Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Znanost na rubu odgoja i obrazovanja

  Davor Suhan/MojaRijeka           03.10.2011.         1067 pogleda
Znanost na rubu odgoja i obrazovanja

Kažu da je Hrvatska zemlja znanja. No dobro, tko vjeruje neka mu bude, ali veoma bi bilo dobro s vremena na vrijeme provjeriti koliko smo u zaostatku za gradivom na izvoru suvremene znanosti? Kada bismo ovo pitanje postavili našem ministru znanosti, obrazovanja i športa, zasigurno bi dobili odgovor da hrvatsko školstvo ne zaostaje niti malo, već ide u korak. Istina je međutim potpuno suprotna.

Ako bih se želio izrazili sportskim rječnikom, rekao bih ne samo da zaostajemo korak ili dva, nego da je globalni zaostatak najmanje za puni krug, a u nekim obrazovnim disciplinama i daleko više.

No ipak trebamo biti pošteni i reći kako postoje i neke sasvim konkretne olakotne okolnosti koje mogu opravdati pritužbe za takvo stanje. Realno gledano, zaostati za jedan krug je normalno -  brzina kojom znanost napreduje je toliko velika da je niti jedan školski program na svijetu ne može pratiti u stopu, stoga držim da su čak i dva kruga zaostatka sasvim pristojan rezultat. Ali sve više od toga postaje upitno i spada pod ocjenu loše programske pripreme.

Razotkrivanje ovog odgojno-obrazovnog defekta najviše dugujemo Internetu. Zahvaljujući brbljivosti ovog medija znanje više nije privilegija odabranih, jedino je pitanje koliko smo željni i sposobni dijeliti ga na dobrobit sviju, i to na način koji je najprimjereniji - kroz nacionalni sustav odgoja i obrazovanja.

Ideja da se pozabavim ovom temom učinila mi se kao jedan veoma zanimljiv i nadasve koristan novinarski zadatak, stoga sam odlučio napraviti kratku analizu aktualnog stanja u školskoj godini 20011/12. Uzorak programa na kojemu sam bilježio neke primjedbe pripada mom užem specijalističkom zanatu; dakle, riječ je o Tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi, kako glasi naziv odgojno obrazovnog područja sa kojim se učenici i studenti hrvatskih škola i fakulteta susreću kroz istoimeni predmet, odnosno studijski kolegij.

Prvenstvena svrha i cilj ove nastave je razviti kod učenika/studenata kulturu zdravog načina življenja, na temelju programa koji primarno slijedi znanstvene spoznaje o korisnosti tjelesne aktivnosti na ljudski organizam.

Već iz ove načelne definicije jasno se vidi da ono što u tom pogledu nedostaje ovoj vrsti edukacije jeste nedostatak holističkog pristupa zdravlju te apsolutno neprepoznavanje relevantnih znanstvenih informacija koje bi svakako trebalo implementirati u nastavni program. Upravo tu se gube koraci na kojima se konstantno povećava zaostatak u disciplini utrke za znanjem.

Uostalom, idemo izbrojati nekoliko krugova i malo ih proanalizirati:

Prvi krug - zaostatak na račun izostanka informacija o prirodi subatomskih struktura.

Naoko tema iz fizike, ali vođeni logikom da je ljudski organizam hrpa zgusnutih molekula koje su građene od atoma zaključujemo da je ovo prva i osnovna lekcija u nastavi TZK  I gle, već na samom počeku uviđamo veliki propust.

Elektroni, protoni, neutroni... - te sitne titrajuće točkice svjetlosti svojom dualnom prirodom čestice i vala zbunjuju znanost. Još nedavno bili smo sigurni da je riječ o česticama, ali sada već potpuno jasno da je to tek samo pola istine. Ona druga strana kaže da imaju i svojstvo vala. Sve ovisi o tome kako se gleda...ili,  točnije rečeno - kako ih se gleda. Elektroni, recimo, ne trpe da ih se promatra. U tom slučaju odmah mijenjaju svoju prirodu vala i pretvara se u česticu. Veoma interesantna i nadasve korisna informacija - u školskom programu međutim totalno zapostavljena.  Šteta.

Ali to nije sve u ovome  krugu. Još jedna znanstvena spoznaja o kojoj na najveselijem školskom satu nema ni traga ni glasa, odnosi se na ponašanje atomskih čestica u eteru. Ako jednu česticu raspolovimo na dva dijela uvijek se jedna vrti u suprotnom smjeru od druge. U slučaju da jednoj promijenimo smjer, druga odmah reagira i počne mijenjati smjer svoje vrtnje, čak i ako su međusobno udaljene kilometrima. Prilikom pokusa kojim je to dokazano, znanstvenici su se potrudili da se onemoguće svi izgledi komunikacije između jedne i druge čestice, ali unatoč svim pokušajima, negdje stalno propušta.

Sa stanovišta tjelesne i zdravstvene kulture obje ove informacije veoma su korisne, što ćemo posebno vidjeti kada dođemo do zaostatka u četvrtom krugu. No, idemo redom.

Drugi krug - zaostatak na račun izostanka informacija o prirodi ljudskog tijela.

U ovom dijelu program  TZK zanemaruje znanstvenu činjenicu da ljudsko tijelo (kao i tijelo svakog živog organizma) posjeduje dinamično bio-energetsko polje iz kojega se mogu očitati razne korisne informacije o mentalnom, duševnom i fizičkom stanju čovjeka; poglavito  važno u prevenciji sportskih ozljeda i bolesti (rana dijagnostika). Ni o tome se naravno ne priča. Nije zabranjeno, ali nigdje ne piše da bi se to na satu nastave trebalo reći.

Treći  krug - zaostatak na račun izostanka informacija o energetsko-biološkom utjecaju prehrambenih namirnica.

Govoriti o zdravstvenoj kulturi, a pri tome zanemariti kulturu ishrane, znači promašiti cilj već u samom nazivu predmeta. Bez pravilne ishrane nema niti zdravlja ma koliko puta u jednom danu preskočili kozlić.  No ipak na kraju godine učenici znaju kako pravilno naskočiti, preskočiti i doskočiti sa ove dosadne gimnastičke sprave, ali o hrani znaju samo toliko da poslije jela moraju oprati zube.

Osim što je ovoj temi posvećeno veoma malo prostora, i to malo što se govori jasno ukazuje na činjenicu da je znanje učenika (studenata) o hrani veoma površno. Informacije kojima se barata na redovnoj nastavi govore isključivo o  prehrambenim vrijednostima jestivih namirnica  (bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, mineralima, kalorijama...)  zanemarujući specifična energetska svojstva koja utječu na energetsku stabilnost bio-energetskog polja čija ravnoteža izravno utječe na sve fiziološke funkcije ljudskog organizma. Za ovaj propust teško pronalazim opravdanja.    

Četvrti  krug - zaostatak na račun poimanja utjecaja mentalne i duševne energije na okolinu i ljudsko zdravlje.

Znanstveno je dokazano da misao i osjećaji posjeduju energetski potencijal koji direktno utječe na promjenu svojstva subatomskih struktura organskog tkiva. Ova spoznaja potaknula je mnoge znanstvene eksperimente u pogledu razvoja raznih tehnika mentalne higijene - kao najučinkovitijeg sredstva u održavanju zdravlja - te  posebnih mentalnih tehnika kojima se liječe i najteže organske bolesti. Stvari su otišle već toliko daleko da u jednoj veoma bliskoj viziji modernog obrazovanja ekologija misli postaje abeceda zdravstvene kulture.

Korak dalje vode nas eksperimenti koji reakciju okoline na ljudsku misao bilježe kilometrima u krugu od mjesta izvora. Svjedočanstva o tome dokumentirana su na tisućama stranica koje potpisuju najugledniji svjetski fizičari.

Sve što smo gore naveli samo su neke od zabilješki koje se nastavljaju u dugi niz. Popis je na žalost poduži i bilo bi veoma zamorno nabrajati dalje. Zato ćemo ovu temu završiti na jedan puno zanimljiviji način.

Gregg Braden -  poznati američki  publicist, istraživač i vizionar - o svemu tome ima i jednu posebno interesantnu video priču za kraj. Informativnu i edukativnu. Za ovu priliku sasvim prigodnu.

Pogledajte video Gregg Braden - Spas od raka u 3. minute

Kolumna Priroda društva Davora Suhana s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Komentar