Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Izbori 2020

Zovko: Neprihvatljivo i skandalozno Plenkovićevo optuživanje novinara

  Hina           30.06.2020.         705 pogleda
Zovko: Neprihvatljivo i skandalozno Plenkovićevo optuživanje novinara

Čelnik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko neprihvatljivim je skandaloznim i neprimjerenim ocijenio, kako je rekao, optužbe predsjednika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića da su novinari suradnici opozicije.

Zovko se na forumu "A novinarstvo" u organizaciji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske, na kojemu su stranke i koalicije koje izlaze na izbore predstavile svoje medijske politike, osvrnuo na sinoćnji Plenkovićev istup u televizijskom sučeljavanju gdje je predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću dobacio - ''Zar vas je Maja Sever (novinarka HRT-a) spremala za emisiju''.

"Za nas je to neprihvatljivo, skandalozno i neprimjereno, optuživati novinare da su suradnici opozicije'', kazao je Zovko, naglasivši da je to u šest dana već treći slučaj neprimjerenih optužbi političara na rad novinara.

Obuljen Koržinek: Premijer je samo ukazao da su se koristili 'screenshotovi' konkurentske TV

Ministrica kulture Nina Obuljen (HDZ) je, odgovoravajući Zovku, kazala kako je ''predsjednik HDZ-a jednostavno želio ukazati da su se u pripremi za sučeljavanje koristili screenshotovi konkurentske televizije''.

''Nije bilo ni najmanje naznake nepoštivanja novinara u ovom konkretnom slučaju'', naglasila je Obuljen Koržinek.

Inače, predstavnici stranaka i koalicija na forumu ''A novinarstvo'' predstavili su stranačke medijske politike, uključivši i najave donošenja novih medijskih zakona, planove za HRT te mjere za potporu novinarstvu i medijskom sektoru.

Skup je otvorio Zovko, naglasivši kako je forum organiziran nakon zaprimljenih odgovora stranaka o njihovu viđenju novinarstva i medijske politike.

Zovko: U pretkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu

'U predkampanji i kampanji nije bilo ni slova o novinarstvu. Nismo bili zadovoljni s onim stvarima koje smo pročitali, pa smo izravno zatražili odgovore stranaka'' kazao je.

Govoreći o planiranoj medijskoj politici HDZ-a, ministrica kulture istaknula je kako žele poticati transparentnost, odgovornost i integritet medija.

Naglasila je i kako su u mandatu trenutne vlasti osigurana sredstva za pokretanje sustava potpore profesionalnom novinarstvu preko Agencije za elektroničke medije. Namjeravamo nastaviti financirati kvalitetno i profesionalno novinarstvo, naglasila je Obuljen Koržinek.

Medijsku politiku Restart koalicije predstavila je Mirela Holy, ocijenivši da su mediji presjek društva te da za stanje u njima zajednički odgovaraju politika i novinari i medijski poslodavci.

Holy: Mijenjati stvari možemo samo zajednički

'Mijenjati stvari možemo samo zajednički'', poručila je Holy, naglasivši i iznimni značaj borbe protiv 'fake newsa' te potrebu medijskog opismenjavanja, a istaknula je i potrebu mijenjanja zakonskog okvira za medije.

Iz Restart koalicije najavili su da će nova vlada, za koju vjeruju da će je oni sastaviti, u prvih šest mjeseci predložiti Saboru što jasniju medijsku strategiju te set zakona čija je, kako ističu, osnovna potka – mediji su slobodni.

Najavili su i izmjene te moderniziranje Zakona o elektroničkim medijima, Zakona o autorskim pravima, kao i Zakona o HRT-u.

Vidović Krišto: U 'mainstream' medijima propagandni program vladajućih

Karolina Vidović Krišto predstavila je medijsku politiku Domovinskog pokreta, ocijenivši kako u hrvatskim 'mainstream' medijima ne postoji slobodno novinarstvo već ''propagandni program vladajućih''.

U porukama HND-u i Sindikatu novinara iz Domovinskog pokreta naglasili su kako je ''medijska politika u Hrvatskoj snažno opterećena negativnim naslijeđem državne kontrole unutar komunističkog jednopartijskog sustava''.

Ocijenili su i kako to 'negativno naslijeđe treba postupno i temeljito odstraniti s medijske scene te medije učiniti neovisnima'. a zaključili su i kako će njihova medijska politika javnosti biti predstavljena ''kad za to dođe vrijeme''.

Most propituje način financiranja tjednika Novosti 

U ime Mosta o medijskoj politici i odnosu vlasti prema novinarstvu govorila je Marija Selak Raspudić, koja je propitivala način financiranja i pisanja tjednika Novosti, kojega financira Srpsko narodno vijeće.

Naglasila je potrebu da se neovisnost HRT-a, kao javnog medijskog servisa, može osigurati jedino tako da se promijeni način na koji se bira njegov ravnatelj, a time i način kadroviranja u cjelini.

Sanda Benčić iz platforme Možemo nužnim je ocijenila da medijima, kako bi ispunili svoju javnu funkciju, treba osigurati njihovu odživost, neovisnost od političkih i tržišnih utjecaja te stabilnije i sigurnije uvjete rada za novinare.

Možemo za uklanjanje klevete kao kaznenog djela

Istaknula je kako se iz Možemo zalažu za promjenu zakonskih okvira za reformu HRT-a te uklanjanje klevete kao kaznenog djela.

Medijske politike, odnosno planirani odnos prema medijima, predstavili su i Milorad Batinić u ime HNS-a, Mirando Mrsić (Demokrati i Laburisti) i Boris Milošević (SDSS).

 O odnosu politike i medija govorile su i odvjetnica Vesna Alaburić, profesorice Gordana Vilović i Helena Popović. Moderator foruma bio je novinar N1 televizije Hrvoje Krešić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Izbori 2020