Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Poljoprivreda

Zlatna žutica vinove loze u polovici županija

  vn           25.01.2017.         1611 pogleda
Zlatna žutica vinove loze u polovici županija

Daljnje širenje zlatne žutice vinove loze, opasne bolesti potvrđene u polovici hrvatskih županija, može se spriječiti samo sustavnim, višegodišnjim i stručnim mjerama u koje će biti uključeni svi sudionici, od državnih tijela do vinogradara i rasadničara, istaknuto je danas na saborskom Odboru za poljoprivredu. Na Odboru, koji se tematski bavio pojavom te bolesti u vinogradarskim regijama okupio je predstavnike izvršne vlasti, znanosti, struke, vinogradarskih udruga i lokalnih vlasti. Prisutnost zlatne žutice vinove loze u Hrvatskoj potvrđena 2009., iako proizvođači drže da se pojavila i ranije. Njeno se širenje može spriječiti, odnosno usporiti uništenjem izvora zaraze, a to je primarno vinova loza, te suzbijanjem prenositelja bolesti- američkog cvrčka.

skorjenjivanje bolesti zahtijeva energične i drastične mjere, kaže pomoćnica ministra poljoprivrede Jelena Đugum te kao problem označava zapuštene i ekološke vinograde u kojima se ne koriste sredstva kojima se ta bolest može spriječiti. "Situacija ipak nije toliko alarmantna", umiruje Đugum i navodi kako je u 2015. bolest najviše pogodila Istarsku, a lani i županije sjeverozapadne Hrvatske u kojima treba iskrčiti više od 12 tisuća hektara vinograda.

Darko Vončina s Agronomskog fakulteta prstom upire u sadni materijal i navodi da je od 2004. do 2010. u Hrvatskoj, u strahu da će se ograničiti podizanje novih vinogarada, enormno povećana sadnja novih, radi čega je proizvedeno ili uvezeno 53,4 milijuna loznih crijepova, od kojih je 16,6 milijuna uvezeno.

Većina sadnog materijala bila je najniže kategorije, te kao takva rizična s aspekta sanitarne ispravnosti, kaže Vončina, koji drži da je to moguće jedan od osnovnih razloga zašto danas zaraza značajno eskalira.

Nadležne službe predlažu rješenja - uništavanje zaraženih trsova, suzbijanje američkog cvrčka sukladno naredbi koju je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, educiranje vinogradara i rasadničara, izradu plana nasumične kontrole uzročnika zlatne žutice u sadnom materijalu vinove loze, kako iz uvoza, tako i domaćeg.

Ministarstvo poljoprivrede treba već za ovu sezonu osigurati sredstva za uništenje američkog cvrčka i zadužiti lokalne jedinice da ih dijeli vinogradarima, treba utvrditi dan za prskanje, a one koji se na to ogluše trebaju platiti kaznu, navodi Hrvatska obrtnička komora.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.