Banner
MORH: Upis u vojnu evidenciju nema obavezu služenja vojnog roka
Influenceri sve traženiji, postaju atraktivno zanimanje
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Noć knjige

Zoran Predin: Želim se probuditi u državi koja će biti oslobođena svih osloboditelja

  Goran Gazdek           25.04.2022.         3413 pogleda
Zoran Predin: Želim se probuditi u državi koja će biti oslobođena svih osloboditelja

Već prvom rečenicom u kojoj objašnjava da mikrofone prije nastupa testira riječima lijevi testis, desni testis dok svi drugi govore šest, šest skladatelj, pjesnik, pjevač i pisac Zoran Predin nagovijestio je uzbudljivu dionicu ovogodišnje virovitičke Noći knjige. Bila je to večer istančanog humora, mudrih misli, blagog sarkazma, fine ironije, društvene kritike, novovalne nostalgije, sjetnih stihova i dobre glazbe. Omiljeni kantautor na području cijele bivše Jugoslavije još iz vremena Lačnog Franza kada je pjevao isključivo na slovenskom jeziku i subverzivnim pjesmama provocirao tadašnju vlast, u Gradsku knjižnicu i čitaonicu došao je pričati o knjigama i predstaviti svoj prvi roman Mongolske pjege kojeg je u prijevodu Jagne Pogačnik prošle godine izdala zagrebačka Fraktura.

Predin je objavio 41 autorski album, četiri zbirke uglazbljenih stihova, zbirku anegdota Druga žena u haremu i zbrku kratkih priča Glavom kroz zid. Skladao je glazbu za filmove i kazalište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka do gypsy swinga.

Pisac u glazbeniku, glazbenik u piscu? Ili, kako je to konstatirao voditelj Igor Golub novopečeni književnik i staropečeni glazbenik.

„Prije par godina kao autor kolumni i putopisa, pa onda i prve knjige Druga žena u haremu pisac je bio kantautoru do koljena. U međuvremenu, a pogotovo za vrijeme korone kada kantautor nije imao puno nastupa, pisac je narastao i završava treći roman. Sad se kantautor i pisac gledaju oči u oči i svake večeri spavaju s mojom ženom. To su noći u troje, i nije nam lako“, odgovorio je Zoran.

Puno nam je toga ispričao Predin u sat vremena. Za ovaj izvještaj izabrao sam tek nekoliko natuknica.

O prvoj knjizi
Većina priča su kolumne koje novine nisu htjele objaviti pa sam ih zato skupio u knjizi. Urednici su se plašili kao što se uvijek plaše. U knjizi sada funkcioniraju na jedan drugačiju način, imaju posebnu dramaturgiju.

O pisanju pjesama i proze
U pisanju tekstova za pjesme ti si rob ideje, melodije, instrumentarija i žanra. Imaš na raspolaganju možda pedesetak riječi s kojima sve moraš reći i osam-deset riječi s kojima moraš u refrenu objasniti ideju pjesme. Dok pišeš prozu imaš na volju sve riječi ovog svijeta.

O pisanju na hrvatskom
Počeo sam pisati na hrvatskom na nagovor Arsena Dedića, danas imam dva mentora-lektora Boru Dežulovića i Zorana Čuturu. Pisati i pjevati na hrvatskom je neka nova vrsta slobode, kroz nematerinji jezik možeš otvorenije i jednostavnije reći što god želiš jer nisi tako izložen kao na materinjem jeziku.

O drugom romanu koji trenutno piše
Kod drugog romana nema milosti. Drugi roman mora biti bolji od prvog jer ti kod prvog kao debitantu i novom u tom poslu svi gledaju kroz prste. Dao sam ga čitati supruzi i najstarijem sinu koji je novinar i pisac. Dobio sam najbolji moguću komentar. Rekao mi je: Tata, šta se sve tebi mota po glavi.

O knjigama koje čita
Čitam tri knjige istovremeno, kad se umorim od jedne uzmem drugu. Jedna od njih uvijek je neka koju sam ranije već pročitao, najčešće iz vremena srednje škole ili nešto kasnije. Čitajući sada Sidartu Hermana Hesea, čudim se kako sam se prije zapalio za tu knjigu. Čitam domaće autore, zadnja stvar koju sam ranije propustio i sada pročitao je Ciganin, ali najljepši. To mi je bilo baš otkriće. Trenutno čitam roman Augustus, Johna Williamsa. Čitam i kolege iz Slovenije, i ako se mogu pohvaliti, ja uopće nisam tako loš.

O političkoj korektnosti
Politička korektnost nam ubija boje, mirise, začine i ljepotu. Ona je jako štetna i u konzumaciji i u stvaralaštvu. U osamdesetima erotika je cvala, danas je više nema, nestala je. Pornografija je tada bila interesantna, danas je dosadna, uvredljiva i bez veze. Primjer je pjesma Janija Kovačića koji je u osamdesetima imao veliki hit s pjesmom Moja cura ima crnu macu Vrijeme i politička korektnost pojeli su mu hit. Kad bi on danas pjevao tu pjesmu mladež bi čudno gledala i pitala: Šta je s tobom satri?

O demokraciji
Demokracija funkcionira za one kojih je najviše. U našim društvima je sve više polupismenih, nepismenih i neodgojenih. Oni uzimaju kormila. Tehnološki se od turskih vremena jesmo promijenili, ali karakterno nismo. Ne razmišljam o stvarima na koje nemam utjecaja, to vrijeme trošim na pametnije stvari: idem na košarkašku utakmicu, čitam knjige, pišem pjesme, putujem, družim se s ljudima. igram se s unucima, a posadio sam i tulipane. U vrtlarstvu sam pronašao lateralni moment.

O političarima
Ne bavim se političarima već posljedicama njihovog nerada i nesposobnosti. Oni nisu sposobni za rješavanje već za stvaranje problema. Svijet literature, glazbe, umjetnosti i kulture i cjelini njima nije interesantan.

O državi u kojoj bi se želio probuditi
Želim se probuditi u državi koja će biti oslobođena svih osloboditelja. Osloboditelji uvijek donose svoju istinu, pobjednici pišu povijest. To znamo, je sve očekivano. Naši osloboditelji nisu došli iz urbanog svijeta, već iz ruralnog. Ruralnom svijetu možeš prodavati nacionalnost kao vrijednost, gajiti nacionalizam i plašiti ga vanjskim neprijateljima. Osloboditelji su postavili narodno-zabavni melos kao autohtonu glazbu naroda koja mu daje identitet. A slovenačku samostalnost izborili su pankeri, novovalovci i novinari dok su narodno-zabavni bendovi bili u dubokoj ilegali. Oni se nisu suprotstavljali, nisu imali problema s milicajcima i udbašima.

***

Glazbeni dio programa počeo je pjesmom Danas ja, sutra ti, a završio Cohenovom Dance Me to the End of Love. Između njih mnoge znane pjesme iz kantautorskog opusa, dvije ili tri iz vremena Lačnog Franza (Čakaj me, Praslovan), a nekoliko pjesama posvetio je svojim preminulim kolegama i prijateljima: Arsenu Dediću (Moderato Cantabile), Margiti Srefanović (Kosa boje srebara), Oliveru Dragojeviću (A sad adio) i jazz i gypsy swing gitaristi Damiru Kukuruzoviću (Pjesma o novoj zvijezdi).

***

I da razrješimo dilemu koja je ostala visjeti u zraku o Predinovim ranijim gostovanjima u Virovitici. Istina, svirao je u dvorani Gradskog muzeja, ali ne 2008. u Noći muzeja već 2010. na 6. Virkasu. Bio je to after party nakon premijere predstave Golgota Kazalištu Virovitica.

<<< Zoran Predin: Skinuli smo junfer Virovitici, uskoro se vidimo na pravom koncertu u kazalištu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Noć knjige