Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Slatina

Zbog visokih troškova vlasnici potražnih pasa traže donatore

  Dragutin Šantoši/Večernji list           28.06.2009.         2015 pogleda
Zbog visokih troškova vlasnici potražnih pasa traže donatore

SLATINA - U organizaciji Gorske službe spašavanja Podružnice Požega, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje Podružnice Virovitica u nedjelju je na poznatom slavonskom izletištu Jankovac na Papuku završena trodnevna vježba na kojoj je pet vodiča i pet pasa položilo ispite i dobilo licencu i dozvolu za sudjelovanje u potražnim akcijama na otvorenim prostorima.

Po uzoru na Europu Udruga za obuku potražnih pasa osnovana je prije 3 godine, a sada okuplja 15 vodiča i 19 potražnih pasa s područja cijele Hrvatske.
- Polovica od tog broja potražnih pasa obučeno je za sudjelovanje u potražnim akcijama što nije ni malo jednostavan posao. Ispitima je pristupilo 8 vodiča čija tri psa nisu pokazala zadovoljavajuće vještine. Najveći problem u svemu su financijska sredstva, jer obuka i 'hladni pogon', držanje potražnih pasa, puno košta. Nadamo se da će velike hrvatske kompanije prepoznati značaj potražnih pasa i njihovih vodiča koji daju izuzetan doprinos u spašavanju ljudi, te financijski pomoći u troškovima, kaže Tomislav Marević, predsjednik i instruktor Udruge.

Pohvalno je što sve veći broj mladih ljudi u Hrvatskoj pristupa Udruzi za obuku pasa, pa su tako i u protekla tri dana mladi vlasnici sa svojim psima na Papuku provodili vježbe: orijentacije u prirodi, alpinističke tehnike penjanja i spuštanja na teško pristupačnim terenima, te vježbe pružanja prve pomoći za ljude i pse.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina