Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Kultura

Životinjski život

  Tibor Žukina           08.02.2015.         1586 pogleda
Životinjski život

Tijekom čitave povijesti, ljudski je rod sadržavao mnoge zle pripadnike gladne moći koji su nastojali pod svaku cijenu ispuniti svoje izopačene ideologije, ne brinući o strahotama koje pritom trebaju učiniti. U moderno doba jedan od najgorih i najsramotnijih zločina nastao kao rezultat upravo takve jedne ideologije nacistički je logor Auschwitz u kojem su zbog nekoliko moćnih psihopata i mnoštva slijepo odanih sljedbenika milijuni nedužnih prošli kroz velike patnje i izgubili svoje dragocjene živote.  

Ta nedopustiva politika čiji ciljevi i metode padaju gotovo do srednjovjekovnih razina prožimući se s nemilosrdnim suvremenim sredstvima toj strahovito ogromnoj skupini oduzela je ono temeljno pravo koje stječu rođenjem- pravo na jednakost, slobodu i samoodređenost. Bespomoćni zarobljenici Hitlerovih marioneta silom su odvođeni iz svojih domova diljem Europe pod njemačkom okupacijom i podlo zavaravani eufemističkim pričama o tome kako putuju u radne kampove, ne znajući za katastrofalnu sudbinu koja ih u plinskim komorama očekuje kao pojedince i narode.

Ne samo da su ubijani kao najgori zločinci i da su njihova bešćutno spaljivana trupla u hrpi pepela gubila svoj identitet, nego je i tijekom ondašnjeg postojanja njihov život u sivim i melankoličnim građevinama apokaliptičkog ozračja sveden na životinjski. Uskraćena im je osnovna higijena, neophodni san, prijekopotrebna toplina, nužni izvor hrane i ostale temeljne potrebe ljudskog bića koje ni u kojim okolnostima ne bi smjele biti zanemarene. Razlog svim tim strahotama tek je jedna bolna paradigma nacizma koju je trebalo odmah u korijenu sasjeći ,ne dopustivši da prijeđe u teror europskih razmjera- imenovati  svoj rod "superiornom arijevskom rasom " i sve ostale narode proglasiti manje vrijednima trebalo je biti samo po sebi nemoguće u našem svijetu da je u njegovom naizgled postojanom sustavu bilo imalo pravde, trepeljivosti i etike ili da je postojao bilo kakav mehanizam koji takvo što jednostavno neće dopustiti, podrazumijevajući da je svaki ljudski život jednako vrijedan, bez obzira na spol, dob, rasu, narodnost ili bilo kakvu drugu pripadnost.

Iako su mnogi ratni zločinci platili za svoja monstruozna nedjela, a strahote dvadesetog stoljeća potaknule svijet da putem snažnih međunarodnih organizacija ne dopusti ikad više ovakvu sramotu, u mnogim zemljama i dalje postoje neonacističke organizacije koje podlo skrivaju i negiraju postojanje Holokausta, šireći svoju rasističku i nacionalističku politiku čak i putem interneta kako bi se što brže raširile i prikupile što više istomišljenika.  

Ti se zločini ne bi smjeli skrivati, ublažavati njihove razmjere niti ih prikazivati manje strašnima, nego je u svim dijelovima svijeta ljude različitih narodnosti, dobnih skupina i razine obrazovanja nužno redovito upućivati u problematiku nacističkih nedjela kao jednog od bitnih segmenata prošlosti ključnih za izgradnju bolje budućnosti.

Esej Životinjski život Tibora Žukine sudjelovao je na natječaju Židovske općine Virovitica  Auschwits, 70 godina poslije.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Autor Lj.R.W.
13.2.2015. 0:10
@Mikeš09
Aj, malo lakše! Još ću si umisliti da vodim intelektualni krug mladih i pametnih ljudi Virovitice! Mentor?
Mikeš09
12.2.2015. 18:23
Kao i obično puno upisa al` istine niodkuda...Vas brine spominjanje vaše persone a ne sukusa stvari a to je da je ovaj rad ESEJ i kao takav morao je biti ispred ovih nagrađenih Žalosno je da ne znate, pored tako velikog iskustva, odmah u startu prepoznati formu (zajedno sa žirijem...nije ni čudo kad jedan od piše pjesmuljke)...Jel` sad jasno...veliki meštre od litanija...što se vidi iz vašeg objašnjenja...``nek mladac bude zadovoljan jer ste mu vi kao nekakav mentor``, pa kad slijedeći put bude natječaj za esej nek napiše pjesmicu - ???!!!. Nagrađeni radovi su čista prevara u odnosu na bit stvari...ESEJ...
Autor Lj.R.W.
12.2.2015. 2:18
@Mikeš09
Kritika ti je, bar što se tiče mene, PROMAŠAJ! Ali, i što se tiče rada žirija! Više puta do sada je naglašeno da su radovi stigli pod ŠIFRAMA, do zamalo zadnjeg trena prije objave rezultata nije se znalo tko se nalazi iza koje šifre. Nikome se nemam razloga dodvoravati, a što se tiče same osobe i rada Tibora Žukine, kada ga sretneš pitaj ga tko ga godinama podržava u njegovu djelovanju! Pisao sam i objavio i jednu kolumnu gdje ga spominjem kao sugovornika na temu mladih žena.
Ovdje objavljeni rad ukupno je dobio puno bodova i nalazio se pri vrhu liste koja je MAKSIMALMNO OBJEKTIVNO učinjena, neovisnim bodovanjem članova žirija.
O Tiboru se dosta zna u Virovitici i okolici, urednik je dao podatke za tri prvonagrađena autora.
I ovom prilikom čestitam Tiboru Žukini, odličnom studentu FER-a, koji je neki dan proslavio 20-ti rođendan na ovom vrlo dobrom tekstu. Što je dobio od mene na poklon, u ime Židovske općijne Virovitica. čiji je pridruženi član, stvar je Tibora hoće li to objaviti!
I prije ovog žestokog upisa nas račun žirija i moj račun, Mikeš09, mogao si ipak pitati ako ti nešto nije jasno, a ne prvo i odmah - pucati!
Mikeš09
9.2.2015. 9:42
Gospodine Ljubo R.W...ovo je esej a ne one priče-nagrađene(?!)...kojima ste se vi dodvornički (zajedno sa žirijem) priklonili jer Tibor je samo Tibor,jedan običan mladić iz Virovitice - nije on faca od formata...kao nagrađeni kojima ste se podali ili uvukli - kako hoćete... Osim toga koliko je sve to jadno i prozirno je i to što se niste udostojili barem ono osnovno o autoru u par rečenica napisati,barem iz pristojnosti ili pravila struke!!!... za razliku od wikipedijskih litanija nagrađenih persona...fuj


Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.