Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Dossier Petric

Zoran Kalinić o čudnim okolnostima postavljanja uhićenog Petrica na čelo SAFU-a: Podlo su me eliminirali. Šefica mi se samo kiselo osmjehnula, a onda su me poslali na put...

  Zoran Šagolj/Slobodna Dalmacija           15.11.2021.         1338 pogleda
Zoran Kalinić o čudnim okolnostima postavljanja uhićenog Petrica na čelo SAFU-a: Podlo su me eliminirali. Šefica mi se samo kiselo osmjehnula, a onda su me poslali na put...

Iako upozoren od jedne zaposlenice da je natječaj za Informatički sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem nezakonit, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric sve je zapravo "amenovao" i otvorio put ministrici Gabrijeli Žalacda nanese višemilijunsku štetu proračunu i ugledu Hrvatske u europskim okvirima - piše Slobodna Dalmacija.

Notorni HDZ-ov kadar koji već pet godina vodi SAFU i upravlja novcem što nam stiže iz Unije. Tamo ga je dovela stranačka iskaznica, i to pod vrlo čudnim okolnostima 2016. godine.

Svjedok tog vremena iz prve ruke je Zoran Kalinić, naš poznati konzultant u području zdravstva, koji se i sam javio na natječaj prije pet godina. Način na koji je eliminiran iz utrke, kaže, vrlo je poseban. I stvarno jest. "U vrijeme natječaja radio sam u Agenciji za regionalni razvoj RH (ARR), i to na programima prekogranične suradnje sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom. To je agencija koja je, kao i SAFU, bila u nadležnosti MRRFEU-a, a danas ne postoji jer je početkom 2019. godine pripojena Ministarstvu. Natječaj za ravnatelja SAFU-a odvijao se iznenađujuće brzo i, naravno, bio je namješten, nego kako drukčije", govori Kalinić novinaru Zoranu Šagolju i nastavlja: "Iako sam znao da će vladajuća stranka imati svoga kandidata i da su mi šanse nikakve, svejedno sam se javio. Imao sam uvjete, stekao sam uvid u vođenje programa i projekata financiranih putem fondova Europske unije, imao sam sliku toga kako treba organizirati poslovanje i pokrenuti procese unaprjeđenja korištenjem modernih tehnologija, što ni dandanas mnoga tijela javne vlasti nemaju, a imao sam i ludosti za javljanje na natječaje za visoke pozicije. Osim toga, znao sam i prije da se na tim natječajima javi samo nekoliko kandidata, pa sam pretpostavio da će slično biti i na tom natječaju. I nisam se prevario. Osim mene javio se samo još jedan kandidat, Tomislav Petric.

Informaciju da se prijavio na natječaj Kalinić je podijelio sa svojom tadašnjom ravnateljicom u Agenciji Matildom Copić, koja će poslije postati poznata po nizu afera

– "Super", rekla mi je Matilda kiselo se osmjehnuvši. Nisam ni sumnjao da će to brže-bolje javiti svojima u stranci i tadašnjem ministru, s kojim je, naravno, kao ravnateljica ARR-a bila u redovitom kontaktu. A ministar je bio Tomislav Tolušić. I onda ide najbolji dio. Bila je srijeda, 30. ožujka 2016. godine, i ja sam se s kolegicom iz ureda zaputio na unaprijed planiranu trodnevnu mini turneju u Novi Sad i Vukovar, u okviru Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Baš smo bili izišli iz Zagreba i odvezli se jedno pola sata prema Slavonskom Brodu kad mi zvoni telefon. Poziv iz Ministarstva:

"Kabinet ministra ovdje. Vi ste se javili na natječaj za ravnatelja SAFU-a, pa bi ministar porazgovarao s vama. Dođite sutra, u četvrtak, u sedam ujutro. Bit ćete samo ministar i vi."

"Ali, nažalost, ja sam na putovanju. Tada sam u Vojvodini."

"To mi je rečeno da vam ponudim. Ne znam, pitat ću. Kad bi vam odgovaralo?"

"Ovaj tjedan sam na putu, molim vas da odgodite za sljedeći tjedan."

"Probat ću, pa ću vam javiti."

Nakon pola sata elektroničkom poštom stiže prijedlog novog termina. Pomaknuli su ga sa sedam sati ujutro na 11.45 istog jutra! – uz još kiseliji osmijeh od svoje bivše šefice prisjetit će se naš sugovornik pet godina stare epizode iz svojeg života.

U Ministarstvu su, naravno, jako dobro znali što rade, jer je u samom natječaju stajala propozicija: "Za kandidata/kinju koji/a ne pristupi razgovoru (intervjuu) smatrat će se da je povukao/la prijavu na javni natječaj."

I tako imenjak tadašnjeg ministra i današnji stanovnik zatvora u Remetincu, Tomislav Petric, u rano proljeće 2016. godine na natječaju za ravnatelja SAFU-a nije imao konkurenciju. A Kalinić je tog četvrtka, 31. ožujka 2016. godine, inače na svoj rođendan, umjesto na intervjuu, bio na službenom putu u Vojvodini.

– Samo zamislite kakav jeftin i podao način za eliminaciju konkurencije?! I onda se čudimo da nam je ovako kako jest – komentirao nam je nesuđeni šef SAFU-a, danas u privatnom biznisu i jedan od najglasnijih zagovornika za obnovu upropaštenog Imunološkog zavoda Zagreb.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Petric