Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Ekologija

Zimsko prebrojavanje ptica 2012 dokazalo: Drava bogata pticama, posebno Jelkuš!

        11.01.2012.         1315 pogleda
Zimsko prebrojavanje ptica 2012 dokazalo: Drava bogata pticama, posebno Jelkuš!

Udruga Baobab i Ekološko društvo Koprivnica i ove godine sudjeluju u tradicionalnom zimskom prebrojavanju ptica močvarica. U koordiniranoj akciji 7. i 8. siječnja, u suradnji sa slovenskim stručnjacima Društva za promatranje i proučavanje ptica i vrijednim ribočuvarima, obuhvaćeno je područje od ušća rijeke Mure u Dravu pa sve do Križnice, te jezera Šoderica, Jegeniš i Dezinfekcija. Ukupno je pobrojano više od 5000 ptica, od kojih su neke vrlo česte, poput labudova, kormorana i divljih pataka, dok druge, poput orla štekavca predstavljaju pravu rijetkost i izuzetnu vrijednost. Rezultati prebrojavanja unose se u svjetsku bazu podataka o broju i rasprostranjenosti ptica močvarica, koja služi za njihovu što efikasniju zaštitu.

Zanimljivo je da je najviše ptica opaženo je značajnom krajobrazu Jelkuš. Ovo područje čini predivni sprud i poplavna šuma. Upravo tom krajoliku i njegovoj flori i fauni, pa i pticama, prijeti opasnost od planiranog iskapanja šljunka ,što ga pod izlikom popravka obaloutvrde na drugoj strani rijeke (!?) planiraju provoditi Hrvatske vode.

Tijekom proteklih godina izrađen je i popis lokaliteta koji sadrži 844 vlažna i močvarna područja na kopnenom dijelu Hrvatske, uključujući odgovarajuće tokove svih rijeka . Na pojedinim lokalitetima vršena su redovita zimska prebrojavanja, dok veći dio do sada nije bio ovim prebrojavanjima obuhvaćen. Kako redovita promatranja omogućuju odgovarajuće znanstvene analize i procjene trendova dugoročni je cilj akcije osigurati mrežu redovitih promatrača na svim lokalitetima.

Prije kraja siječnja, u akciju će se u organizaciji Ekološkog društva Koprivnica uključiti i učenici osnovnih i srednjih škola koji već godinama u to vrijeme obilaze Dravu i jezera uz rijeku te upoznaju ptičje vrste koje obitavaju na ovom području.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija