Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Slatina

Zbog poplave djecu do škole moraju voziti viličarom

  Dragutin Šantoši/Večernji list           19.05.2010.         1509 pogleda
Zbog poplave djecu do škole moraju voziti viličarom

Nesvakidašnja elementarna nepogoda, koja je s više od 120 litara vodenog taloga po kvadratnom metru, te povremeno olujnim vjetrom, pogodila i slatinsko područje, ostavila je iza sebe pustoš i milijunske štete. Hrvatske vode proglasile su izvanredne mjere obrane od poplava na rijekama i potocima.

Odbili probiti cestu

Četiri dana trajala je opsada u kojoj se mnogi u lokalnoj vlasti nisu najbolje snašli, a stanovnici slatinskog naselja Medinci tri dana su molili pomoć od gradske vlasti i Hrvatskih voda da ih oslobode "jezera" koja su im plavila imanja. "Stručnjaci" su dolazili, pa odlazili ostavljajući građane doslovce u vodi.

- Na cesti Medinci-Donje Viljevo preuzak mosni ispust priječio je bujici dalje otjecanje. Tražili smo od grada i Hrvatskih voda da "probiju" cestu kako bi voda otekla, ali su to odbijali. Već smo razmišljali da sami, krampovima, preko ceste napravimo propust - kaže nam jedan od nezadovoljnih mještana. Voda je do srijede rasla i opasno se približavala selu, a obitelj Marinka Živka, koja ima kuću uz državnu cestu D34, bila je jedna od onih zarobljenih vodenom stihijom.

- Danima tražimo pomoć, a nitko nam niti dolazi niti pomaže. Djecu u školu i vrtić, kroz naplavinu duboku oko pola metra, prevozim viličarom, ali kada moram na posao izvan sela nema ih tko prevesti, pa su tako u ponedjeljak ostala kod kuće, kaže Živko. U srijedu su mještani u pomoć pozvali župana Tomislava Tolušića koji je stigao u Medince predvečer, a nije se micao s mjesta sve dok cestari nisu izvršili njegovu izvanrednu naredbu: "Prekopajte cestu i pomognite ljudima" - glasio je Tolušićev apel.

Ne javlja se

Cestarima je trebalo pola sata da naprave propust i započnu s ispuštanjem vode koja je preplavila više od 200 hektara blizu Medinaca. Gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš jučer se nije javljao na telefon, a Vesna Klement, gradska pročelnica za graditeljstvo i komunalne poslove pak tvrdi da su gradske službe činile sve što je u njihovoj moći.

- O problemu u Medincima više smo puta obavijestili smo Hrvatske vode koje su to trebale i riješiti - kaže pročelnica Klement.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Slatina