Plenković: Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Miletić ocijenio sramotnim karnevalsko spaljivanje istospolnog para
Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom
I GLAS podnosi kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom

  Komentar

Željka Antunović: Dvadeset godina ponosa i slave, čestitam!

  Željka Antunović/Dnevno.hr           31.05.2011.         1856 pogleda
Željka Antunović: Dvadeset godina ponosa i slave, čestitam!

Hrvatska je društvo u kojem se malo ili nimalo ne vjeruje institucijama države. Postoji jedan izuzetak. Hrvatska vojska u svih dvadeset godina svoga postojanja uživa visoku razinu povjerenja i poštovanja građana RH.

Stvarana u turbulentnim i definitivno povijesnim vremenima u dva desetljeća svoga postojanja prošla je kroz različite faze. Obrana nezavisnosti i suvereniteta Hrvatske u Domovinskom ratu ulazi u povijesne anale i danas dominira u percepciji Oružanih snaga. S punim utemeljenjem, zahvalnošću i nepodijeljenom podrškom.

Međutim, postoji i druga percepcija jednog dijela javnosti koja se vezuje uz povremene zloupotrebe Oružanih snaga i koja još uvijek dijeli hrvatsko društvo.

Kako se trošio i troši novac pribavljen za nabavku naoružanja i opreme? Kako se raspolagalo i raspolaže sa značajnim stambenim fondom? Da li je Hrvatska vojska nepotrebni proračunski trošak ili garant sigurnosti i pokretač razvoja? Treba li sigurnost zemlje graditi isključivo na kapacitetima OS ili ju treba tražiti u kolektivnom sigurnosnom NATO „kišobranu"?

Ta i bezbrojna druga pitanja još su uvijek u velikoj mjeri otvorena. Bolje reći, zid tajanstvenosti koji se godinama dizao oko događaja vezanih uz vojsku onemogućio je da se mnoge stvari raščiste i sa Oružanih snaga skine sumnja na ratno profiterstvo i ratni zločin.

Naravno, u pozadini tamnih strana povijesti Oružanih snaga ne stoji nesnalaženje i početničke pogreške, već interesi, lakomost i bahatost pojedinaca. Politika u toj priči ima svoj ne mali utjecaj.

Neki su služili za plaću i danas žive skromno. Drugi su služili za plaću i stekli ogromna bogatstva. Ne ponovilo se.

Oružane snage dio su državnog aparata koji je kroz dvadeset godina svoga postojanja prošao najsloženije procese transformacije. U neefikasnoj državi, kakvom Hrvatsku doživljava većina građana, ova činjenica zaslužuje posebnu pozornost.

Prije svega, reforme Oružanih snaga sa ciljem racionalizacije i prilagodbe financijskoj snazi države provedene su uspješno i mogu poslužiti kao dobar predložak za reforme drugih dijelova države.

Ključ uspjeha može se vezati uz tri ključna faktora - jasan cilj i utemeljena politička odluka, precizno isplanirane faze reforme i stabilna materijalna podrška reformi.

Danas Oružane snage RH osim u Hrvatskoj uživaju ugled i u širokoj međunarodnoj zajednici. Taj ugled osiguran je tijekom procesa integracije u NATO, te sudjelovanjem u brojnim mirovnim misijama UN-a i različitim vojnim aktivnostima u okviru NATO snaga.

Širokoj javnosti općenito, malo je poznata velika i važna uloga pripadnika HV u realizaciji glavnih ciljeva Hrvatske vanjske politike.

Spremnost i sposobnost ravnopravnog i efikasnog uključivanja u očuvanje sigurnosti i stabilnosti, diže ugled Hrvatske i stvara u međunarodnom okruženju pozitivnu sliku o našim sposobnostima i dostignutoj razini demokratičnosti.

Ulaganje u Oružane snage nije i ne smije se tretirati kao trošak. Potrebe dobro i racionalno organiziranog obrambenog sektora mogu postati snažan pokretač gospodarskog razvoja i zapošljavanja. Sposobnosti vojnika i časnika mogu postati naš izvozni potencijal. Pri tome ne mislim na „izvoz" vojničkih sposobnosti na udaljena ratišta, već na pružanje usluge obuke i treninga, ne samo za vlastite potrebe već i za potrebe partnera u okviru NATO-a i šire.

Pred budućim razvojem Oružanih snaga te očuvanjem jačanjem dosegnutih sposobnosti stoji niz barijera koje niti jedna državna vlast ne smije omalovažiti. Kriza gospodarstva i proračuna nije i ne smije biti razlog nestabilnog financiranja obrane. Upravo stabilno i dugoročno financiranje garancija su daljnjih iskoraka i pretvaranje troška financiranja u visoku razinu sigurnosti građana i nove profite za društvo.

Uz čist zrak i vodu, ekološku poljoprivredu i netaknute krajolike, visoka (najviša!) razina sigurnosti sve više postaje važan faktor u procjeni zanimljivosti zemlje za ulaganja, naročito razvoj turizma.

Kako će se iskoristiti prednosti koje nam pruža dosadašnje ulaganje u Oružane snage i sigurnost općenito, pokazat će vrijeme.

Do tada, treba znati cijeniti i prepoznati dostignuto. Dvadeset godina ponosa i slave. Čestitam!

Novi početak, kolumna Željke Antunović na portalu Dnevno.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.