Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

Zelena lista: Potičite korištenje drvnog peleta, uštedjet ćemo milijarde kuna

  Net.hr           06.02.2019.         2900 pogleda
Zelena lista: Potičite korištenje drvnog peleta, uštedjet ćemo milijarde kuna

Umjesto što ih izvozimo, hrvatski peleti trebali bi grijati naše domove, škole, domove zdravlja i ostale vladine i privatne objekte. Time bi smanjili uvoz energije i plaćanje stranih fosilnih goriva za nekoliko milijardi kuna, poručio je Nenad Matić, zastupnik Zelene liste - piše Net.hr.

Zastupnik Zelene liste u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić u srijedu je apelirao na Vladu za poticanje korištenja drvnog peleta kao obnovljivog, jeftinog i ekološki prihvatljivog izvora energije, koji Hrvatska sama može proizvesti i pritom otvoriti niz radnih mjesta.

“Zelena lista od Vlade traži donošenje uredbe o obaveznom grijanju i proizvodnji potrošne tople vode u novim i renoviranim državnim objektima na obnovljive izvore energije, porezne olakšice za sektor proizvodnje peleta i agropeleta te pripadajuće industrije opreme i uslužnih usluga kao i određivanje godine do koje se kao cijela država odričemo fosilnih goriva.”

Hrvatske šume raskinule ugovor o korištenju drvenog peleta

Sada se u Hrvatskoj godišnje proizvede 300 tisuća tona drvenog peleta, a u njihovoj proizvodnji direktno sudjeluje 300-injak radnika, no upotrijebi ga se svega 15 posto, jer se ostatak izvozi i to uglavnom u Italiju, ističe se u apelu. Umjesto da ih izvozimo, hrvatski peleti trebali bi grijati naše domove, škole, domove zdravlja i ostale vladine i privatne objekte. Time bi smanjili uvoz energije i plaćanje stranih fosilnih goriva za nekoliko milijardi kuna, navodi Matić u priopćenju.

Napominje i akciju Hrvatskih šuma d.o.o. kojom se raskida dio ugovora o korištenju drvenog peleta jer su uvjeti pod kojima je to sklopio bivši ministar Tihomir Jakovina s bivšim suradnicima sramotni. Matić ističe nadu da će se to odraditi i dati rezultate.

Osim toga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno raspisao natječaj za sufinanciranje kotlova na biomasu i dizalice topline, koje koriste geotermalnu energiju iz zemlje.  No, 12 milijuna kuna je premalo za ozbiljan prelazak Hrvatske na obnovljive izvore energije jer iz tih sredstava tek će oko 300 kućanstava moći reći NE stranim fosilnim gorivima.

Spaljivanje peleta ne proizvodi stakleničke plinove

Stoga Matić apelira na Vladu da donese jednostavnu uredbu u kojoj propisuje da se u svim novim objektima, koje gradi, te kod svih onih kod kojih obnavlja sustave grijanja ugradi grijanje na obnovljive izvore energije . Usto smatra da bi Vlada zbog radnih mjesta u hrvatskoj proizvodnji kotlova na pelete raznim poreznim olakšicama mogla potaknuti njihovu kupovinu. Ističe ekološku prihvatljivost peleta čije spaljivanje ne proizvodi stakleničke plinove kao izgaranje plina ili dizelskog goriva,

“Teško da se možemo voziti na pelet, ali sigurno se s peletom možemo grijati, možemo grijati naše škole, naše domove i naše javne ustanove, tu leži odgovornost nas kao građana te ljudi koji upravljaju općinom, gradom ili državom, u ovom slučaju se to odnosi na ministra zaštite okoliša”, kaže Matić.

Po energetskim vrijednostima, 1 litra dizela jednaka je kao 2 kilograma peleta, a 1,8 kilograma peleta zamjenjuje jedan prostorni metar prirodnog plina. Drveni pelet je obnovljivi izvor energije jer rastom drveća ili poljoprivrednih kultura biljke apsorbiraju mnogo više ugljičnog dioksida no što nastaje njegovim izgaranjem . Proizveden iz prešanog usitnjenog drveta, piljevine ili ostataka poljoprivrednih kultura.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda