Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Reportaža

Zelena blaga Bilogore - biciklisti iz cijele Hrvatske hvale gostoprimstvo, hranu i biciklističku stazu dugu 44 kilometara: Jedna je od najboljih

  Goran Gazdek           11.04.2017.         5932 pogleda
Zelena blaga Bilogore - biciklisti iz cijele Hrvatske hvale gostoprimstvo, hranu i biciklističku stazu dugu 44 kilometara: Jedna je od najboljih

Jutarnje travanjsko sunce miluje bilogorske brežuljke, zvonku tišinu narušava tek cvrkut ptica. Mirisi jorgovana, proljetnih trava i svježeg zraka miješaju su s mirisom tijesta uronjenog u vrelo ulje koje vrijedne kuharice Vile Bilogore pripremaju za Bilogorski doručak kao prilog mesnim narescima, žgancima posutim prženim špekom i sirevima s lokalnih OPG-ova i opojnom aromom kave što su nam je netom poslužili.

Sjedimo na drvenoj klupi za hrastovim stolom, promatramo krajolik i čekamo biciklistički kolonu koju smo oko pola 9 ispratili iz središta Virovitice i prestigli u Ulici Zbora narodne garde. Na veliko parkiralište pristižu osobni automobili s biciklima na krovovima i registracijskim tablicama Siska, Karlovca, Zagreba, Koprivnice, Slatine, Vinkovaca, Osijeka, Varaždina, Koprivnice i drugih gradova. Dočekuju ih domaćini, Branka i Jovica Rekić, svakom ponaosob čvrstim stiskom ruke žele ugodan dan na njihovom imanju i sretnu vožnju na 44 kilometara dugoj biciklističkoj stazi.

Nije trebalo dugo čekati, već u 9 i 45 kolona iz Virovitice uranja na posjed. Razdragano se pozdravljaju, rukuju i grle s onima koji su ranije došli. Momci i djevojke su nakon 20 kilometara vožnje ožednili pa se začas u njihovim rukama nađoše boce vode, prirodnog domaćeg soka ili piva. Odmorit će malo, pričekati kolege koji su najavili dolazak i doručkovati jer valja prikupiti snagu za nove napore. U međuvremenu stiže i Jasna Fila direktorica Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije pa ih svi zajedno ispraćamo na stazu. Posljednje upute biciklistima daje Virovitičanin Mario Koren, cikloturistički vodič i urednik stranice Nippy adventures, web portala za promicanje cikloturizma, gastro, eno i etno turističkih destinacija u Slavoniji, Baranji i Podravini.

Dok su oni biciklirali mi smo se družili s konjanicima i konjima iz Udruge konjičkih turističkih vodiča i OPG-a Na malenom brijegu Vladimira Vlajnića i učili pogađati metu lukom i strijelom, a posebno je bila zanimljiva pedesetominutna šetnja Vilinskim putom na kojoj nam je Antonija Putić pripovijedala legende i mitove bilogorskog kraja. Antonija je producentica, spisateljica, redateljica, svjetska putnica, putna blogerica i urednica Facebook stranice Boje Bilogore. Negdje je pisalo da je ova šetnja namijenjena djeci osnovnoškolskog uzrasta, ali dok nam je Antonija pričala o vilama, šumskoj dekli i čudnovatim mitskim bićima, svi smo imali, i veliki i mali, što bi pjesnik rekao - velike oči i maštu dječaka.

Slušali bi mi još da nas Jasna iz Turističke nije požurivala jer valja sačekati bicikliste, oni su ipak u središtu pozornosti događanja Zelena blaga Bilogore. A cikloturisti, svi odreda, njih više od osamdeset iz cijele kontinentalne Hrvatske imaju samo riječi hvale za stazu kojom su prošli. „Prekrasna priroda, dosta uspona i spustova, makadam ugodan za voziti, odlična ekipa, sjajno gostoprimstvo, cjelodnevna zezancija… Sve to ovaj događaj čini posebnim. Biciklijada je savršeno organizirana i svima nama bi mogla poslužiti kao primjer kako to treba raditi “, kaže nam Ante Sučić u ime ekipe Labudovi iz Siska. „Obišli smo mnoge staze u Hrvatskoj i Sloveniji, ova je jedna od najboljih. Ugodno smo iznenađeni i oduševljeni“, dodaju Vera i Srećko iz Zagreba.

Oduševljeni su bili OPG Jareš iz Dežanovca sa sirevima, OPG Balja iz Garešnice s pčelinjim proizvodima i kupkama od sljeza, OPG Tihomir Gorza iz Bjelovara s voćnim vinom od maline, Dom Macaron iz Virovitice s tjesteninama i Romska kuća s lavandinim proizvodima jer se pokazalo da priče o cikloturistima kao dobrim potrošačima nisu samo pusta naklapanja. Svatko je kupio po nešto, a tijekom dana stalno su navraćali i izletnici iz okolnih gradova.

Manifestacija Zelena blaga Bilogore ispunila je očekivanja, možda i više od nadanja organizatora. Nama tu puno filozofije, ključ uspjeha je vrlo jednostavan kad radiš srcem kakvog ima ekipa Vile Bilogore, dečki i cure iz Nippy adventures uz svesrdnu pomoć i poticaj onih od kojih se to očekuje da to sve objedini, zaokruži i od toga napravi proizvod – Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Reportaža