Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Žrtva na agresora ili agresor na žrtvu?

  Mate Vukušić           06.04.2012.         2436 pogleda
Žrtva na agresora ili agresor na žrtvu?

Pročitao sam članak koji govori o jednoj pjesmici njemačkog nobelovca Günter Grassa a pod nazivom: „Ono što se mora reći". Cijela je o mogućem sukobu Izraela i Irana (uključujući i USA, naravno). Jasno, taj Grassov uradak sve je drugo osim pjesmice.

Pročitao sam, potom, i tu pjesmicu koju su, s njemačkog na hrvatski, preveli Anne-Kathrin Godec i Miljenko Jergović. Ovaj potonji je žestoko napao hrvatsko neobjavljivanje (?) ove pjesme spominjući i Jasenovac, Budaka, Hebranga, Tuđmana, Pavelića - i što sve ne. Sve osim  Günterove pjesme. Nije prepotentni Jergović odolio pa je ustvrdio: U Hrvatskoj pjesma nije objavljena, ali nema sumnje da će reakcije na nju, bude li objavljena, biti GLUPLJE nego drugdje ....pa onda nastavio: To je razlog zbog kojega pjesma Güntera Grassa u Hrvatskoj nije moguća, niti bi hrvatski pjesnici shvatili što u njoj točno piše.

Uz duboko uvažavanje Jergovića kao pisca i, u ovom slučaju, komentatora valja konstatirati da takve kvalifikacije - da će reakcije u Hrvatskoj biti gluplje nego drugdje te da naši pjesnici ne bi niti shvatili što u njoj piše, može izreći samo glupan kakav je Jergović koji očito ništa nije shvatio. Nije shvatio niti to da je postavom na Internet objavljena „globalno", u cijelom svijetu. Ili je naglašeno trebala biti objavljena hrvatskim građanima. I o njemu više ništa jer jednostavno niti ovoliko ne zaslužuje.

U Hrvatskoj, zemlji kolijevci antifašističkog pokreta u ovom dijelu Europe, zemlji svijetle antifašističke povijesti, svakako je razumljiva svaka riječ iz Grassove pjesme. Službena ili neslužbena politika komentirat će (ako će) prema svom uvjerenju i stavu. Svatko, tko će pročitati pjesmu, komentirat će iz svog kuta, ocjenjujući je različito, što je i normalno u zemlji slobodnih promišljanja. Pitanje: da li je Grass antisemit, politički amater ili tašti pisac, nebitno je. Ono što nadilazi ta pitanja je činjenica da tema ove pjesme otvara staro pitanje odnosa na Bliskom istoku, odnosa koji u zadnje vrijeme prijete da prerastu u strašan, možda nuklearni rat.

Rat koji nikome nije potreban. Osim onima koji žele demonstrirati silu, snagu i dominaciju u svjetskoj politici. I onima koji to ne mogu izbjeći zbog skorih predsjedničkih izbora. Sama demonstracija sile i utjecaja bila je očita i nakon Obamine izjave da Palestinsko pitanje treba riješiti tako da se sve vrati na stanje iz 1967!! (Tko bi rekao: takvo riješenje Palestinskog pitanja američkom predsjedniku Fordu 1976.godine predložio je, i naznačio kao jedino moguće, Josip Broz Tito!) Obama je nakon Netanyahuova pritiska (i pritiska izraelskog lobija u SAD-u) promijenio mišljenje. Također, Obama koji se ne deklarira kao izazivač rata, primoran je, pritiskom znanih lobija, zaprijetiti Iranu kao prijetnji svjetskom miru, otvorenim ratom jer mu izbori vise za vratom. Pa tko je tu onda tašt, Grass ili ovi koji prijete ratom? Čovjek je samo ukazao na opasnost koja se nadvila nad zemljama Bliskog istoka ali i šire.  

Dakle, jedan od uzroka eventualnog rata je i taj što Iran ne dozvoljava (a inače su bili) kontrolu od strane UN-ovih istražitelja, što je ocijenjeno kao svetogrđe, kao dokaz da će Iran možda ugroziti sigurnost u regiji. I nepobitno, u tim tvrdnjama previše je „možda". S druge strane, 26.03.2012. objavljeno je:

„Izrael je priopćio u ponedjeljak da je prekinuo kontakte s Vijećem UN-a za ljudska prava nakon što je to tijelo prošlog tjedna pokrenulo međunarodnu istragu židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Ta odluka, koju je objavio glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, znači da istražnom timu neće biti dopušten dolazak na Zapadnu obalu niti u Izrael, rekao je glasnogovornik Yigal Palmor.

'Mi više ne radimo s njima', rekao je Palmor o Vijeću UN-a za ljudska prava čije je sjedište u Ženevi. 'Mi smo sudjelovali u sastancima, raspravama, organiziranju posjeta Izraelu. Sada je sve to gotovo."

Lako je zaključiti da ovo odbijanje UN-ovih istražitelja nije rezultiralo sankcijama. Iako je to naređeno rezolucijom UN-ova Vijeća za ljudska prava, od 47 zemalja 36 glasalo za, 10 suzdržanih i 1 protiv. Jer, očito je da niti na East Riveru nisu gluhi na zveket novca i miris crnog zlata.

Znam da ove teme mnogi izbjegavaju, pa i kolumnisti na ovom portalu, međutim smatram važnim i o tome pisati jer ako je izbor pregovarati ili ratovati, većina je uvijek za pregovore.  Na žalost, u pravilu manjina odlučuje. Ne želim se čak niti svrstavati na bilo koju stranu, za mirno rješenje sam, ali reagirati treba pa makar reakcija bila i „glupa". Podsjetit ću samo na naslov: ako govorimo o Izraelu, da li u eventualnom sukobu s Iranom možemo reći da žrtva (Izrael) napada agresora ili agresor (Izrael) napada žrtvu...

Na kraju, pročitajte pjesmu Güntera Grassa pa ocijenite.

Ono što se mora reći

Zašto šutim, predugo prešućujem,
ono što je očigledno i uvježbavano u pomno planiranim igrama,
na čijem kraju kao preživjeli mi smo
jedino fusnote.

To je sačuvano pravo da napadnu prvi,
koje bi moglo uništiti hvalisavcem podjarmljeni
i do organiziranog klicanja dovedeni
iranski narod,
jer se na području pod njegovom vlašću
o gradnji atomske bombe nagađalo.

Ali zašto samome sebi zabranjujem
imenovati onu drugu zemlju
u kojoj već godinama - iako potajno -
postoji i raste nuklearni potencijal,
doduše izvan kontrole, jer je svim
provjerama nedostupan?

Opće prešućivanje činjenica,
kojem se moja šutnja podredila,
osjećam kao tešku, opterećujuću laž
i kao prisilu, uz kaznu u slučaju nepoštovanja;
presuda "antisemitizam" sasvim je uobičajena.

I onda baš iz ove zemlje,
koju stalno sustiže njezin zločin, po svemu
neusporediv,
i svaki je put iznova pozivana na odgovornost,
još jednom, čisto poslovno, iako
u izjavi je hitroj to objašnjeno kao kompenzacija,
doprema se Izraelu još jedna podmornica
čija se posebnost sastoji u tome
da usmjerava sveuništavajuće bojeve glave
tamo gdje postojanje atomske bombe nije dokazano,
ali je kao pretpostavka već potvrđeno,
I zato ću sada reći, ono što mora biti rečeno.

Zašto sam dosad šutio?
Zato što sam mislio da mi moje podrijetlo
označeno nepopravljivom sramotom,
ne dozvoljava da zahtijevam izricanje
činjenica kao jedine moguće istine
prema zemlji Izraelu, s kojom sam povezan
i s kojom i dalje povezan želim biti.

Zašto ovo govorim tek sada,
Ovako star, posljednjom svojom tintom:
Atomska sila Izrael ugrožava
Ionako krhki svjetski mir?
I mora se reći,
jer sutra je možda već prekasno;
pogotovo za nas koji - opterećeni ionako što smo Nijemci -
možemo postati isporučitelji zločina,
koji je predvidljiv, zbog kojeg se naše saučesništvo
ne može prebrisati uobičajenim opravdanjima.

I priznajem: ne šutim više,
sit sam licemjerstva Zapada;
i želim se nadati,
ukinuti svako prešućivanje,
pozvati izazivače stvarne opasnosti
da odustanu od nasilja
i insistirati da se dopusti
nesmetana i trajna kontrola
izraelskog atomskog potencijala
i iranskih atomskih elektrana
od istih međunarodnih institucija
prihvaćenih u vladama obje zemlje.

Samo na taj način, Izraelcima i Palestincima,
i ne samo njima, nego svim ljudima koji žive tamo,
u tom zabludama okupiranom dijelu svijeta,
gužvovitom i zavađenom odavna,
a zatim i svima nama, može se na kraju pomoći

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fortitude
12.4.2012. 22:58
nadam se da neće van skoro !!
sanjаlica
12.4.2012. 21:49
Od kada pišem komentare ponavljam pitanje zašto nas se smara sa bliskoistočnim problemima. No jedno se mora priznati, od Ljube možemo puno toga naučiti. Fascinira me kako se zapjeni braneći židovstvo i izreael. Da imamo samo deset posto tog ponosa, poštivanja svoje zemlje i dostojanstva bili bi druga Švicarska. Ovako po zasluzi. Čitamo Ljube, slušamo Mesiće i Jospoviće, gledamo Latina i Šprajca. A jedan Merčep u zatvoru.
fitilj
12.4.2012. 21:14
Siiša u pravu si, krajnje je vrijeme da metemo predsvojim vratima i izvršimo veliko pospremanje u Virovitici i Vir.-podr. županiji.

Međutim neprimjereno je i uvredljivo je da nas pameti žele učiti oni poput Ljube koji su nas ostavili kada nam je doslovce život bio svakodnevno ugrožen.
siniša prpić
12.4.2012. 20:18
Sva sreća da Hrvatska nema svojih problema, pa hajmo malo žuč liti zbog tuđih....., baš nas briga za Viroviticu i Vir.-podr. županiju. Čista idila.

sanjаlica
12.4.2012. 20:02
Nema potrebe ćitati neke pretpotopne palamude, Victor Ostrovsky je kao bivši član mosada dao najbolji uvid u izreaelski državni terorizam svojim dvjema knjigama čije izdanje je izrael onako grčevito pokušavao sprijećiti svim sredstvima. U drugoj su opisana neka mosadova ubojstva i atentati u svrhu svaljivanja krivnje na zemlje koje žele napasti "obrambenim ratom" kako to neki ovdje zovu ili smaknuče njemačkog političara Barschela koji je prijetio objelodaniti neku njihovu trgovinu oružjem.
siniša prpić
12.4.2012. 17:48
Poštovani "ris", Vašim komentarima već godinama nemam što dodati.
Lynx
12.4.2012. 9:57
Kud ste vi otišli...
Vratite se u sadašnjost umjesto prekapanja po povijesti. Ključno je pitanje koje se provlači kroz pjesmu G.G., a to je, - zašto se ista mjerila ne primjenjuju prema svima?
Očito da je po pitanju nuklearnog oružja Izrael jednakiji od drugih ( Irana ). Mada je samo to oružje u bilo čijim rukama ogromna potencijalna opasnost i kao što je netko rekao da ako za nešto postoji mogućnost da se dogodi, pa makar bila iznimno mala - ipak će se jednom dogoditi. Morate se složiti svi da bi bilo jako gadno za cijeli svijet, a ne samo za bliski istok, da se dogodi šamaranje nuklearkama.
Moj stav je, bez obzira na prošlost, jer ipak živimo u sadašnjem vremenu, jednako prema svima i jednaka pravila za sve.
Ovdje moram naavesti i jedan od ključnih razloga koji su forsirani u svijetu za američku intervenciju ( preventivnu vojnu intervenciju ) u Iraku, a to je pretpostavljano postojanje ogromnog kemijskog arsenala. Pošto je kriva pretpostavka majka svih zajeba, isto tako poslije osvajanja Iraka nije pronađeno nikakvo kemijsko naoružanje u količinama vrijednih spomena. Znam da će se netko prisjetiti i iračke vojne kampanje "Anfal" u iračkom dijelu Kurdistana, ali je po svemu sudeći, izgledno da su svoj kemijski arsenal upravo tamo i potrošili.
Da ne duljim, jedino ispravno rješenje je dio pjesme i 1. komentar S. Prpića i s time se u potpunosti slažem.
fitilj
12.4.2012. 0:55
run-dmc koje li "pameti" kojima soliš svoje komentare!
Boss
12.4.2012. 0:16
@che..ako ti kažeš da je moja načitanost upitna, ja ti neću zamjeriti jer to je ionako relativna stvar. To da ne posjedujem svo znanje svijeta, nije upitno. To u što ti vjeruješ nije bitno, već činjenice koje iznosimo. Primjer koji sam koristio da bih slikovito potkrijepio svoju misao, vezano za naše pretke, možda i nije uspio, ali eto, bar sam te zabavio kada ti je "mrak".
Molim te navedi, kojima od mojih tvrdnji po tebi je upitno uporište...?
Kvalitetno znanje iz poznavanja židovskih knjiga, uključujući Talmud, nemam, stoga, ako ti kažeš da taj pasus tamo stoji, vjerujem ti na riječ, a to definitivno nije pohvalno, meni je čak neshvatljivo i necivilizirano, iako sam uvijek poštovao činjenicu da su Židovi narod knjige.
run-dmc
11.4.2012. 23:08
I dan danas se naježim kad čujem priče tate i strica iz an-Naksah 67. Sva ta mržnja egipćana, sirijaca, iračana, jordanaca... to je zaista neopisivo i teško je dočarati ljudima koji nikad nisu posjetili Izrael, a kamoli doživjeli svu tu mržnju... omjer je bio 2 na 1, kako u ljudstvu tako i u naoružanju, a cilj im je bio zbrisati Izrael sa karte. Sad vi meni recite tko je tu bio agresor? Je li Hrvatska agresor na Srbiju zato što je pobjedila u ratu?
sanjаlica
11.4.2012. 23:02
Ovo postaje tragikomično. Run-dcm, Ljubo je baš nedavno imao kolumnu o Rade Šerbedžiji i koliko se sjećam zaokružio ovako: "I tako kaže meni Rade, ne daj se Ljubo, ne daj se godinama Ljubo, bitno je da mi imamo Hrvatsku, za ostalo lako. I ja se zamislim , klimnem glavom i potvrdim, je Rade, nismo se uvijek slagali, ali tako govore pravi ljudi. Nek vječno živi slobodna Hrvatska!"
cheguevara
11.4.2012. 23:00
boss, čudne usporedbe iznosiš i uvjeravaš nas u nešto što ne vjeruje baš nitko, ne samo na ovom portalu. ne znam gdje pronalaziš uporište za svoje tvrdnje i čini mi se da je tvoja načitanost, kako reče ljubo "iz ozbiljnih knjiga", vrlo upitna. odgovorit ću ti na par upita ( za dalje ostavi adresu, poslat ću ti opširna pojašnjenja potkrijepljena povijesnim činjenicama, da ovdje ne zamaramo ekipu ).

dakle, kažeš da židovi pogrdnim imenima nazivaju samo pogane!
odgovor: ""Isus Krist je na jednom đubrištu sahranjeno crknuto pseto." (Sahar).??

kažeš da im to ne treba uzeti za zlo jer su takva vremena bila!!?
odgovor: pa zar niti nacistima ne treba uzeti za zlo holokaust jer su takva vremena bila ??

izjava da su naši preci bili barbari koljači ( mrak! ) a to je bilo u sedmom stoljeću je smiješna!!
odgovor: kada su Židovski odličnici učili kako postupati sa kršćanima, kroz Jeruzalemski Talmud-450 god poslije krista i Babilonski Talmud oko 500-te godine poslije krista nisu bili barbari ili....??

evo i "obrane" g. Weissa - "Što se tiče navoda iz Talmuda koje spominje Che, oni u izvornom Talmudu ne postoje ili postoje drugačije formulirani." objasni mi, umjesto ljube, kako se drugačije formulira: ""Isus Krist je na jednom đubrištu sahranjeno crknuto pseto." (Sahar).??


sada bih mogao dalje pojašnjavati navode iz Talmuda koji ima 64 do 66 knjiga, da su ti navodi nadograđeni 1180.godine od rabina Mojsija ben Majmona u novom zakoniku Mišiah Tora ( Jad Hazakah ). Nekoliko stoljeća kasnije, 1565. godine španjolski rabin Josif Karo sastavio je novi vjerski kodeks pod imenom Šulhan aruh. Ovaj kodeks je 1578. godine dopunjen od poljskog rabina Mojsija Iserlesa običajima istočnih Židova.

navode o diletantizmu neću komentirati, niškoristi su - u ništa.

na kraju, o sličnosti i različitosti svih i židovskih žrtava u drugom svjetskom ratu. ( inače, pročitaj još jednom zadnje tri-četiri rečenice iz svog komentara, promisli.... sjeti se )
namjerno sam naveo ukupan broj poginulih ( pa čak i onih na strani sila osovine ) kako bih istaknuo veličinu katastrofe koja je tada pogodila civilizirani? svijet. nravno, sve u kontekstu toga da svaki, moderni pokušaj ratovanja, posebno nuklearnim oružjem, miriše na slično.
e sad, ako su za tebe vrijedne žalovanja samo židovske žrtve ( jasno, pogođene nevjerojatno groznom genocidnom, smišljenom kroz ideju nazvanu "konačno rješenje" (Endlösung)) to je onda nešto sasvim drugo-i s tim se ne slažem.


run-dmc
11.4.2012. 22:47
Ne daj se Ljubo! Ako popustiš ovima poput fitilja koji pišu michtav ha shministim, daješ krila stoki poput hamasa i hezbollah koja ispaljuje rakete na izraelske gradove i žive za dan kad će uništiti izrael, a moralno i etičko opravdanje im daju upravo kreteni poput fitilja, Jergovića i Grassa. Israelci imaju pravo na svoju državu, jednako kao i Hrvati.
sanjаlica
11.4.2012. 22:44
"U obrambenim ratovima Izrael je osvojio..." Ljubo, ova ti je stvarno dobra, stvarno si veliki kolumnista i komentator. Ti i Boss, violinista i tamburaš...
"U obrambenim ratovima Izrael je osvojio..."
Lj. R. Weiss
11.4.2012. 22:29
@fitilj
Raspravljati s tobom je gubitak vremena. Ponavljaš, kao Goebels, mantru o negativnim Židovima i Izraelcima kao fašistima. Pitaš za neku površinu Izraela, 1948. i danas.
PET RATOVA SU POVELI Arapi, nastojeći Izrael baciti u more, nisu uspjeli. U obrambenim ratovima Izrael je osvojio više teritorija nego im je pripalo planom o podjeli Palestine koji je usvojio UN, dok su Arapi taj plan odbili i tek stvorenu državu, napali 1948., sa svih strana. To je jednako kao kada se novorođenče napadne u kolijevci.
I dobro kaže Amos Oz, čuveni izraelski pisac, antisemitizam je bolest koje nema veze s onim što Židovi rade!
Fitilju kratki, bilo bi dobro da se suočiš sa svojom bolesti! Ili uzmeš knjige u ruke, ako si još "lernfaehig" (sposoban učiti)??
fitilj
11.4.2012. 14:58
@Boss a da se vratimo temi naslovnice "Žrtva na agresora ili agresor na žrtvu?" i namjerama terorističke izraelske vlada da izvrši agresiju na Irak.

@cheguevara nažalost sa ekstremistim kao što je Ljubo koji brani krvavu i nasilničku politiku izraelske vlade se mora biti uporan.

Naravno Ljubo dobro zna koliko je tuđeg teritorije okupirao Izrael, ali u njegovoj glavi su krivo posložene stvari i on nije u stanju priznati istinu, a kamo li da je javno napiše!

Boss
11.4.2012. 13:35
@che...Židovi pogrdnim imenima u svojim knjigama prije svega nazivaju pogane. To se danas ne treba uzeti za zlo, jer bila su takva vremena. Za primjer, navest ću sekvencu iz naše povijesti o kojoj je prije neki dan pisano u jutarnjem. Naime, kada su naši preci došli na ove prostore bili su naprosto koljači i barbari koji ruše sve pred sobom, pa je tako i Salona osjetila svu tu hrvatsku "naprednost", a to je bilo već sedmo stoljeće. Nije zgorega spomenuti da su nam preci bili nepismeni, te da nisu vidjeli knjige, niti pisane riječi. Kada bi netko danas donosio sud o mom narodu i koristio tu neslavnu epizodu, te na temelju iste konstruirao kojekakve teze, ismijao bih ga i nazvao diletantom Riječi iz Talmuda su ipak puno starije, a koliko starije, to ipak sada ne bih znao, ali dok su te riječi pisane Židovi su bili sve samo ne barbari. Dakle, poanta je u tome da nije u redu donositi takve inkriminirajuće kolektivne osude nauštrb jednoga naroda na temelju ponekih povijesnih epizoda, a ne obraćati pažnju na kontekst. Tvoji zaključci koje donosiš o Židovima i Izraelu su upravo diletantski. Te na kraju ovog izlaganja, objasni mi molim te, kako možeš dovoditi u isti kontekst savezničke žrtve, koji, pokoj im duši, su ipak žrtve ratnih zbivanja, sa genocidom i planskim istrebljenjem židovskog naroda...?! Još usput barataš brojkama kao što nogometaš tehnicira s loptom, a istodobno radiš suprotno od svoje prvotne namjere. Naime, umjesto da istakneš važnost savezničkih žrtvi, ti ih svojim tendencioznim činom umanjuješ i koristiš za svoju nečasnu rabotu.
cheguevara
11.4.2012. 10:19
fitilj, malo si, ipak, pretjerao. šest puta si postavio isto pitanje. ako čovjek ne želi odgovorit...
sanjаlica
11.4.2012. 9:28
Gle, sad je židovstvo opet vjera a ne nacija kao nedavno. Ljubo mijenjaš mišljenje kao Cigan konje.
fitilj
11.4.2012. 9:08
Ljubo ostavi se mejmunarija kojima izvrdavaš odgovore na pitanja:
Ljubo objasni zašto opravdavaš izraelsku osvajačku politiku kojoj je za rat dovoljno kidisanje na palestinski teritorij!

Ljubo pojasni zašto ne osuđuješ politiku treorizma izraelskih vlasti.

Ljubo navedi nam koje su granice Izraela.
a: one granice kada je 14. svibnja 1948. proglašena država Izrael,
b: današnje granice koje je Izrael zadobio okupacijom tuđeg teritorija.

Ljubo pored toliko znanja i pameti koju tvrdiš da imaš nebi ti trebalo biti teško navesti koju je površinu imala država Izrael kada je osnovana 14. svibnja 1948. i danas kada se je proširila, okupirala teritorij i stvorila koncentracione logore na teritoriju svojih susjeda i ubija i razara po susjedskim državama. Iz odgovora će biti jasno tko je u tom dijelu svijeta žrtva, okupator, agresor i opasnost za mir."

PS: Ako će kandidat za gradonačelnika gospodin Siniša Prpić biti ovako neodređen i dosljedan u rješavanju nagomilanih problema kao što je "dosljedan" kada su u pitanju rasprave o Ljubi, onda mislim da je Kiro bolje rješenje!

cheguevara
11.4.2012. 7:48
ljubo, ljubo, eto - upecate se na brzinu, baš zbog pristranosti. upravo u rečenom Talmudu i onim citatima Židovi sve nežidove nazivaju mulama, magarcima, psima.....šteta, ljubo, baš šteta što pero koristite za prljava slova.
Lj. R. Weiss
11.4.2012. 0:58
@che, boss, fitilj...
Prvo o pojmu antisemitizam. Činjenica jest da i Židovi i Arapi izvorno pripadaju semitskoj grupi naroda. Međutim, najispravniji termin u vezi mržnje prema Židovima, uključujući i progone Židova bio bi antižidovstvo ili antijudaizam, no u literaturi se ustalio termin "antisemitizam" i pri tome se misli na antižidovstvo odnosno antijudaizam.
U novije vrijeme antisemitizam se proširuje i na mržnju prema Izraelcima, koji su narod sa svojom državom odnosno antiizraelizam je manje ili više otvorena mržnja prema Židovima kojima se osporava pravo na vlastitu državu.
Što se tiče navoda iz Talmuda koje spominje Che, oni u izvornom Talmudu ne postoje ili postoje drugačije formulirani. Podmeću se kao dio Talmuda, zna se od koga - od antisemita! Oni su također - ruska tajna policija - tiskali "Protokole sionskih mudraca", najodvratniji antisemitski spis ikada napisan, pripisan Židovima, a zapravo čista izmišljotina, što je i sudski dokazano.
Hvala "bossu" na razumijevanju teme i upisima ovdje, vidi se da čovjek čita ozbiljne knjige i poznaje povijest!
Za razliku od "fitilja" koji piše kao da ga plaćaju - mule iz Teherana, Hamas ili Hezbolah!?
siniša prpić
10.4.2012. 22:42
Mir s nama ......
cheguevara
10.4.2012. 22:01
boss, pretpostavljam da si mislio historiografski, ali svejedno. nadam se da ne misliš da - misliti drukčije nego ti znači biti dudek!
upravo sam malo bistrio II svjetski rat, stradanja naroda, napose Židova, te komentare ali i svjedočenja iz tog vremena. naravno, antisemitizam u tom kontekstu odnosi se isključivo na Židove, nije upitno. i nek se ne zaboravi !! svih 50-55 milijuna žrtava na savezničkoj strani i onih 12-14 milijuna poginulih na strani sila osovine ! priznat ćeš, jako puno, strašno.
nije niti čudno da se i danas narod Izraela boji za svoju sigurnost i u svakom ( susjedu ) vidi potencijalnu opasnost. kada se čovjek jednom opeče - puše i na hladno.

e, ali pročitah i dio navoda u Talmudu ( i prvom dijelu, Mishnahu i u drugom, Gemaru ). i razočarao sam se. mada to što sam se ja razočarao nije bitno niti važno. ali, preporučam ti, pročitaj neke citate iz tih svetih knjiga kao: Getin 680., Jebamot 63a., Berahot 58a., Jebamot 12a., Ekesegetrašieksod 22., Šulhan aruh, Košen ha-mišpat 405.............ima toga još puno.
nije presudno, ali upute Židovima, izrečene u tim knjigama blago rečeno su nevjerojatne.
e, onda kada pričamo o potencijalnoj opasnosti može se reći da su možda i oni koji su to čitali osjetili ili još osjećaju ugrozu od onoga tko može tako razmišljati. znam da nije realna usporedba ali pričamo hipotetski pa eto...
ono na kraju, da ljubo može najbolje o tome reći je ok. samo je "malo" ipak pristran.
siniša prpić
10.4.2012. 22:00
Sad bi Ljubo trebao "oplesti" svoju ( Ha-tikvu )....., pa tako u nedogled....., već ste mi i duhoviti.
fitilj
10.4.2012. 21:31
Ljubo tvoj jal zbog stvaranja države Hrvatske, i raspada tvoje ljubljene bratske Juge je svim poznat, i ne moraš gajiti nadu da će Hrvatska završiti u nekoj novoj, tebi poželjnoj, srboslaviji.

Za to su se pobrinuli vjerni i domoljubni građani i građanke slobodne i neovisne države Hrvatske.

Za to su se pobrinuli učesnici Domovinskog rata i oni kojima si ti okrenio leđa i zbrisao kada nam je bilo najteže!

Prema tome Ljubo na tvoju veliku žalost, Hrvatska će sigurno doživjeti puno više od 63 godine, s tim prije što Hrvati nisu nikada kidisali na susjedske teritorije i uvijek su bili ponosni na to da su svoji na svome!!!!!!!!!!!!

Lijepa naša domovino,
Oj junačka zemljo mila,
Stare slave djedovino,
da bi vazda sretna bila!

Mila, kano si nam slavna,
Mila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila, kuda si planina!

Teci Dravo, Savo teci,
Nit` ti Dunav silu gubi,
Sinje more svijetu reci,
Da svoj narod Hrvat ljubi.

Dok mu njive sunce grije,
Dok mu hrašće bura vije,
Dok mu mrtve grobak krije,
Dok mu živo srce bije!

Zato Ljubo, ne diraj lava dok spava, i ne dovodi opstojnost Hrvatske i svetinju mnogobrojnih žrtava koji su dali živote za Hrvatsku, u pitanje.
Boss
10.4.2012. 21:08
...@cheguevara...Znaš Che, nije u redu praviti se dudek kada su u pitanju tako ozbiljne stvari. Semiti su prije svega antropološki pojam koji označava određene narode i definira njihove zajedničke karakteristike. Antisemitizam je kulturološki i histriografski pojam nastao iz potrebe da se definira i označi jedan povijesni fenomen, a taj je st učestali i ciklični progoni židovskog naroda, a zadnji takav se dogodio...znamo kada. Stoga ta dva pojma ne mogu ući u isti kontekst. Ova definicija koju sam dao prije svega je moj misaoni produkt i ispričavam se ako nisam precizan te moja konstatacija možda i ne stoji. To će najbolje znati gospodin Weiss.
fitilj
10.4.2012. 16:24
E moj Ljubo, jadniče jedan zatucani. Umjesto da odgovoriš na jednostavno postavljeno pitanje ti raspredaš o prošlosti Grassa što uopće nije tema i svađaš se sam sa sobom. Pa ljubo i ti si pobjegao iz Hrvatske i za vrijeme srbočetničke agresije na Hrvatsku, što nije nimalo domoljubni čin, a poznata je i tvoja averzija prema svemu što je hrvatsko, zar ne?

Nije u pitanju Grasova prošlost već izraelska osvajačko-okupatorska politika i zločini koje čine izraelske vlasti a ti Ljubo te zločine uporno pravdaš holokaustom počinjenim prije 60 godina.

Ti Ljubo nikako ne shvaćaš da tvoja budalasta naklapanja i pravdanja izraelske genocidne politike, a sada i namjere Izraela da napadne Irak ne piju vodu. Ti si Ljubo zasljepljena budala koja ne želi priznati da je nasilje bez obzira tko ga čini zlo i opasnost za mir u tom dijelu svijeta.

Zato prestani Ljubo izvrdavati i okolišati, već odgovori na jednostavno postavljeno pitanje:
"Ljubo umjesto budalaština kojima nas obasipaš navedi nam koje su granice Izraela.
a: one granice kada je 14. svibnja 1948. država Izrael,
b: današnje granice koje je Izrael zadobio okupacijom tuđeg teritorija.

Nakon toga možemo raspravljati o "miroljubljivosti" izraelskih vlasti i ugroženosti države koja nemilice okupira tuđi teritorij sa kojega proganja, ubija izatvara u logore domicilno stanovništvo.

Odgovor Ljubo Rubenu Weiss nije nimalo težak. Trebaš samo navesti koju je površinu imala država Izrael kada je osnovana 14. svibnja 1948. i danas kada se je proširila, okupirala teritorij i stvorila koncentracionne logore na teritoriju svojih susjeda i ubija i razara po susjedskim državama. Iz odgovora će biti jasno tko je u tom dijelu svijeta žrtva, okupator, agresor i opasnost za mir."
sanjаlica
10.4.2012. 10:32
Ako još malo ostaneš a nama, Boss, možda do tebe prodre činjenica da je Ljubo uveo pojam izjednaćivanja židovske vlasti i židovskog naroda. Nedavno se zgražao i pridavao mi zgodne epitete na spomen fašističe izraelske vlade, sve to visoko uperenog prsta i posebno naglašavajući da je ta vlada birana od naroda. A židovski narod zna šta bira, ne kao Hrvati.
Iran naravno nije samo žrtva. I to je jedna, za naša shvačanja, totalitarna država poput izraela. Ali je njihova i ne dosađuju nam kao židovski fašisti. Oni imaju svoju državi, mi svoju, oni imaju svoju kulturu mi svoju i mirna Bosna. A što židovi u najljepšem fašističkom maniru propagiraju da svi moramo biti isti, da oni smiju imati nuklearno naoružanje, mi ne, da oni moraju poštivati svoje običaje, a mi svoje popljuvati, njihov problem.
cheguevara
10.4.2012. 8:14
boss, neću te komentirat, nema potrebe, ali ću samo pojasnit: značenje pojmova Semiti i Antisemiti nisam izmislio nego samo prenio iz literatura i povijesnih činjenica. ne smatram da je postojeći pojam antisemitizma anakron i neadekvatan, ukazujem da je najčešći ali ne i jedini istinit i točan.
Boss
10.4.2012. 5:43
Komentator Sanjalica naziva Židove fašistima?!..e pa to ma zaista nagnalo na smjeh. Čitajući te zapjenjene komentare, dalo bi se zaključiti kako je Iran žrtva, a Izrael hegemon. Zanimljivo je kako u Virovitici postoji toliko boraca i simpatizera potlačenih Palestinaca. Islamska Republika Iran inače je nekih osamdesetak puta veća površinom od Izraela, ima dvanaest puta više stanovnika i ultraradikalnog predsjednika koji smatra, onaku u duhu virovitičkih forumaša, da Židove treba izbrisati s lica zemlje i to ustrajno u svakoj prilici ponavlja. Nesumnjivo je da Izrael zaista jest američki eksponent na bliskom istoku te da je područje oko perzijskog zaljeva od vitalnog interesa za američku politiku, ali u kontekstu ovoga spora bacati na izraelce stigmu agresora je bedasto. Izrael od svog osnutka 1948 vodi isključivo politiku opstanka, okružen s doslovo stotinja milijuna Arapa koji ga ne priznaju, stoga izraelski militarizam ne treba nikoga čuditi jer opstanak svoje države Izraelci mogu očuvati jedino na taj način, nažalost. Iako je činjenica da su Palestinci građani drugog reda u Izraelu, te da se prema njima odnose s ponižavajućim tretmanom. Inače, po običaju već viđeno na ovom portalu, razina rasprave je katastrofalna. Pojedini forumaši (Sanjalica-dakle, logika sanjalice jest takva da se narod apsolutno poistovjećuje s vlasti te da su ta dva pojma sinonim...hm...to je vrijedilo u nekim prošlim vremenima i to se, mislim, nazivalo fašizmom.Samo, ta konstatacija više govori o tebi, forumašu nevina imena, nego o državi Izrael. fitilj- o fitilju neću puno, osim da uglavnom piše gluposti nedostojne pokazivanja na ovakvom javnom mediju jer ovo čitaju i djeca, djeca su ,kažu, budućnost, a ako djeca budu čitala što piše fitilj i fitilji, ne vidim nam budućnost. cheguevara-koji nam daje, onako u svom revolucionarnom duhu, kako mu i dolikuje s obzirom na nick, poticaj za novo razmatranje pojma "Antisemitizam", jer je po njemu postojeći, valjda, anakron i neadekvatan...) pišu gluposti, te se ljude naziva budalama i glupanima. Zaista, jadno...
Lynx
10.4.2012. 2:02
I sadašnji papa je bio pripadnik "Hitlerove mladeži" zar ne? Vrijede li onda ista mjerila za Benedikta i Grassa?
Dio oko kojeg su najveći prijepori u vezi Grassa preuzet iz Wiki:
"Grass attended the Danzig Gymnasium Conradinum. In 1943 he became a Luftwaffenhelfer, then he was drafted into the Reichsarbeitsdienst. In November 1944, shortly after his seventeenth birthday, he volunteered for submarine service with the Kriegsmarine, "to get out of the confinement he felt as a teenager in his parents` house" which he considered, in a negative way, civic Catholic lower middle class.[8][9] However, he was not accepted by the Navy and instead was drafted into the 10th SS Panzer Division Frundsberg.[10] With the Panzer Division he saw active combat from February 1945 until he was wounded on 20 April 1945, captured in Marienbad and sent to an American prisoner-of-war camp. His homecountry was taken over by Soviet and Polish administration and he thus was not able to return home, finding refuge in western Germany.

His military service became the subject of debate in 2006, after he disclosed in an interview and a book that he had been conscripted into the Waffen SS while still a teenager."

Moram ovdje napomenuti da je i na ovim prostorima bilo neželjenog novačenja - po danu bi došle ustaše, a po noći partizani. Tko nije htio pristupiti onima koji su ga novačili potpisao si je smrtnu presudu jer je time automatski stao na suprotnu stranu i nije bilo onog da "dobar izgovor zlata vrijedi" ili ideš, ili metak.
Grass je bio sedamnaestogodišnjak kada je u veljači sudjelovao u borbama, punoljetan tek poslije konačnog pada i kraja rata ( rođ. 27. listopad 1927.), ranjen u travnju `45. i kraj dočekao kao zarobljenik. Kome je poznat taj dio povjesti, razumije zašto ga je Grass proživio baš tako i teza o dobrovoljnom prijavljivanju iz zadnjeg komentara g. Weissa stoji na prilično klimavim nogama.
Potpisujem zadnje komentare g. Prpića i g. Vukušića.
Moj stav je da njemci, ne trebaju šutjeti tri četvrt stoljeća poslije rata i da ne smiju biti obilježeni kao genocidan narod i plaćati za grijehe pradjedova. Isto tako, holokaust ne može biti izgovor, opravdanje i pokriće za sve akcije Izraela. I na kraju, bojim se "preventivnih" ratova i akcija za koje je možebitni grijeh u budućnosti opravdanje, jer jednom možda netko od silnih upre prstom i u ovaj komadić zemlje iz, tko zna kojih razloga...
Lj. R. Weiss
9.4.2012. 23:39
@fitilj
Nisam htio ranije smetati, tvoja omiljena emisija je "Jugoslavenske tajne službe"!
A koliko si sitni manioulator svjedoči i to što navodiš komentare srugih, ali ne i moj odgovor njima. Pa da završimo raspravu u koju se ubacuješ odbacujući činjenicu koja teško opterećuje Grassa: bio je pripadnik Waffen SS-a. Pa ponovimo lekciju, što je Waffen SS?
Budimo sasvim precizni: dakle, Grass nije bio član Hitlerjugenda nego SS Waffen.
A što je bio Waffen SS?
---------------------------
Waffen SS (punim imenom Waffen Schutz Staffel - hrvatski: Oružani zaštitni odred), borbeni je ogranak SS-a, ogranka NSDAP-a, nacionalsocijalističke stranke u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Vrhovni zapovjednik je bio Heinrich HIMMLER, jedan od prvih ljudi do Hitlera. Organizacija je provodila arijevsku politiku i sudjelovala u holokaustu, tako da je na nurnberškom procesu proglašena zločinačkom i zabranjena.
Dojmljiv je sam rast Waffen SS-a, koji je od 3 pukovnije s početka rata, narastao do preko 38 divizija pri kraju rata, a služile su uz bok regularnoj vojsci, Wehrmachtu. Iako ih mnogi nazivaju paravojnim snagama Trećeg Reicha, oni su uistinu bili stranačka vojska (slično kao Ustaše u NDH koji su bili paralelna, stranačka vojska zajedno s regularnim Domobranstvom) nacionalsocijalističke stranke, koja je bazirana na novačenju, a ne na dobrovoljnom prijavljivanju (za razliku od Ustaške Vojnice, koja je osim na kraju rata kad je ujedinjena s Domobranstvom, bila temeljena na dobrovoljnom prijavljivanju). SS je zapravio bio elita tadašnje njemačke vojske, iako nije bio u samom sklopu nje, i imali su jedinice iz svih rodova kopnene vojske: oklopne, pješačke, gorske, konjičke, policijske i mehanizirane (često u literaturi Panzergrenadier).
-------------------------------------------------
Uzmimo da u tim postrojbama G.G. nije imao čelne funkcije nit je bio gorljivi pristalica SS Waffen, sama činjenica biti pripadnikom takvih jpostrojbi ne služi mu nimalo na čast. Prešućivati to desetljećima, također mu ne služi na čast! S tog aspekta gledajući, pjesmuljak mu je čisti promašaj! Točka!
Inače, s Grassom i takvima kao što si ti, koji zaboravljaju da arapske zemlje, od osnutka Izraela 1948. PET PUTA su pokušale baciti ga u more, nemam što raspravljati!
I kada Hrvatska doživi 63 godine, javi se!

fitilj
9.4.2012. 14:57
Ljubo zbog tvog opetovanog idiotskog pozivanja na UDB nazvat ću te budalo jedna matora, nauči se konačno da nije u pitanju nikakva UDBA, UDBA, već komentari kritike na tvoje idiotije kojima obasipaš portale.

Nauči se konačno da nije svugdje zaštitnička ruka Gorana Gazdeka i njegovih administratora koji te štite, brišu komentare i baniraju korisnike koji komentiraju i pišu bez dlake na jeziku. Umjesto da odgovoriš na komentar ti hinjiš proganjanog Židova, jer je tako misliš najlakše pobjeći od istine.

E pa Ljubo nebu išla ta tvoja stalna sranja po portalima i virovitica.netu gdje te Goran Gazdek štiti jer si kolumnista portala, čime omalovažava sve druge korisnike virovitica.neta, a ONI SU KAO ŠTO SVI KOMENTARI DOKAZUJU U VEĆINI.

Ljubo tvoj je problem što uporno ignoriraš sve kritike pa čak i one koje ti upućuju tvoji deklarirani prijatelji poput Siniše Prpića, ili na pollitika.com kolega Martin koji ti je napisao:
martin — Pon, 09/04/2012 - 11:48.

Helou, Ljubo, ui hev a problem:)
Ti vec od kada pises ovdje, zastupas tvrdnju da se Izrael ne smije prozivati za nista zbog holokausta. Samim time upadas u zamku jer 1. izjednacavas Zidove s Izraelom i 2.priznajes da je izraelska politika pogresna ali se ne smije kritizirati zbog Holokausta.
Ako je izraelska politika rasisticka, onda ju se treba takvom i nazvati i zbog toga i kritizirati. Ne znam zasto Nijemci to ne bi smjeli. Izraelski ilegalni nuklearni arsenal izvan medjunarodne kontrole jest svakako problem.

Il komentar Mate Zmorac — Ned, 08/04/2012 - 22:53.
kruške i jabuke
Ti si Ljubo totalni smušenjak koji zbraja kruške i jabuke... Važno je da Izrael uz pomoć SAD i demokratskog svijeta čim prije napadne Iran jer je prestrašno što HČSP skuplja desničarske nacionaliste i neofašiste iz zapadne Europe...
A kada bi Slovenija i Srbija izjavili da će "izbrisati Hrvatsku s kugle zemaljske" mi bi poštujući ratnog provokatora Ljube odmah spremali vojsku i rakete da te zemlje sredimo, baš kako Ljubo želi izbrisati Iran sa zemaljske kugle.

Zbroji samo silne negativne komentare i minuse koje si dobio i mućni malo tom tvojom zaluđenom čupom i prestani optuživati i svrstavati nikoga u UDBU kojoj si ti sigurno bio puno bliži i odaniji nego bilo tko od tvojih kritičara!

Na kraju krajeva ostao si dužan odgovoriti na pitanje kukljica — Ned, 08/04/2012 - 17:11.
Ljubo umjesto budalaština
Ljubo umjesto budalaština kojima nas obasipaš navedi nam koje su granice Izraela.
a: one granice kada je 14. svibnja 1948. država Izrael,
b: današnje granice koje je Izrael zadobio okupacijom tuđeg teritorija.

Nakon toga možemo raspravljati o "miroljubljivosti" izraelskih vlasti i ugroženosti države koja nemilice okupira tuđi teritorij sa kojega proganja, ubija izatvara u logore domicilno stanovništvo.

Odgovor Ljubo Rubenu Weiss nije nimalo težak. Trebaš samo navesti koju je površinu imala država Izrael kada je osnovana 14. svibnja 1948. i danas kada se je proširila, okupirala teritorij i stvorila koncentracionne logore na teritoriju svojih susjeda i ubija i razara po susjedskim državama. Iz odgovora će biti jasno tko je u tom dijelu svijeta žrtva, okupator, agresor i opasnost za mir.
Mikeš09
9.4.2012. 12:08
Sjetite se braćo kako je to bilo s Afganistanom ...koje laži i izlike samo da se dokopa crnog blaga i riješi enormnih zastarjelih arsenala oružja...bojim se da je sada isti scenarij i s Iranom...zakoni UN za jedne vrijede za druge ne...Pogledajte par uradaka M.Moorea i sve će vam biti jasno u kakvom svijetu živimo...jedan je policajac a jedan ga masno plaća da pendreći po svijetu...naravno ima i debelih figa u džepu...
Mikeš09
9.4.2012. 11:56
kako je lijepo pisati iz ove virke,udobno zavaljen,predhodno se dobro informirajući prelistavši sve novine i ne kupivši ni jedne,pijuckati pomalo...kako je lijep današnji dan...volio bih da se nalazite u Palestini i da ste Palestinac ili samo kršćanin u tom i takvom vašem Izraelu pa da vas onda posjeti Grass i pita za zdravlje...licemjeri i bezgrešnici...vječiti patnici...okupatori i sjecikese sa par atomskih onako usput da se nađe ako tko slučajno nešto loše pomisli o vama...
Lj. R. Weiss
9.4.2012. 0:44
@Fitilj, baš si dosadan - UDBA, UDBA ti si moja sudba!
Da li ti išta pametnoga radiš, kada toliko vremena posvećuješ mojoj malenkosti!? Toliko pažnje zaista nisam zaslužio!
fitilj
8.4.2012. 20:43
Ljubo je na pollitika.com objavio pamflet pod nazivom "Mali Weiss kontra veliki Grass (antipjesma, antipamflet)"
pollitika.com/mali-weiss-kontra-veliki-grass-antipjesma-antipamflet

Pljušte negativne ocjene i komentari osude!
sanjаlica
8.4.2012. 13:51
Nepobitno je da nekim kolumnistima valja pojasniti da se komentatori ne moraju slagati sa kolumnom.
Nepobitno je da su pocinitelji holokausta odavno mrtvi te ako želite o njima, obratite se svetom Petru.
Ja sam htjeo ukazati da je pjesma nobelovca Grassa jalova kao i ova kolumna. Stvari treba nazvati pravim imenom bez možda i ali. Židovski fašisti ugrožavaju mir u svijetu. Točka.
fitilj
8.4.2012. 13:47
Ljubo tvrdi da je za svaki rat potrebno najmanje dvoje, što ne vrijedi za osvajačku politiku izraelske vlase!

Neka Ljubo objasniti zašto opravdava izraelsku osvajačku politiku kojoj je za rat dovoljno kidisanje na palestinski teritorij!

Neka Ljubo pojasni zašto ne osuđuje politiku treorizma izraelskih vlasti.
Mate Vukušić
8.4.2012. 13:15
Eto, nekim komentatorima valja pojasniti da nije sve crno-bijelo.
Nepobitno je da zločin (holokaust) koji su počinili, uz Hitlera još Eichmann, Himmler, Heim, Mengele i ostali odličnici SS-a i koji je temeljen na Nürnberškim zakonima iz studenog 1935. a počeli se ozbiljno provoditi u tzv. Kristalnoj noći listopada 1938.godine, nema opravdanja niti u jednom cilju, zadaći, koja je trebala iz toga niknuti i ostvariti se. Zločin kakvome je teško naći usporedbu u povijesti, novijoj ili prastaroj. Nisu tog masovnog egzodusa bili pošteđeni niti drugi narodi diljem planeta Zemlje. Dakle, desilo se nešto što se ne smije zaboraviti.
Međutim, i tema ovog teksta je upravo potvrda straha od takvog stradanja, strah da se ne ponovi masovni egzodus bilo koga, u pravilu onog tko sa taštinama nekih velikana nema veze niti doticaja. Na žalost u našoj najnovijoj povijesti sve je još puno svježih tragova etničkih čišćenja, uništavanja nekoga tko se rodio s "krivim" imenom i podrijetlom.
U pjesmi nobelovca Grassa baš o tom strahu se govori i na to sam samo htio ukazati. Ni manje ni više.
sanjаlica
8.4.2012. 10:10
Ne razumijem zašto se uporno potencira razlika između izraelske vlade i židovskog naroda. Kao vlada je fašistička a narod nije. Sam Ljubo nedavno naglašavao je kako je izraelska vlada birana od naroda i da je prozivanje za fašizam iste prozivanje židovskog naroda, antisemitizam. Ja se potpuno slažem. Židovi su birali fašističku vlast i to znači da su fašisti. A holokaust me uopće ne zanima. To su davno prošla vremena. Kao i tredesetgodišnji rat, Troja, Kartago. Židovi su pokazali svoje ideološko opredjeljenje kroz slobodne izbore. Birali su fašiste koji su zajašili pola svijeta pozivajući se na holokaust.
siniša prpić
8.4.2012. 9:12
@Ljubo, Grass je rođen 1927. godine, dakle na kraju rata je tek ( možda ) bio punoljetan. Toliko o njegovom "izboru" SS-a. Poznajemo ( i Vi i ja ) neke starije iz tog doba koji su "zabauljali" u "okupatorsku" mladež...., no poznajemo ( i Vi i ja ) neke koji su do jučer isto "zabauljali" nekuda, a danas su svjesni svog bedastog izbora.
I dalje nepristrano stojim, kao prijatelj pacifističkog ( velikog ) dijela Židovskog naroda ( za razliku od Jergovića stavljam veliko slovo "Ž" kod židovski, iako nije gramatički ispravno ), na posljednjem dijelu Grassove pjesmice : "...insistirati da se dopusti
nesmetana i trajna kontrola
izraelskog atomskog potencijala
i iranskih atomskih elektrana
od istih međunarodnih institucija
prihvaćenih u vladama obje zemlje."
Jedino prihvatljivo. Čovjek je u pravu.
To samo znači kontrolu nuklearnog arsenala. I ništa više. Smirite strasti, jer na ovaj naćin ne pomažete onima kojima želite pomagati.
Živ nam bio Robert ( Bob Dylan ) Zimmerman.....
fitilj
8.4.2012. 8:49
@Mato točno je da izraelske školovane ubojice i teroristi napadaju humanitarne konvoje i ubijaju njihove aktiviste samo zato što žele dostaviti pomoć u izraelske logore u pojasu Gaze, a Ljubo R. Weiss nema si slovca osude za te ubojice!

Svatko pametan će prepoznati da je Guenter Gras u svojoj pjesmi kritikovao izraelsku vlast, i zato je na njemačkim internetskim forumima dobio mnogo podrške. Evo nekoliko primjera:
ymy
nekim ljudima nikako da uđe u glavu da protivljenje agresivnoj politici koju provodi izrael ne znači ujedno i antisemitizam...zlonamjernici i neznalice uporno poistovjećuju jedno i drugo...

KafanaNemirna
Semitski narodi su Židovi i Arapi. Kad vojna sila Izraela ubija arapske civile, ubija semite. Ergo, Izrael je antisemitska zemlja, a Gunther Grass je filosemit. Ako biti antisemit znači biti protiv ubijanja semita onda sam i ja antisemit.

mdma la figa del bossšufnnudla
Izrael glumi veliku silu zato što ima zaleđinu i upravlja novčanim tokovima i to treba prekinuti

Piljuh
Europa je već više od dvadesetak godina intelektualno impotentna; lokus intelektualne retardacije.Istup Guntera Grassa hrabri je iskorak na stazu tradicionalne progresivne angažiranosti Staroga kontinenta. Bravo za Grassa!

MuPu mu-1
sa svim rečenim i ja se slažem. Nitko razuma NE PODRŽAVA UBIJANJE NIKOGA, pa niti Židova, ali niti NJIM TREBA dozvoliti da ubijaju druge, sito tako i da se drugi RAZVIJAJU! Samo što su Židovi navikli SVE KONTROLIRATI!
Lj. R. Weiss
8.4.2012. 1:45
@Mate Vukušiću,
ono što kod tebe posebno cijenim, da svoje stavove, s kojima se ne moram složiti, potpisuješ punim imenom i prezimenom. Tema je za dugu raspraviu, ali ono očemu se možemo složiti je da nuklearni rat čovječanstvu nije potreban. Izrael nije sveta krava da se politiku vlasti ne bi smjelo kritizirati, no za svaki rat je potrebno najmanje dvoje. I sukob Izraela i Irana doživljavam kao sukob koji forsira Iran gledajući Izrael kao strano tijelo u muslimanskom svijetu. Ako si antifašist, a mislim da jesi, onda ćeš znati da ovu ideju nalazimo u Hitlerovu "Mein Kampfu" gdje su Židovi označeni gamadi i stranim tijelom u njemačkom narodu!
sanjаlica
8.4.2012. 1:06
Izrael je izrazito fašistička država. Tu nema ni trunke dileme.
Mate Vukušić
8.4.2012. 0:22
Poštovani g.Weiss.
Odgovor iz Izraela, uz dužno poštovanje, nije trebalo niti navoditi - sasvim je jasno što je jedino moglo u tom odgovoru biti. Međutim, ono što je po meni bitno jest slijedeće: nevažno je što je Grass. Bio je SS, to je loše. Sudi li mu netko za to? Ne? Dakle...žalosno ali je tako. Je li nobelovac? Jest! Loše ili dobro, Vi recite..
Činjenica je da tisuće onih koji su okrvavili ruke ubijajući Židove, Palestince, Hrvate, Srbe, Hutsie, Tutsie i sve druge, hodaju slobodno. Dok im netko ne bude sudio. I, da se ne zavaravamo - po meni za njih ne treba imati milosti. Osobno sam antifašist, time se ponosim. Zato, što se tiče Jože:
J.B.Tito sigurno nije bio mrzitelj Židova, međutim u razgovoru s Fordom je vjerojatno bio realan. Obama u svom govoru također. Dok nije dobio po prstima od "malog" brata koji ima veliki utjecaj. Isto je sa gore spomenutim rezolucijama. Kada su donesene kao prijetnja Iranu sve je bilo ok. Kada su bile u svrhu kontrole Izraelskih rabota po pojasu Gaze - ne može!! Dakle od strane istog tog vijeća UN-a.
Ne morate, g. Weiss, navoditi one koji su kritizirali Grassa - naveli ste sve sa predznakom izraelske pripadnosti. Pa to je bilo normalno i očekivano, zar ne.
Vi ste skloni gorljivo braniti ubojice humanitaraca koji su nosili hranu i lijekove u Palestinu brodom ( naravno da imate i za to drugu priču ). A za mene i veliki broj drugih njih veže činjenica da su ubojice kao i teroristi s predznakom al kaide ili bilo koje druge militantne skupine. Na žalost ili na sreću, na Vaša podbadanja ima milijun odgovora, ako će trebati samo naprijed.
Prigovorili ste Siniši kako se čudite da on ne razumije razliku između Irana i Izraela?? Čini se, g. Weiss, da i Vi razumijete problematiku isto kao i Siniša Prpić samo to ni pod koju cijenu ne želite-ne smijete- priznati. Ali i to je Vaše pravo.
Na kraju, ono što smatram vrijedno u pjesmi nobelovca Grassa, bio on u potpisu ili tko god-nevažno, je slijedeće: upozoriti valja i malog i velikog brata da ulaskom u rat, mogućih nuklearnih razmjera, eventualna stradanja nadilaze nečije smišljene strahove i potrebe za dokazivanjem te takav sukob ne može završiti u okvirima tih triju država.
Na žalost danas, kada većina zemalja grca u recesijskom ponoru, za šaku dolara i par litara nafte lako je kupiti ponizni glas....za rat.
fitilj
7.4.2012. 23:46
Mislim da je suvišno gubiti vrijeme na komentiranje onoga što pišu budale poput Jergovića i pristrane, izraelskoj osvajačkoj politici naklonjene osobe poput Ljube. Jedno je sigurno, a to je da u tom dijelu svijeta neće biti mira dok se ne ukroti izraelska vojna hunta. Prije, ili kasnije Amerikanci i njihovi saveznici će se morati osloboditi židovskih besramnih ucijena i zlouporabe holokausta kao opravdanja za zločine koje čine.

Günter Grassa je progovorio o onome što većina Njemaca, i ne samo njemaca, već i običnih osoba misli, a to je da Izrael desetljećima brutalno zlorabi holokaust kao opravdanje za zločine i holokaust koje čini na okupiranom teritoriju.

Günter Grassa je progovorio o onome što se mnogi ne usuđuju javno izreči. Upozorio je da Izrael jednako kao i mnoge arapske i islamske države pretstavlja opasnost za svjetski mir. Opasnost poput one koju predstavlja umišljeni svjetski policajac Amerika, ta osovina zla i inicijator mnogobrojnih ratova u svim djelovima svijeta.
Lj. R. Weiss
7.4.2012. 22:07
Mate Vukušiću, nešto spominješ i kolumniste ovog portala koji izbjegavaju temu. Zar ti to smatraš poezijom? I o čemu je šutio desetljećima G.G.??? O SVOJOJ NACISTIČKOJ PROŠLOSTI!
To je sramotna poezija, kao i zauzimanje strane u kompliciranom međudržavnom sporu, sporu Irana s pola svijeta i Međunarodnom agencijom za kontrolu korištenja atomske energije sa sjedištem u Beču.
Nije dugo trebalo čekati na odgovor iz Izraela i bilo bi pošteno da si ga naveo. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu žestoko je odgovorio i podsjetio Grassa da Iran, a ne Izrael, kamenuje žene, vješa homoseksualce i krši mnoge temeljne slobode.– Sramotno je izjednačavati Izrael i Iran – u Iranu postoji režim koji poriče holokaust te poziva na uništenje Izraela. Usporedba govori vrlo malo o Izraelu, a puno o gospodinu Grassu. Iran je, a ne Izrael, prijetnja svjetskome miru. Iran, a ne Izrael prijeti da će uništiti druge zemlje. Iran, a ne Izrael podupire terorističke organizacije koje ispaljuju rakete na nevine civile. Iran, a ne Izrael podupire masakr koji sirijski režim provodi nad svojim civilima – kazao je Benjamin Netanyahu.
Grass je 1999. dobio Nobelovu nagradu za književnost, za roman “Limeni bubanj”, u kojem je opisao užase nacističke Njemačke, a tek prije nekoliko godina priznao je da je bio član Hitlerove SS-mladeži. Ovaj sramotni dio Grassove povijesti ne daje mu moralno pravo da drži lekcije Izraelu i Židovima, on je svoj moralni kapital odavno potrošio - naime, onda kada nije smio šutjeti, a šutio je. Toliko o Grassu, toliko o Vukušiću koji na tragu stare antiizraelske politike Joze Broza, piše i 2012. godine! Čudi me da mr. Siniša Prpić to ne razumije i jednako tretira Izrael i Iran!
Naravno, zdravom razumu nije do NUKLEOKAUSTA, i Izrael si ne može dozvoliti da ga prikolju kao Židove u holokaustu, kada su išli pod naci-fašističke giljotine kao ovce. I nije isto kada nuklearnu bombu ima država koja se želi braniti ili Iran, u rukama fanatičnih vjerskih vođa. I otkuda toliko nuklearnih postrojenja u zemlji koja leži na bogatim izvorima nafte: mirnodopska upotreba atomske energije?? PRIČE ZA MALU DJECU!
– Šest desetljeća on (Grass) je krio svoju prošlost pripadnika jedinice Waffen SS-a. Stoga ne iznenađuje da on židovsku državu vidi kao najveću prijetnju svjetskome miru i uskraćuje joj pravo na samoobranu – zaključio je Netanyahu.
Grassovi stihovi naišli su na najveće kritike u Njemačkoj, gdje osuđivanje Izraela ima status tabua zbog holokausta koji su počinili nacisti. “Grass je izašao iz SS-a, ali SS nije izašao iz Grassa”, kazao je Dieter Graumann, predsjednik Središnjeg židovskog vijeća u Njemačkoj!
Pametnom dosta!
siniša prpić
7.4.2012. 21:21
"....insistirati da se dopusti
nesmetana i trajna kontrola
izraelskog atomskog potencijala
i iranskih atomskih elektrana
od istih međunarodnih institucija
prihvaćenih u vladama obje zemlje."
Jedino prihvatljivo. Čovjek je u pravu.
konjica
7.4.2012. 21:05
potpisujem prvu dvojicu
cheguevara
7.4.2012. 9:15
evo jedne činjenice:

U glavne grupe Semitskih naroda danas spadaju : Ajsori, Amhara, ARAPI, Maltežani, ŽIDOVI.

i iz toga pitanje:

Ako Židovi mrze Palestince, Irance... da li su onda Židovi ANTISEMITI??

run-dmc
6.4.2012. 21:36
Je li Günter Grass antisemit? Da, naravno - pa to je jasno kao dan. To se najbolje očituje u njegovoj najnovijoj pjesmi "Was gesagt werden muss", koja se prigodno mogla nazvati i "Die Juden sind unser Unglück"!
A Jergović? On je budala.


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.