Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Zdravlje

Želite preživjeti? U šumu povedite berača – a ne priručnik!

  Marija Lovrenc/VLM           08.10.2010.         1585 pogleda
Želite preživjeti? U šumu povedite berača – a ne priručnik!

Želite li izbjeći trovanje gljivama i preživjeti, u berbu gljiva ne nosite priručnik s fotografijama nego povedite iskusnog berača koji će vas bolje od statične fotografije savjetovati o vrstama gljiva, njihovoj starosti, fazama rasta i razlikama između vrlo sličnih otrovnih i jestivih.

Fatalni trio

Ta "sitnica" odlučuje o tome hoće li biti riječ o ukusnom obroku ili strašnoj tragediji. Savjetuju tako članovi Hrvatskog šumarskog društva iz Virovitice i Osnovne škole Voćin, koji su u Virovitici predstavili oko 120 različitih vrsta gljiva ubranih na obroncima Bilogore, Papuka i nizinskih predjela na trodnevnoj izložbi koja završava danas. Izložba je postavljena s ciljem edukacije ne samo učenika i roditelja, nego i berača koji se već smatraju dovoljno iskusnima. Prepoznati najotrovnije gljive prva je lekcija.

- To je početak svakog branja, znati što nikada ne staviti u košaru - poručuje iskusni berač i stručnjak Mladen Strižak iz Zagreba, nabrajajući fatalni trio - zelenu pupavku, muharu i zavodnicu.

Provjeriti ili ostaviti

- Početnici uvijek trebaju ići s iskusnijim beračima, a svaku vrstu za koju nisu sigurni spremiti u limenu posudu za kasniju provjeru ili je ostaviti. Najbolje je učiti jednu do dvije vrste po berbi, gledajući svaki detalj - kaže on.

Dr. Miljenko Iskra s odjela infektologije virovitičke Opće bolnice procjenjuje da je samo ove godine gljivama otrovano nekoliko pacijenata.

- Simptomi trovanja su proljev i povraćanje, a razliku između lakših i težih slučajeva definira vrijeme pojave simptoma. Oni unutar dva sata od konzumacije su lakši, a simptomi koji se jave kasnije predstavljaju teži stupanj otrovanja. Toksini već napadnu jetru, dolazi i do težih oštećenja bubrega te nerijetko do smrti - upozorava dr. Iskra.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje