HZZO će izdvojiti oko 22,5 milijuna kuna za naknade za samoizolaciju
Milanović: Simbolika Pesaha trajno je nadahnuće čitavome čovječanstvu
Osijek: Laboratorij za kliničku mikrobiologiju prilagođen testovima na koronavirus
Savez samostalnih sindikata: Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe
Božinović: E-propusnice zatražilo 28 osoba zaraženih koronavirusom
Plenković: Za sada ne idemo u rebalans nego u preraspodjele proračuna
Sabor: Zakon o praćenju mobitela poslan u drugo čitanje

  Poljoprivreda

Zbog rizika za zdravlje djece povlače se Koestlinovi baby keksi i Yabi sok od jabuke

  novilist.hr           16.12.2016.         900 pogleda
Zbog rizika za zdravlje djece povlače se Koestlinovi baby keksi i Yabi sok od jabuke

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u četvrtak da se povlače i opozivaju proizvodi Koestlin baby keks s okusom vanilije s rokovima trajanja do 2. rujna i 30. rujna iduće godine, te Yabi 100 posto prirodni sok od jabuka od jedne litre, s rokom trajanja do kraja studenog 2018. godine.

Koestlin baby keks s okusom vanilije od 180 grama – LOT 184 (najbolje upotrijebiti do 02.09.2017.) i b)LOT 208 (najbolje upotrijebiti do 30.09.2017.) povlači se zbog utvrđenih prekoračenja preporučenih vrijednosti akrilamida, objavljeno je na internetskim stranicama Hrvatske agencije za hranu.

Prema obavijesti zaprimljenoj od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravstva, u službenim uzorcima tih proizvoda, utvrđena je količina akrilamida koja predstavlja nesukladnost prema Preporukama Europske Komisije. Inicijalnom procjenom rizika Hrvatske agencije za hranu, utvrđeno je da konzumacija predmetnih proizvoda predstavlja rizik za zdravlje djece.

Proizvođač Koestlin d.d. iz Bjelovara pokrenuo je opoziv te na svojim službenim internetskim stranicama objavio da, ukoliko je netko kupio proizvod s navedenim LOT brojevima, treba ga vratiti na njihovu adresu (Slavonska cesta 2a, Bjelovar), s naznakom povrat proizvoda, kako bi se napravila zamjena proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je i o povlačenju i opozivu proizvoda Yabi 100% prirodni sok od jabuka 1L – LOT A2, najbolje upotrijebiti do kraja 11. 2018.

Prema obavijesti zaprimljenoj od Uprave za unaprjeđenje zdravlja Ministarstva zdravstva, u službenom uzorku tog proizvoda utvrđena je povišena količine mikotoksina patulina.

Ispitnim izvještajem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar utvrđena je prisutnost mikotoksina patulina u količini 154 µg/kg što nije sukladno Odjeljku 2. Priloga Uredbe (EZ) br. 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.
Budući da je za mikotoksin patulin najveća dopuštena količina u voćnim sokovima 50 µg/kg predmetni proizvod se smatra zdravstveno neispravnim, priopćeno je.

Proizvođač tog soka je Vrbanek obrt za uzgoj i preradu voća i grožđa iz Vivodine.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.