Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Dolci

Župan Andrović bi problem gradnje retencije u Dolcima rješavao bez medijske pozornosti. Neće ići!

  Goran Gazdek           01.04.2023.         3304 pogleda
Župan Andrović bi problem gradnje retencije u Dolcima rješavao bez medijske pozornosti. Neće ići!

Čini se da virovitičko-podravski župan Igor Andrović polako gubi živce u slučaju pokušaja otimanja zemlje i djedovine stanovnicima orahovačkog prigradskog naselja Dolci za potrebe gradnje akumulacije i retencije Marijanac. Odgovarajući na naručeno pitanje (Kabare u vijećnici) o toj problematici on je na Aktualnom satu Skupštine Virovitičko-podravske županije ustvrdio kako su neki mediji objavili mnoštvo neistinitih navoda u raznim člancima iako dobro zna da je stav mještana i njihove utemeljene primjedbe zasnovane na činjenicama prenio samo jedan novinar na dva portala, Agroklub i Virovitica.net.

<<< Mještani Dolaca ne daju zemlju: Branit ćemo je i životom ako treba
<<< Ne želimo sami predlagati vještake jer to bi značilo da pristajemo prodati zemlju, a to nećemo i gotovo

Poprilično nervozno (po uzoru na predsjednika svoje stranke Andreja Plenkovića i većine ministara koji, kada ih se uhvati u nepodopštinama i lažima, okreću pilu naopako) on se obrušio na predsjednika županijskog SDP-a i potpredsjednika županijske Skupštine Matu Vukušića kojemu sam na ovom portalu objavio članak pod uredničkim naslovom Tuđe nećemo, svoje ne damo: Županijski atak na privatnu imovinu bez presedana napisanom na osnovu svjedočenja mještana koja su mi u diktafom izrekli u dva navrata, sredinom prosinca i krajem siječnja. Andrović je kazao kako se Vukušić oglasio "ne u cilju pomoći mještanima Dolaca već vjerojatno u cilju vlastite političke promocije pokušavajući dobiti jeftine političke poene jer, eto, nalazimo se u predizbornoj godini pa je očito to taktika SDP-a kako vidimo i na nacionalnoj i na lokalnim razinama“.

Politikanska, promašena i poprilično jalova obrana bjelodane istine da se projekt pripremao 16 godina, a da nitko za svo to vrijeme nije uspio doći u Dolce pitati mještane slažuli se s gradnjom retencije. Obračunavajući se s Vukušićem župan je zapravo optužio ovaj portal za mnoštvo neistinitih navoda, a to neću dozvoliti. Mješatni čvrsto stoje iza svojih riječi što znači da ne laže ni Vukušić ni portal.

Evo što je još o slučaju rekao župan Andrović:

"Virovitičko-podravska županija je po odredbama zakona o izvlaštenju i odrađivanju naknade tijelo nadležno za provođenje postupka osiguranju dokaza o stanju vrijednosti nekretnina kao i postupka izvlaštenja. Naša dužnost je postupanje po prijedlozima korisnika izvlaštenja.

Nije ovo nikakav županijski atak na privatnu imovinu. Županija nikome ne otima zemlju, niti ju vlasnici moraju prodati Županiji za male novce, niti Županija to želi na silu i protiv volje mještana kupiti ili oduzeti. Mještani Dolaca su jednako važni i jednako bitni kao bilo koji stanovnik u bilo kojem drugom dijelu Virovitičko-podravske županije.

Od samog početaka tog slučaja u komunikaciji smo s njima i s predsjednikom Mjesnog odbora. Na poziv mještana početkom ove godine službenici iz Županije koji vode taj postupak su otišli u mjesni dom u Dolce i odgovorili na sva postavljena pitanja te pokušali ukloniti sve nejasnoće vlasnika nekretnina u svezi postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.

Nakon tog sastanka zatražili smo sastanak u Hrvatskim vodama u Osijeku kao jedinoj relevantnoj adresi za odgovore na postavljena tehnička pitanja. Na sastanku su bili prisutni dožupan Marijo Klement i pročelnica Zorica Hegedušić koji su predstavnike Hrvatskih voda upoznali sa svim dosadašnjim primjedbama, prigovorima i prijedlozima mještana. U Hrvatskim vodama su nas obavijestili da je od strane mještana podnesena žalba protiv izdanih rješenja te da je ista žalba u žalbenom postupku.

Zaključak sastanka je da će, uzimajući u obzir interes cjelokupnog projekta, Hrvatske vode uzeti na razmatranje projekt cijeneći pritom sve iznesene zahtjeve i prijedloge vlasnika zemljišta, kao i rezultate preispitivanja tehničkih rješenja i stvarnih potreba na terenu. Mogu reći da ćemo riješiti ovaj problem u miru i tišini, bez medijske pompe, bez medijskih prepucavanja, a naravno na korist svih žitelja Dolaca".

Hrvatska stvranost, međutim, demantira župana.  Stotine je primjera da se baš u interesu mještana ovakve i slične stvari moraju rješavati uz prisustvo medija, pa ako treba i uz pompu i prepucavanje. Samo ne u miru i tišini.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Dolci