Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Politika

Zbog propusta županija bez dopunskih izbora za manjine – moguće raspuštanje županijske Skupštine

        23.10.2009.         1360 pogleda
Zbog propusta županija bez dopunskih izbora za manjine – moguće raspuštanje županijske Skupštine

Na jučerašnjoj 20. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojena je Odluka o održavanju dopunskih izbora za predstavnike nacionalnih manjina. Tom Odlukom nadopunjuju se ona predstavnička i izvršna tijela lokalne i područne samouprave koja nisu popunjena sa predstavnicima nacionalnih manjina na prošlim lokalnim izborima. U spomenutoj odluci nisu  predviđeni izbori za Virovitičko-podravsku županiju iz razloga jer u našoj lokalnoj i područnoj samoupravi nisu usklađeni statuti sa novim zakonskim promjenama.

Prema odredbama članka 25. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (N.N. 109/07) prestaju vrijediti odredbe statuta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje se odnose na izbor općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njihovih zamjenika, te općinskog, gradskog i županijskog poglavarstva, odnosno odredbe statuta koje se tiču povjerenja i raz­rješenja općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana, te druge odredbe statuta jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje su suprotne odredbama ovoga Zakona.

Razlog za promjenu Statuta Županije leži u pravnoj činjenici da je spomenutim Zakonom bitno izmijenjen sadržaj , pravna narav i ustrojstvo izvršnog dijela Županije slijedom čega je dio Statuta koji je uređivao ova pitanja prestao vrijediti te da je odredom članka 24. toga Zakona propisan rok od 90 dana od njegova stupanja na snagu za usklađivanje statuta i drugih općih akata jedinica lokalne i područne samouprave sa odredbama ovog Zakona.

Na među stranačkom dogovaranju stranaka u Skupštini dogovoreno je da se neće poštovati zakoni ove zemlje a u tim aktivnostima su bili i predstavnici Srba koji bi trebali zastupati prava srpske nacionalne manjine a  koji su u Skupštinu birani sa liste HDZ-a, SDP-a i HSS-a.

Još sam 9. srpnja upozorio na ovakvu situaciju tražeći Nadzor nad provedbom Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina a tada sam dopis dostavio Sektoru za lokalnu i područnu samoupravu u Ministarstvu uprave, predsjedniku Skupštine Virovitičko-podravske županije, Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Sabora RH i  Savjetu za nacionalne manjine.

Jučer sam dobio odgovor  iz Ministarstva uprave da će Vlada RH.  našoj županijskoj Skupštini dati još jedan kraći rok za usklađivanje Statuta a potom ako se i tada naše političke stranke ogluše te opet ne usklade Statut vjerojatno će doći do raspuštanja predstavničkog tijela područne samouprave a time će vijećnici svoj nerad platiti ponovljenim izborima.

PREDSJEDNIK VIJEĆA
Staniša Žarković

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ladno pivo
25.10.2009. 20:59
Pravno gledano, neusklađeni statuti nisu mogli proći nadzor koji su očigledno već prošli. Vlada je trebala uputiti problematične statute Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, što bi moglo dovesti do raspuštanja predstavničkog tijela i novih lokalnih izbora. No, po svemu sudeći, za takav potez nema političke volje.

kritika
25.10.2009. 17:32
Staniša! Ti si zaboravio koje s kim išao na izbore i tko je pobijedio, pa iz pobjedničke koalicije vadiš HSLS i na njegovo mjesto guraš SDP. Koalicija na čelu sa HDZ-om ima skoro dvotrećinsku većinu u skupštini, i o svemu sama odlučuje pa i promjeni statuta, a bogami i o proglašenje Kosorice počasnom građankom ili Šeksa četvrti put, premašili su i SKJ, oni su Tita samo 3 puta proglisili herojom, a HDZ-e Šeksa 4 puta počasnim građaninom. Tu zaista nitko drugi nema što tražiti. No zar je tebi do istine ti mrziš SDP-e i tvoja mržnja za tebe je jedina istina.


Još iz kategorije Politika