Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Gospodarstvo

Žene u poduzetništvu: Srčano protiv korone

  Olga Vujović           16.05.2021.         582 pogleda
Žene u poduzetništvu: Srčano protiv korone

Iako brojnija, ženska populacija u patrijarhalnom društvu teže ostvaruje svoja, zakonom zagarantirana prava, kao što su ravnopravni uvjeti zapošljavanja ili odgovarajuće novčane naknade za obavljeni posao. Međutim, povezivanjem i uzajamnim pomaganjem mogu se postići hvalevrijedni rezultati, jer iako je pojedinac slabašan grupa je moćna. Od 1. siječnja 2015. postoji Ženski poduzetnički centar, danas poznat pod imenom Centar poduzetnica, koji je utemeljen radi promicanje poduzetništva u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi „ posebice među ženama i mladima“.

Poslovni susreti poduzetnica B2B (business- to- business) priređuju se nekoliko puta godišnje, a prvi u 2021. održan je u Kulturno informativnom centru Gospić (11.5.) nadomak ponovo postavljenog spomenika Nikoli Tesli (1856.-1943.) na istoimenom novom trgu. Poznat po nježnim ženskim i dječjim skulpturama, Frano Kršinić (1897.-1982.) je genijalnog izumitelja rođenog u nedalekom Smiljanu prikazao (1956.) s rastvorenom knjigom u krilu i uronjenog u vlastiti svijet. Istovjetni su Teslini kipovi postavljeni na slapovima Nijagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a u središtu Gospića (na današnjem Trgu Stjepana Radića) je stajao od 1981.do 1992., kada je miniran. Zbog velikih oštećenja, kip se nije mogao restaurirati, pa kako nije postojao gipsani model (?), za novi odljev je poslužio spomenik u Beogradu. Od tristotinjak registriranih izuma Tesla je uspio unovčiti tek nekolicinu , pa je ovaj susret poduzetnica nadomak njegovog spomenika pomalo simboličan.

Predavanja održana na gospićkom susretu poduzetnica odražavala su stanja izazvana globalnom zarazom, odnosno posljedice nastale smanjenjem broja izravnih i povećanja broja digitalnih kontakata. Maja Ilčić (Zlo i naopako, Zagreb) je predavanjem o digitalnom marketingu pokazala neke njegove prednosti poput mogućnosti kupnje u bilo kojem trenutku, optimalizacije troškova i globalizacije tržišta. Njezin duhovit i informativni način bio je vrlo uvjerljiv, čime je dodatno izravno naznačila da nije dovoljno imati dobar proizvod, nego ga valja znati predstaviti. Potrebu za promjenama navika u financijskom i knjigovodstvenom poslovanju istaknule su u svojim predavanjima Irena Linasi Rogač (Tim Valores, Ljubljana-Zagreb) i Ana Žagar (Fokus, Gospić) pozivom da se – brzo prilagodimo. Samo oni koji su spremni na promjene (recimo, umjesto klasične štednje valja kupovati zlato, dakako poluge a ne prstenje) mogu očekivati napredak, a za uspjeh je nužan timski rad („Ako želite ići brzo, idite sami; ako želite ići daleko, idite zajedno.“).

Na tom je tragu bilo predavanje Laura Gergelj (D-Invoce, Darda) o ženama koje su nastanjene u ruralnom kraju ali su spremne raditi u knjigovodstvu. Izuzetno inspirativne su bile dvije „domaće“ mlade poduzetnice, Ana Grgurić (An Chic) i Ivanka Đelilović (Plasinia) sa svojim poduzetničkim pričama. Ana Grgurić je oduvijek voljela crtati, pa kada je u Zagrebu završila Tekstilni i modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu vratila se u Gospić i (na opće čuđenje) počela izrađivati crteže koje je otiskivala na majice i šalice. Iako sama vrlo mlada , odaslala je vrlo zrelu poruku: ne možeš uspjeti ako ne probaš!

Ivanka Đelilović, rođena Zagrepčanka, često je pohodila rodni kraj svojih roditelja, pa su rijeka Gacka i gora Plasina ostali djelom njezina odrastanja. Završivši agronomiju, dodatno se educirala o ljekovitom bilju i nakon seobe u Liku, počela je izrađivati prirodnu kozmetiku. Ručno rađene kreme, ulja i emulzije za njegu kože smjestila je u lijepu ambalaža od stakla i drveta, a naljepnice i kutijice asocijativno obojane pastelnim bojama ličkog krajolika osmislila je dizajnerice Izvorka Jurić.

Na kraju susreta B2B u Gospiću nagrađeni su Jadranka Vrhovec (JadroMel, Križevci) kao Najpoduzetnica 2021. za izum dodataka prehrani na bazi joda i Stjepan Svibena (CroFog, Kutina) kao Najpoduzetnik 2021. za izum uređaja za zaprašivanje insekata i prenosivi zamagljivač za dezinfekciju (izravno nadahnut virusom korone!).

Epidemiološke mjera su ograničile broj predavačica i slušateljica , ali svako od predavanja bilo je informativno, zabavno i srčano. Teškim vremenima u ina

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo