Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Zdenci

Zdenci su bez vode nemarom odgovornih u Papuku

        05.07.2012.         2379 pogleda
Zdenci su bez vode nemarom odgovornih u Papuku

 

 

Papuk dnevno gubi vode u svom sustavu koliko potroši 100 domaćinstava. Može li sa manje gubitaka? Može i mora. Brojni su vodovodi u RH koji su stariji od orahovačkog, a imaju znatno manje gubitke. Gubicima se gubi voda koja ovog trenutka nedostaje, ali i povećava cijena za potrošače jer netko mora platiti vodu koja je iscrpljena iz bunara i pripremljena za korištenje.

Zaspalo se.

Čim je došlo do problema, odjednom ( jučer, 02.srpnja ) se u Orahovici mogu vidjeti ljudi sa detektorima gdje tragaju za puknućima vodovoda. Moglo se ovo raditi prije. Zna se da su gubici preveliki već nekoliko godina. Teško netko može reći da je stručan i da dobro radi ako mu gubici od 25% u nekoliko godina narastu na 50%. Nije to napredovanje, to je nazadovanje koje se mora zaustaviti. Papuk zasigurno treba i mora podvući crtu i neke stvari početi mijenjati. Papuk je tvrtka u vlasništvu Grada Orahovice i tri općine: Čačinci, Zdenci i Crnac. Mi smo tu zbog građana, pa tako i uprava Papuka.

Nije pristojno od Direktora ne imati snage ispričati se potrošačima što trpe zbog nestašice vode, a bezobrazno je od njega što je obmanjivao javnost tvrdnjama da je sve sa vodoopskrbom u redu i da on ne razumije što mi to zapravo hoćemo. U poslovnom svijetu nije zabilježeno da Direktor javnog poduzeća kao što je Papuk ne dođe na sjednicu Općinskog vijeća ( svog suvlasnika ), da uvaženim vijećnicima koje su građani izabrali pojasni okolnosti koje su dovele do problema i ponudi prijedloge rješenja. Isto tako, nije zabilježeno da načelnici dviju općina, u ovom slučaju Zdenci i Čačinci, da bi dokazali neistinitost Direktorovih iskaza moraju prijaviti svoje vlastito poduzeće nadležnim inspekcijama. Nadalje, da kao suvlasnici moraju prosvjedom dolaziti do istine te dokazivati da se zaista zatvara ventil i obustavlja isporuka vode po nalogu jačeg, dok slabiji, općine Zdenci i Čačinci te njihovi mještani, trpe. Voljom ovakvih moćnika postaju građanima drugog reda. Ovakvo ponižavanje vijećnici i čelnici općine Zdenci nisu prihvatili i direktor Stošić će morati otići jer on definitivno nema više povjerenje Općinskog vijeća Zdenaca. Papuk ima vrijednih i stručnih radnika, ali poslove upravljanja sustavom obavljaju neznalice. Jučerašnja redukcija stanovnicima Grada Orahovice je očit primjer. Obustavlja se isporuka radi obustave, ne izračunava se opterećenje mreže da bi se uspostavila ravnoteža tlakova. Rezultat toga u Zdencima pucaju najnovije cijevi koje mogu izdržati višestruko veće tlakove od potrebnih. Preraspodjela vršne potrošnje se na radi. Zašto Keramika ne radi ili iz sustava intenzivnije uzima vodu u vremenu od 22,00 - 05,00 sati. Tada građani nemaju potrošnju. Postoje i drugi načini. Nudili smo, zbog onih koji pitkom vodom zalijevaju vrtove, da se uvede tarifni sustav naplate. Nije to neka izmišljotina, to imaju mnoge zemlje. Primjerice, da po kućanstvu sa četveročlanom obitelji damo 15 m³ vode mjesečno uz normalnu cijenu a iznad toga višestruko veća cijena.

Našički vodovod nudi žurnu pomoć. Na upit načelnika Barukčića, Našički vodovod je odmah odgovorio da imaju dovoljno količine vode da opskrbe općinu Zdence i Čačince te pozvali Papuk da tehnički dogovore način rješenja.

Može li sustav preuzeti ove količine vode iz Našica?

Naravno da može. Kod Feričanaca se gotovo dodiruju. Posao se može napraviti u roku 1-3 dana, uz uvjet da se ima volje i osjeća odgovornost.

Tko je trebao suradnju dogovoriti sa Našičkim vodovodom?

Načelnik općine Zdenci zasigurno ne. To je trebao riješiti direktor Papuka jer on ima bilancu potreba vode i proizvodnje i dobro zna da je u raskoraku. Ovo je trebalo biti tehnički odrađeno odavno.

Što očekivati u ljetnim i jesenskim mjesecima?

Još gore. Jedino se možemo nadati pomoći susjeda, Našičkog vodovoda. I moliti se da detektori u Orahovici pronađu značajnija mjesta istjecanja kako bi se pokrpalo i spriječilo curenje. Realno ulazimo u razdoblje kada će izdašnost izvorišta opadati, potrošnja rasti i raskorak između raspoloživih količina vode i potrošnje povećavati, a samim tim i kriza.

Koja je poruka?

Uprava Papuka, koja god bila, mora problem shvatiti ozbiljno.

Potrošači trebaju vodu koristiti racionalno, a oni koji imaju svoje bunare moraju ih pripremiti.

Preuzeto sa službenih internet stranica Općine Zdenci 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

konjica
17.7.2012. 22:00
Oblaće.U nova crpilišta vode je na vrijeme trebala ulagati Općina Zdenci
OblakKojiPleše
9.7.2012. 13:23
Opet ću vam reći, provjerenu informaciju, voda apsolutno nije problem i ima je sasvim dovoljno za cijelo distributivno područje Papuka. Problem je isključivo u dotrajalosti cijevovoda na području Grada gdje pod povećanim(čitaj normalnim) pritiskom dolazi do pucanja dotrajalih cijevi kojima je rok trajanja istekao prije više od 15 godina.
Pitanje je zašto komunalno, odnosno Grad ne želi ulagati u obnovu mreže i na taj način osigurati dovoljne količine vode svim stanovnicima.
Zdenec
8.7.2012. 23:37
Ja argumentima, ti baljezganjem.
konjica
7.7.2012. 17:39
ja drumom ti šumom
Zdenec
7.7.2012. 16:24
@konjica:Trosak neka ti namiri onaj tko ti ne isporucuje vodu, a trebao bi. Uostalom vi u orahovici ne trebate osposobljavat bunare jer izgleda da za vas redukcije nema izuzev nekoliko ulica.
konjica
7.7.2012. 13:43
Očekivao sam odgovor na pitanja koja se nametnuću iz komentara,a vi na zadnje noge
i molim pročitajte zaključak moga komentara,
očekujem riješenje od sveznajućih i ako osposobim bunar hoče li mi netko priznati trošak{čišćenje,analiza,pumpa/hidroforski kompletić }od cca 5500 kn po bilo kojo osnovi.

Vezano za donošenje odluka:90% ih je populističko ,kao i ova u smislu ...morate se priključiti na vodovod,a to što nema vode to je problem u nedonošenju odluke kako vode mora biti..e pa hebi ga
Zdenec
6.7.2012. 18:13
@konjica:nije se ulagalo u nova izvorišta zato što je orahovica imala dovoljno vode za svoje građane i enormne gubitke pošto su se Zdenci i Čačinci isključivali nauštrb toga. Sad je problem kada je pronađen razlog redukcije pa hajdemo napast one koji nisu poslušnici i ne žele šutit. Odluka o priključenju koliko znam postoji od samih početaka izgradnje vodovoda, a nova odluka je donesena zbog Uredbe Vlade RH i na zahtjev uprave komunalnog poduzeća, a ne po volji vijećnika i načelnika.
OblakKojiPleše
6.7.2012. 16:18
@konjica
Pazi konstataciju:"...nego se dodvoravao biračkom tijelu.Ulagao je u mrežu ,a ne u izvore."
Prateci ovu problematiku, shvatili smo svi da je ociti problem u zastarjeloj vodoopskrbnoj mrezi na iskljucivo podrucju grada Orahovice. Razlog tomu je zastarjeli sustav(40-ak godina) i nesposobnost vodstva komunalnog da investira u obnovu mreze cime bi trenutno smanjilo velike gubitke vode opet iskljucivo na podrucju Orahovice. Zato ove naivne, neutemeljene optuzbe na racun nacelnika ne stoje.
Vodoopskrbna mreza na podrucju opcine Crnac, Cacinci i Zdenci je relativno nova tako da je logicno da su i gubici ondje zanemarivi.

Iz svega ovdje vidljivog namece se jednostavan zakljucak da bi vodstvo grada odnosno komunalnog trebalo razmisliti o investiranju u vlastitu mrezu na cemu bi im gradjanstvo bilo zahvalno, a ne da ih sve dovedu u ovakvu sramotnu situaciju.

Ali kad se ne moze staviti mramorna ploca sa zasluznima za otvorenje vodovoda. Ili mozda moze...
konjica
5.7.2012. 21:42
Zdenci su bez vode jer načelnik nije prije cca tri godine htio prihvatiti istinu glas struke ,{kao bivši prvi čovjek tog istog papuka dobro pozna genezu problema }nego se dodvoravao biračkom tijelu.
Ulagao je u mrežu ,a ne u izvore.Propisao je kažnjavanje mještana ,ako se ne prikljuće na vodovod ,a što sada???? tko će platiti trošak pripreme zapuštenih bunara .Hoče li Mato propisati i kažnjavanje onih koji ne propreme bunar....natjeran sam na priključenje ne interesira me tko je direktor tko što zna ili nezna HOĆU VODU iz priključka na koji sam PRISILJEN.......


Još iz kategorije Zdenci