Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Život na lancu nije život

        13.11.2012.         1638 pogleda
Život na lancu nije život

Petorica članova grupe Picksiebner - Marko, Vedran, Gordan, Zoran i Andrija - pojavljuju se na jumbo i City Lights plakatima u hrvatskim gradovima kako bi iskazali svoje neslaganje s držanjem pasa na lancu i upozorili da je to za životinje dugotrajna patnja, koja im izaziva bol i depresiju, a ne tako rijetko i agresiju. Pse, osobito u manjim, ruralnim sredinama, redovito drže stalno vezane na lancu. Lanac ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima. Često se ne mogu zaštititi od vremenskih uvjeta, jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat.

Najveća patnja pasa na lancu je psihička. Tim vrlo društvenim životinjama, željnima druženja i kretanja, svaki dan je nastavak agonije. Frustrirani i tužni, često polude, pa i postanu agresivni zbog takvog načina ophođenja.

Svoju spremnost da pomognu životinjama Picksiebneri su iskazali već u nekoliko navrata. S Ibricom Jusićem snimili su pjesmu i spot 'Priča o cucku' kao potporu udruzi Noina Arka. U lipnju ove godine sudjelovali su na prosvjedu za prestanak ubijanja zdravih pasa i mačaka od strane veterinarske inspekcije i za otvaranje skloništa, a u rujnu su nastupom dali podršku 5. ZeGeVege festivalu održivog življenja. Sada se priključuju najnovijoj kampanji Prijatelja životinja 'Život na lancu nije život' fotografirajući se za plakate i letak.

Zašto su se Picksiebneri odazvali ovom pozivu na suradnju s Prijateljima životinja najbolje objašnjavaju sami glazbenici koji svima koji drže pse na lancu poručuju: 'Oslobodite pse s lanca, nitko ne zaslužuje takav život.' Ujedno se pridružuju pozivu Prijatelja životinja svim građanima da potpišu peticiju za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu na www.prijatelji-zivotinja.hr i da pišu Ministarstvu poljoprivrede tražeći takvu odredbu u Zakonu o zaštiti životinja.

Picksiebneri pomažu životinjama i besplatnom svirkom na dobrotvornom koncertu za Noinu Arku. U Tvornici Kulture, 16. studenoga 2012. Uz Picksiebnere nastupit će i Ibrica Jusić, Cinkuši, Kawasaki 3P, Valungari i Corto, gdje će se također moći potpisati peticija.

Ovom kampanjom Prijatelji životinja i članovi grupe Picksiebner žele podsjetiti da su psi i ostale životinje živa bića koja imaju svoje potrebe te osjećaju patnju i bol zbog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i ljudi. Oni koji nemaju uvjete za pravilnu skrb o životinjama ne bi ih nikada trebali uzimati. Time bi se spriječila patnja životinja i tragedije u kojima stradavaju ljudi i ostale životinje.

Državne i lokalne vlasti imaju povećanu odgovornost educirati stanovništvo i poticati kulturu ophođenja prema životinjama kao osjećajnim živim bićima. Držanje pasa na lancu treba biti u potpunosti zabranjeno Zakonom o zaštiti životinja, kao i trajno vezanje krava i bilo kojih drugih životinja.

Fotografiju za plakat 'Život na lancu nije život' snimio je i obradio Krume Ivanovski, za šminku je zaslužna Nives Spajić, dok je dizajn plakata i letka izradila Maja Zaklan iz Dizajn studija Zale. Kampanju 'Život na lancu nije život' podržali su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Iskon, Europlakat, Arto, Print grupa i Auto Cindrić.

Vizuali plakata, peticija za zabranu držanja pasa na lancu i više informacija nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Fotografije pasa držanih na lancu www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=359   Peticija za zabranu držanja pasa na lancu www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2111

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti