Banner
Plenković: Spremni smo prihvatiti kvalitetne oporbene amandmane
Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu najviše studenata na anglistici - 120
Milanović nazvao Stožer paraustavnim tijelom
Jandroković: Opet jedna Milanovićeva kontroverzna izjava
Plenković: Optužbe na račun Stožera su ponavljenje, recikliranje tema
Capak ne želi reći koliko je ispričnica za samoizolaciju potpisao
Plenković: Ubrzat ćemo procedure posvajanja djece

  Aktualnosti

Život na lancu nije život

        13.11.2012.         1523 pogleda
Život na lancu nije život

Petorica članova grupe Picksiebner - Marko, Vedran, Gordan, Zoran i Andrija - pojavljuju se na jumbo i City Lights plakatima u hrvatskim gradovima kako bi iskazali svoje neslaganje s držanjem pasa na lancu i upozorili da je to za životinje dugotrajna patnja, koja im izaziva bol i depresiju, a ne tako rijetko i agresiju. Pse, osobito u manjim, ruralnim sredinama, redovito drže stalno vezane na lancu. Lanac ih sputava u kretanju i prisiljava da život provedu u bijednim uvjetima. Često se ne mogu zaštititi od vremenskih uvjeta, jedu i obavljaju nuždu na istome mjestu, a brojni su slučajevi da im se lanac ureže u vrat.

Najveća patnja pasa na lancu je psihička. Tim vrlo društvenim životinjama, željnima druženja i kretanja, svaki dan je nastavak agonije. Frustrirani i tužni, često polude, pa i postanu agresivni zbog takvog načina ophođenja.

Svoju spremnost da pomognu životinjama Picksiebneri su iskazali već u nekoliko navrata. S Ibricom Jusićem snimili su pjesmu i spot 'Priča o cucku' kao potporu udruzi Noina Arka. U lipnju ove godine sudjelovali su na prosvjedu za prestanak ubijanja zdravih pasa i mačaka od strane veterinarske inspekcije i za otvaranje skloništa, a u rujnu su nastupom dali podršku 5. ZeGeVege festivalu održivog življenja. Sada se priključuju najnovijoj kampanji Prijatelja životinja 'Život na lancu nije život' fotografirajući se za plakate i letak.

Zašto su se Picksiebneri odazvali ovom pozivu na suradnju s Prijateljima životinja najbolje objašnjavaju sami glazbenici koji svima koji drže pse na lancu poručuju: 'Oslobodite pse s lanca, nitko ne zaslužuje takav život.' Ujedno se pridružuju pozivu Prijatelja životinja svim građanima da potpišu peticiju za zakonsku zabranu držanja pasa na lancu na www.prijatelji-zivotinja.hr i da pišu Ministarstvu poljoprivrede tražeći takvu odredbu u Zakonu o zaštiti životinja.

Picksiebneri pomažu životinjama i besplatnom svirkom na dobrotvornom koncertu za Noinu Arku. U Tvornici Kulture, 16. studenoga 2012. Uz Picksiebnere nastupit će i Ibrica Jusić, Cinkuši, Kawasaki 3P, Valungari i Corto, gdje će se također moći potpisati peticija.

Ovom kampanjom Prijatelji životinja i članovi grupe Picksiebner žele podsjetiti da su psi i ostale životinje živa bića koja imaju svoje potrebe te osjećaju patnju i bol zbog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i ljudi. Oni koji nemaju uvjete za pravilnu skrb o životinjama ne bi ih nikada trebali uzimati. Time bi se spriječila patnja životinja i tragedije u kojima stradavaju ljudi i ostale životinje.

Državne i lokalne vlasti imaju povećanu odgovornost educirati stanovništvo i poticati kulturu ophođenja prema životinjama kao osjećajnim živim bićima. Držanje pasa na lancu treba biti u potpunosti zabranjeno Zakonom o zaštiti životinja, kao i trajno vezanje krava i bilo kojih drugih životinja.

Fotografiju za plakat 'Život na lancu nije život' snimio je i obradio Krume Ivanovski, za šminku je zaslužna Nives Spajić, dok je dizajn plakata i letka izradila Maja Zaklan iz Dizajn studija Zale. Kampanju 'Život na lancu nije život' podržali su Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Iskon, Europlakat, Arto, Print grupa i Auto Cindrić.

Vizuali plakata, peticija za zabranu držanja pasa na lancu i više informacija nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Fotografije pasa držanih na lancu www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=359   Peticija za zabranu držanja pasa na lancu www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=2111

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.



Još iz kategorije Aktualnosti



Virovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.