Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Zbog Zakona o duhanu Hrvatska plaća milijunsku kaznu

  Ivanka Toma/Jutarnji list           15.05.2016.         1130 pogleda
Zbog Zakona o duhanu Hrvatska plaća milijunsku kaznu

Vlada je već prekoračila rok u kojemu bi se po normalnoj zakonodavnoj proceduri mogle usvojiti izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda i ispuniti obaveze iz Direktive Europske unije. Imali smo naime rok do 20. svibnja da donesemo propise koji bi proizvođače duhanskih proizvoda obavezali da od toga datuma za svoje proizvode koriste ambalažu s točno propisanim tekstualnim i slikovnim upozorenjima o štetnosti duhanskih proizvoda - piše Jutarnji list.

- Čak i ako na idućoj sjednici usvoje zakonske izmjene i pošalju novi zakon u proceduru, on se više ne može izglasati i staviti u primjenu do 20. svibnja. A probijanje rokova znači da ćemo plaćati kaznu. Koliku, ovoga časa ne mogu reći, no u pravilu one za kršenje rokova iznose dva do tri milijuna eura - kaže Siniša Varga, bivši ministar zdravlja čiji je resor zadužen za usklađivanje propisa o proizvodnji, predstavljanju i prodaji duhanskih proizvoda s direktivom EU. Europska komisija, kaže Varga, obično tolerira probijanje rokova, ali u ovom slučaju toga neće biti jer se na rok od 20. svibnja 2016. godine, od kada su proizvođači morali početi proizvoditi novu ambalažu, nadovezuje rok od 20. svibnja 2017. godine kad se sve stare kutije u kojima se sada prodaju cigarete moraju u potpunosti povući, te rok do 20. svibnja 2020. godine kad se moraju prestati proizvoditi i prodavati duhanski proizvodi s aromama.

- Ako Vlada na idućoj sjednici usvoji izmjene zakona i uputi ga u saborsku proceduru, dat ću sve od sebe da se odmah usvoji. Mogu jamčiti da ćemo mi iz oporbe osigurati kvorum. Dakako, pod uvjetom da zakonski prijedlog bude u potpunosti usklađen sa zakonodavstvom Europske unije - rekao je Varga.

No čak i ako se zakon pošalje u Sabor s izvanredne sjednice Vlade odmah početkom idućeg tjedna i donese u hitnoj proceduri, nemoguće je da se ispoštuje rok od 20. svibnja, od kada bi proizvođači duhanskih proizvoda svoje artikle stavljali u novu ambalažu. To iziskuje prilagodbe i ulaganja u novu tehnologiju koja za sobom povlači i nove troškove, pa neki sumnjaju da je Vlada propustila rokove pod pritiskom duhanske industrije. Duhanski proizvodi za pušenje na svojim će pakiranjima morati imati kombinirana zdravstvena upozorenja o štetnosti pušenja, i to tekstualna upozorenja i fotografije u boji koje upozoravaju na štetne posljedice uživanja u duhanskim proizvodima koje će pokrivati 65 posto površine ambalaže. Obaveza se odnosi na kutije u kojima se prodaju cigarete, ali se reguliraju i upozorenja koja moraju biti na duhanu za motanje, kao i na drugim biljnim pripravcima. Po Direktivi EU regulira se proizvodnja i prodaja elektroničkih cigareta i punjenja za njih. Kutije cigareta morat će sadržavati najmanje njih 20, a slim pakiranja će vjerojatno otići u povijest jer na njih neće stati propisane dimenzije fotografija koje svjedoče o štetnosti duhanskog dima.

Prije dva mjeseca, kada se govorilo o ovoj temi, iz Philipa Morrisa Zagreb ukazivali su na to da mjere koje je nametnula EU imaju velik utjecaj na poslovanje i dodatno pooštravaju već rigorozni zakonodavni okvir koji regulira duhanske proizvode u Hrvatskoj.

Ukazivali su na to da je Hrvatska na rubu EU i da se posljedice promjena moraju promatrati i u poslovanju izvan granica EU.

U British American Tobaccu (BAT), koji je preuzeo Adrisov TDR, govorili su da im je glavna briga vrijeme koje će imati za usklađivanje procesa proizvodnje u Kanfanaru, pakiranja i formata kutija, za što su im potrebna i znatna ulaganja. Govorili su da će morati izmijeniti dijelove strojeva i da će za to trebati dosta vremena.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo