Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravlje

Zdrava kava s doktorima: Neshvatljivo je da u današnje vrijeme do žena u udaljenim selima gotovo da ne dolaze pozivi za mamografski skrining

  vn           17.03.2023.         2245 pogleda
Zdrava kava s doktorima: Neshvatljivo je da u današnje vrijeme do žena u udaljenim selima gotovo da ne dolaze pozivi za mamografski skrining

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je organizirala desetu jubilarnu „zdravu kavu s doktorima“ – inicijativu koju provode unutar svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Ovaj događaj je u prostorima Mount Everest lounge bara okupio 55 sudionika, a riječ je o neformalnom druženju građanstva s liječnicima. Tom prigodom su prisutne žene imale mogućnost dobiti korisne savjete i informacije vezane za preventivne preglede, educirati se, ali i postavljati brojna pitanja – od onih vezanih za dijagnozu i suživot s rakom pa sve do onih koja se vežu za sami procesa liječenja i mentalno zdravlje.

Udruga Nismo same u sklopu svog EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“, u 15 gradova diljem Hrvatske,provodi inicijativu „zdrave kave s doktorima“ koja za glavni cilj ima pružati ključne informacije, educirati i povećati svijest građana o važnosti prevencije te promovirati zdravlje. Tako je jubilarna 10. „zdrava kava“ održana u Mount Everest lounge baru gdje se okupilo 55 zainteresiranih sudionika koji su, uvrlo ugodnom društvu liječnika i članica Udruge, imali priliku dobiti sve ključne informacije, ali i odgovore na sva pitanja koja ih muče. Preventivni pregledi, dijagnoze, procesi liječenja, problemi u zdravstvenom sustavu, pravilna prehrana, psihološka podrška samo su neke od tema o kojima se razgovaralo. Također, iako su „zdravoj kavi“ ciljna skupina žene oboljele od karcinoma dojke, na ovom druženju se pričalo i o značajnom pilot projektu ranog otkrivanja raka vrata maternice koji će upravo krenuti u Virovitičko – podravskoj županiji.

Voditeljica inicijative u Virovitici bila je doc. dr. sc. Vesna Ramljak, dr. med., voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, koja ističe da su „zdrave kave“ izuzetno bitne jer u današnje vrijeme postoje žene u udaljenim selima koje su izgubljene u labirintu siromaštva i nemaju mogućnost izboriti se za sebe.

„Posjet Virovitici u sklopu projekta na mene je ostavio duboki dojam i izazvao lavinu osjećaja. Neshvatljivo je da u današnje vrijeme do žena u udaljenim selima gotovo da ne dolaze pozivi za mamografski skrining. Pacijent nema svoj put, izgubljen je u labirintu siromaštva, needuciranosti i nemogućnosti da se izbori za sebe. Žene su mi rekle da o svom trošku putuju u druga mjesta na kemoterapiju ili zračenje jer im HZZO ne pokriva te troškove. Kako jedna baka koja ima mirovinu malo veću od 100 eura to sebi može priuštiti? Dosta smo razgovarali i imala sam potrebu pomoći kolegama u OB Virovitica pa smo dogovorili da kada otkriju karcinom kontaktiramo jedni druge i predložimo najbolju moguću opciju u putu pacijenta kroz sustav. Velika je vrijednost ovog projekta to što posjećujemo gradove i okupljamo žene koje kroz jedan spontan i ležeran razgovor uz kavu imaju vremena za razgovor, mogu pitati sve što im padne na pamet i da negdje u dubini duše znaju da ipak nisu same“, nadodala je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su liječnici i stručnjaci s lokalnog područja Dinko Blažević, dipl. oec., ravnatelj Opće bolnice Virovitica, Marija Abalić, dr. med., spec. kliničke citologije, Opća bolnica Virovitica, Alenka Borovčak-Lovrenc, dr. med., spec. radiologije (uža specijalnost iz ultrazvuka), Opća bolnica Virovitica, Renata Gutt-Nuk, dr. med., spec. internist, uža specijalnost interna medicina -hematologija, Opća bolnica Virovitica, Marija Jurković, dr. med., specijalizantica plastične kirurgije, Opća bolnica Virovitica, Miodrag Beneš, dr. med, specijalist javnozdravstvene medicine, Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitica

„Ovo je vrijedna inicijativa i ideja i takvih bi događanja trebalo biti više. Želja nam je bila poslati poruku da se trudimo u okolnostima u kojima radimo pružiti najviše što možemo, i vezano za dijagnostiku i za terapije, te se nadam da smo u tome uspjeli. Uložili smo puno sredstava u dnevnu bolnicu kako pacijentice ne bi morale odlaziti na terapije u velike kliničke centre. No, još uvijek se susrećemo s brojnim problemima, i u organizacijskom i kadrovskom smislu. Drago mi je da su naši liječnici dobili priliku razjasniti pacijentima da imaju ograničene mogućnosti i vrijeme, a nedostaje nam i nekih tehničkih resursa“, rekao je Dinko Blažević, ravnatelj Opće bolnice Virovitica.

Koliko je bitna dobra komunikacija s drugim bolnicama objasnila je Alenka Borovčak-Lovrenc, dr. med., spec. radiologije (uža specijalnost iz ultrazvuka), Opća bolnica Virovitica: „Nama je u bolnici veliki problem kamo dalje uputiti pacijenta. Geografski naše bismo pacijente trebali upućivati u Osijek, ali što kada je pacijentu financijski prihvatljivije da se liječi u Zagrebu jer tamo ima nekoga od obitelji. Drago mi je da smo po tom pitanju u posljednje vrijeme uspostavili dobru suradnju s Klinikom za tumore u Zagrebu i da sam danas osobno upoznala prim. Ramljak.“

„Zdrave kave s doktorima“ su do sada provedene u sveukupno deset gradova, uključujući i Viroviticu, a okupile su više od 500 sudionika i ostavile značajan utjecaj na žene i njihove obitelji. Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurala psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava s doktorima“ održat će se 18. travnja u Daruvaru, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravlje