjerujemo u poštenje i dobre namjere onih koje svi zajedno plaćamo!)
Mirko Kovačević, kako se moglo čuti na nedavnoj Županijskoj skupštini u kojoj je bio vijećnik, već neko vrijeme radi u županijskoj upravi pa je zbog toga i odstupio s vijećničkog mjesta. I to radi upravo u Upravnom odjelu za gospodarstvo, graditeljstvo i komunalne poslove! A što se tiče Biljane Berda ona već duže vrijeme, zbog odsustva Ankice Garaj, zapravo i radi pročelničke poslove i brine o proračunu Županije. Ipak, pomalo smiješno zvuči objašnjenje koje je danas izrečeno da Ankica Garaj kod kuće ima malo dijete pa ne može preuzeti odgovornu dužnost pročelnice, budući da to katkada zahtijeva i prekovremeni rad!
Na kraju recimo da je zbog ambicioznih planova za 2004. godinu prošireno Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Umjesto pet, ono će imati devet članova. Danas su u njega imenovani još Biljana Berda, dr. Miroslav Venus, Lahorka Kovač i Katarina Boljevčan.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

cavoglava
19.7.2011. 22:35
:) pruga je mogla živjeti da je bilo razumijevanja


Još iz kategorije Županija