Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja
Sabor u srijedu o stanju sudbene vlasti u prošloj i pretprošloj godini
Za posebne potrebe i projekte Hrvata izvan Hrvatske 1, 4 milijuna kuna
Jutarnji list: Svaki će građanin za nove Vladine povišice godišnje plaćati 875 kuna
Večernji list: Hrvatska ulazi u bitku za Volkswagenovu tvornicu
Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za 2020.
Marić: Koalicija složna - okvir proračuna i javnih financija je dobar i tako treba nastaviti

Zeleno, plavo i bijelo


  Fra Ma Fu           Olga Vujović           29.05.2019.         1050 pogleda
Zeleno, plavo i bijelo

U današnje doba kada su sve provjerene moralne vrijednosti izvrgnute kušnji, pravi je poduhvat (da ne kažem avantura) očuvati sjećanje na određene ljude i njihova postignuća/podvige. Mislim da doista možemo nazvati podvigom spremnost na neugode i neudobnosti koje valja podnijeti da bi se služilo istini. A tome je bio sklon novinar i fotoreporter Franjo Martin Fuis (1908.-1943.) kako bi dosegnuo samu srž nečijeg života i svojim opisima izazvao empatiju, divljenje, radoznalost…

Čuvanje sjećanja na ovog zanimljivog i dinamičnog „lika“ zadao si je Festival reportaže i reportera - Fra Ma Fu (kako se potpisivao), pa osim višednevnih, organiziraju se i kraći festivalski događaji poput susreta „zelene i plave Hrvatske“ 12.svibnja 2019. u pustari Višnjica (nedaleko slavonskog grada Slatine) s prigodnim programom i izložbom fotografija Stanka Ferića (1954.) pod nazivom „Ovce koje piju more“.

Rođen u Slavoniji, Ferić već desetljećima živi u Šibeniku i zato ne iznenađuje da se otputio na Kornatsko otočje, jer će tamo, kako su mu rekli, uz nešto malo ljudi zateći i ovce koje slobodno pasu i „piju more“.

Iako pri spomenu Kornata u pravilu mislimo na Nacionalni park, to je tek nešto više od polovice (89 otoka) od broja otoka koji čine spomenuti arhipelag (oko 150). Elem, Ferić se uputio u potragu za ovcama koje konzumiraju slanu vodu kao deliciju…

Dakako i tamo ovce kao svugdje na svijetu piju običnu vodu (u slučaju Kornata to je najčešće kišnica iako postoje rezervati slatke jamske vode), pa je Feriću preostalo da uživa u ljepotama Kornata i u susretima s ljudima koji tamo žive (njih 31 , kako je posvjedočio pri otvorenju izložbe u bivšoj konjušnici imanja Višnjice).

Ideja njegove izložbe (na kojoj ima jako, jako malo ovaca) bila je prikazati otočki krajolik i ljude koji žive i rade na određenom mjestu. Kriterij prema kojem je odabirao ljude (jer tamo dolazi priličan broj turista, pa tako pojam „robinzonskog turizma“ postaje pomalo upitan; komentar iz osobnog iskustva) koje je fotografirao jest njihova osobna iskaznica na kojoj se kao adresa navodi: Kornati, ulica Kornatski kanal.

Ostaci gradina i tumulusa sežu još iz doba Ilira, utvrde su iz bizantskog razdoblja, mletački kaštel iz 16.stoljeća, a aktivna (svake prve nedjelje u srpnju) jednobrodna crkvica Gospe od Tarca uspješno krije vrijeme svoje izgradnje (sve je moguće između 12. i 16. stoljeća!).

Krajem 19.stoljeća stanovnici Murtera (također Betinjani i Zaglavci) postaju vlasnici otočja, pa od tada datiraju pastirske nastambe i suhozidi, a u novije vrijeme zidanice za dulji boravka domaćina (i sve više turista).

Ono što je   tamo vidio Stanko Ferić daleko je više od ponuđenih fotografija, no već i taj izloženi djelić ukazuje na posebnost Kornata. A one tri boje iz naslova su dakako slavonske livade, morska pučina i ovce ili kamen, kako vam drago!

Oni koji nisu vidjeli ovu izložbu imat će je prilike vidjeti u slatinskom Zavičajnom muzeju tijekom lipnja. Otvaranje je u subotu 1. lipnja u 19 sati. 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Fra Ma FuOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: