Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Čavlović

Zoran Milanović pokušao spriječiti kazneni progon Nade Čavlović Smiljanec!?

  Neve Pavelić/direktno.hr           03.10.2014.         4496 pogleda
Zoran Milanović pokušao spriječiti kazneni progon Nade Čavlović Smiljanec!?

Premijer Zoran Milanović pokušao je utjecati na ministra policije Ranka Ostojića i spriječiti kazneni progon tadašnje šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec - piše porta direktno.hr. Milanović je, tvrdi novinar Neven Pavelić, time teško zloporabio svoj položaj i prekršio barem dva zakona. Direktno.hr u posjedu je iskaza jednog od svjedoka u slučaju  OLT, koji na to nedvojbeno ukazuje.

Portal podsjeća da je nalog za ovrhu tvrtke OLT iz Osijeka, zbog neplaćenog duga državi negdje je zapeo. Nakon interne kontrole nad postupanjem Porezne uprave u Osijeku, pokrenut je istražni postupak protiv tamošnje pročelnice Ružice Kovačević. U slučaj se uključio i USKOK, a pročelnica je završila u pritvoru. Tijekom istrage za kočenje naplate duga pročelnica je optužila tadašnju ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec.

U tom trenutku u slučaj se upliće i sam premijer Zoran Milanović. Prema iskazu svjedoka, premijer Milanović šeficu porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec obavještava o tijeku istrage, čime izravno krši zakon.

Nada Čavlović Smiljanec, na istragu se požalila i tadašnjem ministru financija, Slavku Liniću. Nakon toga Linić se o istrazi informira kod ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji mu potvrđuje da je policija obavila izvide i da postoji osnovana sumnja da je Nada Čavlović Smiljanec počinila kazneno djelo.

Unatoč tome, Milanović nastavlja grčevito braniti inkriminiranu šeficu Porezne uprave Čavlović Smiljanec i zauzima se kod ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da joj progleda kroz prste.

Ministar policije Ranko Ostojić žali se u povjerenju svom kolegi Slavku Liniću na postupanje premijera. Milanović, naime, smatra da Čavlović – Smiljanec ne treba kazneno goniti pa traži od Ostojića da odustane od progona. Direktno.hr u posjedu je iskaza jednog od svjedoka koji nedvojbeno dokazuje premijerovo kršenje zakona.

Nakon ovih spoznaja jasnije je na što je smijenjeni ministar Slavko Linić aludirao na konferenciji za medije krajem svibnja ove godine. Linić doduše tada nije otkrio pravu pozadinu slučaja, vjerojatno i sam strahujući od premijerove osvete, ali je otvoreno optužio Milanovića da je grčevito branio Nadu Čavlović Smiljanec jer je njegovom bratu Krešimiru pogodovala u poreznim predmetima. Milanovićevog brata Krešu Linić je tada optužio da je uz pomoć ravnateljice Porezne uprave aktivno sudjelovao u predmetu zamjene nekretnina u Cavtatu, a na sličan način i kod nekretnina tvrtke Mostarkić u Slavonskom Brodu. Iako je Čavlović Smiljanec pokušala, zajedno s Krešimirom, utjecati na pozitivno rješenje, Linić kaže da u tome nisu uspjeli, jer službe Porezne uprave nisu podlegle pritiscima. „Očito to smeta premijeru Milanoviću. On ne napada samo mene. Tu mogu zaključiti da su interesi obitelji ispred državničkih i da je to jedan od razloga zahtjeva za mojim razrješenjem“, rekao je Linić na konferenciji za novinare u svibnju ove godine.

Linić je na istoj konferenciji za novinare zaključio da i zahvaljujući otporu Ministarstva financija Milanovićevi pritisci za pogodovanje nisu uspjeli pa nije ni došlo do kaznenog djela. Znajući za spomenuta kršenja zakona koji su već tada postali predmetom istrage, Linić se odlučio na smjene. Prva na redu bila je Nada Čavlović Smiljanec. Međutim, premijer Milanović smatrao je da bi slučaj mogao izmaći kontroli pa je na kraju smijenjen ministar Linić.

Istraga u slučaju OLT još je uvijek u tijeku pa se postavlja pitanje hoće li ona nakon ovakvih iskaza svjedoka obuhvatiti i premijera Milanovića, koji je, zamijenivši svoju s ulogom partijskog vođe iz prošlog sustava, pokušao političkim metodama odgovoriti institucije progona od postupanja prema njegovoj partijskoj kolegici, koja je, po javnom svjedočenju Slavka Linića, svesrdno pomagala premijerovom bratu Krešimiru.

Tijekom USKOK-ove istrage u slučaju OLT, otkriveni su tako i neki novi detalji o posebnim odnosima SDP-ovaca, ali i metodologiji kako najviši partijski dužnosnici zamišljaju vladavinu prava u Hrvatskoj. Još u svojoj predstavci saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Linić je naveo da mu je ministar Ostojić rekao kako je Zoran Milanović obavijestio Nadu Čavlović Smiljanec o istrazi. I to prije nego što je prijavuzaprimilo i samo Državno odvjetništvo. Milanović to moralno, ni pravno nije smio učiniti, jer je time zapravo dao signal svojoj štićenici da se počne brinuti o eventualnim dokazima koji bi mogli nju i suradnike ozbiljno teretiti. Time se s razine političke moći izravno upleo u tijek istrage, te utjecao na mogući ishod.

Milanović je išao i korak dalje – ministru unutarnjih poslova Ostojiću sugerirao je da odustane od podizanja kaznene prijave protiv Čavlović Smiljanec, iako ga je ministar izvijestio da su obavljeni izvidi i postoji osnovana sumnja da je počinila kazneno djelo. I to je očito toliko intenzivno sugerirao, da se Ostojić požalio Liniću „da ima problema s premijerom“.  Na potezu je USKOK, zaključuje direktno.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

siniša prpić
8.10.2014. 9:25
Profesor Ivan Rimac, komentirajući najnovije ankete popularnosti stranaka i političara u RH, neki dan je duhovito ustvrdio neophodnost smjena čelnih ljudi Sdp-a i Hdz-a (Milanovića i Karamarka).
"Tko prvi smijeni svog predsjednika, dobija slijedeće izbore", kaže Rimac.
Članstvo Sdp-a i Hdz-a ovu činjenicu vrlo jasno vidi upravo iz provedenih anketa, no nemaju hrabrosti mijenjati stvari.
Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.
Terminator
7.10.2014. 19:43
Za lažne moraliste i lopuže:
youtube.com/watch?v=wSyGVxBlshI
jedna.
4.10.2014. 21:41
gosp. siniša prpiću da u pravno uređenim državama gdje vladavina prava nije puka farsa kao u hrvatskojvrijedi izreke da je pravda spora, ali je dostižna. no ne i u hrvatskoj gdje zahvaljujući prisavskoj maloumnici i lošem izbornom zakonu kao što vidimo mafija u rotira u saboru i vladi. a tendencija je takva da se to bez rulje na ulicama neće promijeniti!
siniša prpić
4.10.2014. 14:58
Kad spominjem ostavke, mislim na ostavke u Saboru.
Ovako, plaćica od 16.000 kn, lagano sjeda svaki mjesec, pa i nijeneki problem.
siniša prpić
4.10.2014. 14:55
Neki predlažu da Lovrić, Sabo i Čavlović osnuju klub zastupnika u Saboru.....
Kazneno-popravni klub zastupnika.
Sabo se sam uspoređuje s Gotovinom, Čavlovićki je Lovrićka uzor.
Bravo cure, bravo dečki !!
Preporučam da pogledate video "Nedjeljom u 2 rezimirano", u kojemu gđa Lovrić objašnjava Stankoviću da sve kaznene prijave padaju u vodu pred njezinim ponovnim neposrednim izborom za županicu.
Ima li kakve sličnosti s Viroviticom ......?!
Dakle, dok policija, DORH, i u konačnici pravosuđe ne odrade svoj posao, nema ni trunke srama vezano uz osobnu odgovornost.
O moralu i ostavkama, da ne govorimo.
Pravda je spora, ali je dostižna.

youtube.com/watch?v=4qZmZueTREs
Nano-59
3.10.2014. 21:00
priča je krenula, poput grude sa vrha brijega, ovaj samodopadni ljepotan i vratar hdz-ova povratka, je uništio sve što još imalo vrijedi u ovoj zemlji, svojom glupošću i ograničenošću tip ubija nadu za bolja, sretnija i nadasve poštenija i pravednija buduća vremena, njemu nitk ne može ništa reći da bi ga on i ČUO, gluh ko k..... slijep ko kokoš od vlastite samodopadnosti, a na dodir ne osjetljiv poput magle, gdje nas baš on nađe, otići ne zna što nam je zadnje za bilo kakvu šansu
atma
3.10.2014. 20:41
Ovaj intrigantan članak ima do sada 477 čitanja i 3 (tri) komentara. Dakle, ako svi šutimo pretpostavka je da sve štima!?
siniša prpić
3.10.2014. 19:56
Nimalo nisam zaljubljen u Linića, no ni do dana današnjega nema kaznene prijave protiv bivšeg ministra financija.....
Protiv nekih, vidimo, ima.
Govori se o mogućim višegodišnjim kaznama zatvora. I do "cenera".
Liniću se inputiralo da ima "nečiste ruke". Nadu se nazivalo "zviždačicom"....., Cvitan valjda zna što radi.
Bojim se da je netko opet "ubo u ništa"....
jedna.
3.10.2014. 13:25
nije nikakva novost da je zoran milanović lupina i kriminalac, ali bi novost bila da je dinko cvitan zatražio njegovo uhićenje zbog ometanje uplitanja u istražne radnje vezane za osnovanu sumnju u nezakonite rabote zokijeve štićenice Nade Čavlović Smiljanec. u pravno uređenim državana zoran milanović bi već odavno bio bivši premijer, ali u hrvatskoj gdje se na vlasti smjenjuju dvije zločinačke organizacije sa jatacima to nije slučaj, a zahvaljujući činjenici da su pravosuđe, policija i državno odvjetništvo samo bijedne i poizne sluge mafije koja stoluje na markovom trgu i banskim dvorima opet će biti, tresla se brda, rodio se miš!
francek
3.10.2014. 9:46
Zaustavite "REUTER"........


Još iz kategorije Dossier Čavlović