Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Život kao dim


  Priča           Sanja Tkalčec           28.01.2019.         1895 pogleda
Život kao dim

Sjedim u fotelji koja je nasuprot kuhinje i palim cigaretu. Kuhinjski je prozor bi odškrinut i dim iz cigarete se polako krenuo valjati u tom pravcu. Ne znam zašto, ali pažljivo sam promatrala igru. Ispreplitao se, pa bio ravan, pa opet zaigran. Netremice sam pratila sve vrijeme njegovu zaigranost. Sve dok se nije pretvorio u tanku nit koja je na koncu nestala, kao da ga nikada nije ni bilo.

Zašto me je to podsjetilo na ljudski život? Ne znam. Ali je.

Pojavimo se na ovome svijetu i lagano kročimo u njega. Prve korake činimo pažljivo, sa oprezom. Potom smo razigrani, prepuni dječje radosti i veselja. Polako stasamo u odrasle ljude, tu su prve ljubavi i čini nam se da je život turbolentan, prepun kovitlaca koji nas nose malo amo, malo tamo.  

A onda, u jednom trenutku pravocrtno gibanje. Idemo naprijed. Posao, zasnivanje obitelji, podizanje djece i briga o životnoj egzistenciji. Tu i tamo, kao i moj dim, zakovitla se i naš život. Pa opet krene ravno, sve dok ne postane tračak, sve bljeđi i bljeđi. I napokon nestane.

Jesmo li kao dim cigarete koji nestane, ali ostavi ružan miris iza sebe? Ili ipak iza nas ostaju uspomene koji nas pamte kao nekoga tko je ovaj svijet učinio boljim i ljepšim?

Odjednom me iz mojih misli o životnoj filozofiji prene gust oblak dima. To više nije dim iz cigarete, već i pećnice. Taj nije ni pravocrtan , ni turbolentan, ni zaigran, već guši.

- Sanja, mani se filozofiranja, primi se kuhače ili u ovom slučaju vatrogasnog aparata!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PričaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: