Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dan žena

Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu! Samo 16% prijavilo je uznemiravanje

  sos/vn           12.03.2024.         1235 pogleda
Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu! Samo 16% prijavilo je uznemiravanje

Udruga S.O.S. Virovitica održala je javnu akciju podjele informativno-promotivnih materijala ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Podržalo ju e Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Županijskim tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Javnu akciju financijski su podržali Hrvatski duhani d.d.. kroz projekt „Ravnopravno je ispravno“.

Međunarodni dan žena služi kao podsjetnik na sve što su žene i borkinje za ženska prava postigle te je prilika da se snažno suprotstavimo nepravdi i neravnopravnosti. Unatoč napretku, mnoga prava žena i dalje se sustavno ignoriraju i krše. Rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu su najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena. Sindikalne povjerenice u svom radu dobivaju upravo najveći broj prijava rodno utemeljenog nasilja, zlostavljanja i spolnog uznemiravanja na radu. Prema istraživanjima, 75% žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo je seksualno uznemiravanje tijekom života (FRA, 2014.). Novija istraživanja također pokazuju alarmantno visoke brojke spolnog uznemiravanja na radnom mjestu, čak 73,36% (Bonacci Skenderović, 2021.) Većina žena doživjela je više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja od strane osobe na višoj poziciji.

Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu! Samo 16% prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde. Zbog toga u povodu Dana žena tražimo da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena. Važno je da se sve osobe pridruže ovoj borbi kroz aktivno zalaganje za ravnopravnost u svim segmentima života. Jedino zajedničkom borbom protiv diskriminacije i patrijarhalnih struktura koje ograničavaju prava i slobode možemo izgraditi pravednije društvo gdje svaka osoba ima jednake prilike i poštovanje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dan žena