Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Koronavirus

Živi zid prijavio ravnateljicu Učeničkog doma zbog sumje da nije poduzela epidemiološke mjere što je rezultiralo zarazom pet odgajatelja od kojih je jedan preminuo

  Goran Gazdek           09.12.2020.         3183 pogleda
Živi zid prijavio ravnateljicu Učeničkog doma zbog sumje da nije poduzela epidemiološke mjere što je rezultiralo  zarazom pet odgajatelja od kojih je jedan preminuo

Koordinator Živog zida za Virovitičko-podravsku županiju Staniša Žarković podnio je kaznenu prijavu protiv ravnateljice Učeničkog doma u Virovitici Martine Tišljar sumnjajući da nije poduzela propisane epidemiološke mjere zbog čega je koronavirusom zaraženo pet odgajatelja od kojih je jedan preminuo. „U dom ulaze strane osobe, uglavnom roditelji, iako je to strogo zabranjeno. Zaposlene osobe danima su imale povišenu tjelesnu temperaturu i dolaze raditi uz odobrenje ravnateljice“, izjavio je Žarković koji u Učeničkom domu radi kao odgajatelj.

Dodao je kako u domu nije bilo dovoljno zaštitnih sredstava i kako se unatoč upozorenjima o propustima na sastancima raspravljalo o sporednim stvarima, a ne o zaštiti i mjerama protiv virusne infekcije.

„Rezultat takvog stanja je činjenica da od šest odgajatelja pet zaraženo koronavirusom, a jedan je nažalost preminuo. Kaznene prijave podnio sam i protiv ostalih odgovornih osoba koje nisu poduzele sve radnje iz preporuka Nacionalnog stožera“, objasnio je Žarković.

Ravnateljica Učeničkog doma Martina Tišljar nije željela davati izjave medijima jer, kako je naglasila, još nije dobila službene informacije o kaznenoj prijavi.

„Osim toga, ne mogu komentirati navode iz kaznene prijave jer kao ravnateljica odgojno-obrazovne ustanove trebam voditi računa o tome da naše učenike ne izlažem stigmatizaciji i diskriminaciji na bilo koji način, a sukladno preporuci pravobraniteljice za djecu vezano uz zaštitu privatnosti u kontekstu epidemije COVID-19“, rekla je ravnateljica Tišljar.

Dodala je kako je epidemiološka situacija u Učeničkom domu „uvijek bila povoljna“.

Kaznenu prijavu komentirao je i načelnik Stožera Civilne zaštite Virovitičko-podravske županije Marijo Klement.

„Koliko imamo saznanja Učenički dom Virovitica u potpunosti provodi epidemiološke mjere. Iz doma su nas izvijestili da su zaražene osobe inficirane u različitim vremenskim odmacima te da su bile izolirane kod kuće ne šireći bolest u ustanovi. Isto je bilo i s pojedinim zaraženim učenicima“, rekao je Klement.

Žarković je još u lipnju upozoravao na potencijalni epidemiološki problem u Učeničkom domu kada se obratio Virovitičko-podravskoj županiji kao osnivaču.

"Učenički dom prema Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja ima obvezu osigurati svakom učeniku po 5,5 m2 stambenog prostora (odluka Kriznog stožera još je rigoroznija ), a što proizlazi da u dom ne može biti smješteno ni 80 učenika. Svake godine u dom bude smješteno 120 učenika što je znatno više nego li je predviđeno te nam se događa da se i obična gripa jako brzo proširi. Trenutno u domu imamo oko 85 učenika i biti će raspisan natječaj za 35 novih mjesta. Ovaj problem se trebao riješiti još prije tri godine ali nije. Do sada se na to i nije puno gledalo jer je primjena ovog standarda tek za dvije godine a nije bilo ugroza kao što je novi virus. Mislim da Županija kao osnivač nije upoznata sa ovom činjenicom a predstavlja potencijalno žarište već predviđene epidemije", napisao je Žarković.

Tvrdi da nikada nije dobio odgovor na pitanja koje je tada postavio.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Koronavirus