Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Kazalište

„Žena godine“ pojavila se u Virovitici

  Marina Mađarević           06.07.2019.         3793 pogleda
„Žena godine“ pojavila se u Virovitici

Virovitičko kazalište prošle je subote, 29. lipnja, ugostilo pretposljednju kazališnu izvedbu šesnaeste po redu tradicionalne kulturne manifestacije Virovitičko kazališno ljeto. Umjesto očekivanoga HNK Varaždin, na virovitičkim daskama koje život znače pojavio se suvereni ženski glumački duo i svojom predstavom „Žena godine“ oduševio (uglavnom žensku) publiku.

Barbara Rocco i Sunčana Zelenika Konjević igraju šest različitih žena, prikazujući različite perspektive i sudbine. Glumice su još jednom dokazale svoju vještinu transformacije, ulazeći u uloge striptizete, profesorice filozofije, poljoprivrednica, medicinske sestre i bogatašice te izvlačeći pritom na površinu znatno delikatnije probleme: bračne prevare, životne poraze, obiteljsko nasilje, etičko pitanje eutanazije i samoću.

Komad ne podliježe toliko društvenoj kritici koliko pokušava prikazati slojevitost žene i raskrinkati ideju o postavljanju svih žena u iste okvire i iste kocke. Slučajno ili namjerno, na sceni se tijekom cijele izvedbe nalaze upravo dvije kocke u funkciji stolaca, baš kao i vješalice s odjevnim komadima koji pomažu glumicama uskakanje u nove uloge i ukazuju na gore spomenutu višeslojnost osobe.

Rocco svojom umjetničkom vedrinom i prizemnošću koju unosi u sve kazališne likove unosi toplinu, dok Zelenika Konjević naklonost publike postiže melodioznim glasom i izuzetnim načinom povezivanja vlastite osobe s karakterima likova koje igra. Tekst predstave (koja je svoju praizvedbu doživjela 2017. godine) napisala je Kristina Štebih, za glazbu je zaslužan tandem Nikola i Davor Rocco, a svoj glas za potrebe predstave „posudio“ je i glumac Filip Šovagović. Za razliku od drugih „ženskih“ predstava u kojima se naivno (ili stereotipno?) naglasak stavlja na opće ženske muke, „Žena godine“ iznenađuje svojom inovativnošću i empatijom. Energičan pljesak publike dokazao je koliko se cijeni kvalitetan teatar te nagradio trud i sjajnu izvedbu.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kazalište