Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika kupili berač duhana

  Petar Žarković/glasslavonije.hr/ Foto: Robert Turkalj           20.08.2018.         4275 pogleda
Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika kupili berač duhana

Prošlo je pola stoljeća od pokušaja prve strojne berbe duhana u Hrvatskoj na plantaži duhana Đolta, tadašnje virovitičke tvrtke Viržinija. Strojna berba, međutim, nije se održala jer tehnologija uzgoja duhana nije bila usklađena s tehničkim mogućnostima američkih kombajna, a ručna berba bila je pogodnija i zbog potrebe zapošljavanja sezonskih radnika.Danas je stanje u proizvodnji duhana drukčije. Poljoprivrednici primjenjuju suvremenu tehnologiju, ali ručna berba postaje problematična, jer za taj posao nema dovoljno ruku. Sve manje je mladih koji ostaju na selu baviti se poljoprivredom, a sve više staračkih domaćinstava u kojima nema tko raditi.
Na približno 4000 hektara poljoprivrednih površina u Podravini i Slavoniji očekuje se urod od 9,5 milijuna kilograma suhoga duhanskog lista. A budući da za taj posao berbe nema dovoljno ljudskih ruku, nabava kombajna i strojna berba duhana uvjet je opstanka duhanske proizvodnje.
Slatinska tvrtka Agroduhan d.o.o. prva je u Hrvatskoj odlučila napraviti iskorak i kupnjom novoga dvorednog berača duhana olakšati berbu i nadomjestiti nedostatak radne snage, a ujedno modernizirati proizvodnju duhana.
Prema riječima predsjednika Uprave Agroduhana Tomislava Tomića, to bi za posljedicu trebalo imati povećanje površina pod ovom kulturom i ulazak novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u tu proizvodnju.
Agroduhan ima 57 stalno zaposlenih djelatnika, a prema potrebi više od 90 sezonskih radnika. Duhan tipa virginija i berlej proizvodi u suradnji sa 140 do 160 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na temelju jednogodišnjih ugovora na približno 900 hektara površina, pretežito na području Virovitičko-podravske županije. Za svoje kooperante osigurava kompletan repromaterijal (sjeme, supstrat, umjetna gnojiva, zaštitna sredstva...), financira opremu za proizvodnju i navodnjavanje te prema potrebama kooperanata isplaćuje avans nužan za financiranje proizvodnje.

Sve u izvoz


Sav otkupljeni suhi list duhana obrađuju u vlastitom pogonu u duhansku sirovinu (strips, veliko rebro, malo rebro, sitnjevina), koja se koristi u proizvodnji cigareta. Gotovo cjelokupne količine prerađenih duhanskih proizvoda Agroduhan izvozi u Italiju, Nizozemsku, Veliku Britaniju, Belgiju, Grčku, Bugarsku i Švedsku, a manje od dva posto prodaje na domaćem tržištu.
Unatoč neprekidnom rastu otkupnih cijena duhana u odnosu na ostale ratarske kulture, smanjuju se površine pod ovom poljoprivrednom kulturom. Zato Agroduhan čini stalne napore u uvođenju novih sortimenata i unaprjeđenu tehnologije proizvodnje duhana, a posebice se to odnosi na upućivanje kooperanata da duhan proizvode uz navodnjavanje, što omogućuje značajno povećanje prinosa po jedinici površine.
Zbog svega toga Uprava Agroduhana donijela je odluku o kupnji novog dvorednog kombajna za berbu duhana proizvođača Spapperi Italy, koji će olakšati berbu i nadomjestiti nedostatak radne snage. Kupljen je dvoredni kombajn modela RA942IF, koji duhan bere u međurednom razmaku od 90 cm, snage dizelskog motora 74 Kw. Ukupna vrijednost kombajna sa svom dodatnom opremom iznosi više od 150.000 eura.
– Agroduhan d.o.o. je 2018. godine vratio proizvodnju duhana na vlastite površine i svoju poslovnu politiku temeljit će na sve većim površinama, naravno, uz pretpostavku dobivanja poljoprivrednog zemljišta u posjed. Isto tako, u tijeku je priprema uvođenja novih tehnologija za ostale tehnološke mjere kao što su prskanje fiziotropima, zalamanje cvijeta itd., kako bi se troškovi proizvodnje minimalizirali - kaže predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić.
Probni rad kombajna, odnosno prva strojna berba duhana, obavljena je na duhanskim poljima OPG-a Bože Čupara, u Josipovu, u općini Sopje, koji uzgaja duhan na nešto manje od 15 hektara zemljišta. Kao i brojnim drugim proizvođačima duhana, njemu je također najveći problem radna snaga, a broj potrebnih radnika ovisi o poslu koji se obavlja. Kaže da za berbu treba šest do sedam unajmljenih radnika po sušari, a radnici su mu relativno skupi, jer dnevnica iznosi 200 kuna, a plaća i prijevoz na posao. Čupar je izračunao da ga radnici stoje 1300 kuna po sušari više nego berač.

Prilagoditi sadnju


Pa kad se to pomnoži s 50 sušara…
– Da bismo imali strojnu berbu, moramo prilagoditi sadnju, zalamanje i sortiment. Očekivao sam više komplikacija prilikom strojne berbe, ali vidim da sve to ide vrlo lijepo.
Ćupar ističe zadovoljstvo tvrtkom Agroduhan kao organizatorom proizvodnje.
– Vrlo sam zadovoljan, jer mi s tom tvrtkom nemamo nikakve probleme, oni kompletno prate našu proizvodnju, od repromaterijala do kreditiranja za radnu snagu. Razgovarali smo o nužnosti opredjeljenja za strojnu berbu i modernizaciji ostalih segmenata proizvodnje.
Kad je riječ o strojnoj berbi, postavlja se pitanje izlomljenih listova. – Bit će tu loma i možda malo manje kvalitete, ali uz veće površine i manje troškove vjerujem da ćemo naći svoju računicu - kaže Čupar.
Proizvođači su posebno zadovoljni što će poticaji za duhan u sljedeće tri godine iznositi 5,25 kuna po kilogramu predanog duhana neovisno o klasama. – To znači da imamo određenu stabilnost sljedeće tri godine. To je pohvalno, jer do prije godinu dana nismo imali nikakvu sigurnost. Ali za neke ozbiljne investicije to nije dovoljno, mi trebamo stabilnost u sljedećih deset godina da bismo ušli u investiciju nabavke kombajna koji stoji milijun kuna. Kad budemo imali takvu stabilnost, vjerujem da će svaki ozbiljniji kooperant u svome dvorištu imati taj kombajn.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda