Plenković o štrajku sindikata u školama: Ucjena nema, rješenja ima, razgovarat ćemo
Kujundžić ironizirao Beljakove prognoze o prijevremenim izborima 5. siječnja
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Caritasova kuća u Brezovici proslavila 25. obljetnicu
Kujundžić očekuje "oporbenu predstavu" o njegovu opozivu u Saboru
Štromar: Puno je teže bilo ući u ovu Vladu nego što će biti izaći
Mediji i suicid: Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

Znanstveno-stručni skup: „E-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija“


  Aktualnosti           03.12.2014.         566 pogleda
Znanstveno-stručni skup: „E-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija“

U Osijeku se od 26. do 29. studenog održao V. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja po nazivom E-nasilje - izazovi proučavanja i preveniranja nasilja u okviru novih medija. Skup se odvijao  pod visokim pokroviteljstvom Potpredsjednice Vlade RH i ministrice socijalne politike i mladih gospođe Milanke Opačić i Pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić. Na skupu su se okupili znanstvenici i stručnjaci koji svoje djelovanje posvećuju proučavanju fenomena nasilja, posljedica koje nasilje izaziva i načinima preveniranja i tretmana istog. Kao i sva četiri dosadašnja skupa i ovaj skup je organizirao Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društvo psihologa Osijek, u suorganizaciji s Hrvatskim psihološkim društvom, Hrvatskom psihološkom komorom i Agencijom za odgoj i obrazovanje. 

Psihologinje Ljiljana Matošević (SS Marka Marulića, Slatina)  i Jasna Per Kožnjak (Putokaz, Virovitica) su na skupu predstavile poster Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji koje njih dvije provode u Virovitičko-podravskoj županiji od 2011. godine. Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji je intervencija koja služi zaustavljanju i sprječavanju nasilničkog ponašanja u obitelji. Uključivanjem  počinitelja nasilja u strukturirani kognitivno-bihevioralni tretman nastoji se pomoći stjecanje uvida i prihvaćanje odgovornosti za vlastito nasilno ponašanje te usvajanje samokontrole ponašanja i socijalnih vještina, zajedno sa promjenom uvjerenja koja pridonose održavanju nasilnog odnosa. Tretman se sastoji od 18 do 20 susreta, grupnih i individualnih, na kojima se kroz interakciju članova grupe i voditelja obrađuju pojedine teme i pri tome se nastoji promijeniti nasilno ponašanje počinitelja nasilja i na taj način povećati sigurnost obitelji. Voditelj ostvaruje kontakt sa žrtvom i procjenjuje sigurnost žrtve te moguće načine povećanja sigurnosti. Evaluacija ovakvog tretmana pokazuje da oko 70% počinitelja promijeni svoja ponašanja i uvjerenja te usvoji pozitivne, ravnopravne i nenasilne obrasce odnosa s članovima obitelji i drugim osobama. Tijekom dvije godine  u  tretmanu je sudjelovalo 20 muških i 10 ženskih počinitelja nasilja u obitelji. Mnogo više je onih koji se nisu odazvali ili nisu prihvatili sudjelovanje u tretmanu. Na temelju praćenja klijenata koji su bili uključeni u psihosocijalni tretman i dobivenih izjava, a odnose se na ponavljane počinjenog djela, izložile su  statističke podatke koliko je onih koji su bili uključeni u tretman odustalo, koliko je ponovilo nasilje te su  na taj način provjerile učinkovitost tretmana. Od 20 muških klijenata, koji su bili uključeni u tretman, 4 klijenta je odustalo, a nakon tretmana u slijedeće dvije godine 3 klijenta je ponovilo nasilno ponašanje u obitelji.  Od 10 žena koje su počinile nasilje u obitelji, 3 su odustale od tretmana, a 2 su ponovile nasilje u obitelji. Rezultati na ovom malom uzorku potvrđuju prethodne analize da veliki postotak onih koji su počinili nasilje u obitelji, zatim prihvatili aktivno sudjelovanje na tretmanu, nisu više počinili nasilje te su promijenili obrasce ponašanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: