Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Zbog opasnih toksina povučeno Dukatovo i Vindijino mlijeko

  večernji.hr           08.02.2013.         1703 pogleda
Zbog opasnih toksina povučeno Dukatovo i Vindijino mlijeko

Zbog prisutnosti aflatoksina M1, jednog od najopasnijih toksina i kancerogenih tvari u namirnicama uopće, Ministarstvo poljoprivrede naredilo je povlačenje i opoziv pojedinih šarži trajnog mlijeka Vindije i Dukata u svrhu prevencije i zaštite potrošača, no tvrde kako nema razloga za zabrinutost jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

S hrvatskog i ostalih tržišta iz prodaje se povlače Vindijina trajna mlijeka od litre s 2,8% m.m. u pakiranju od litre i rokom valjanosti od 3. srpnja ove godine te UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje od litre i rokom valjanosti 24. i 31. svibnja 2013. Od Dukatovih mlijeka povlači se trajno mlijeko s 2,8% m.m. u pakiranju od pola litre i datumom od 24. lipnja te trajno mlijeko od litre "Lagano jutro" s 2,8% m.m. i rokom valjanosti 25. travnja 2013.

Započelo ukljanjanje iz trgovačkih centara

Na povećanu koncentraciju toksina plijesni, koje je u mlijeko vjerojatnijo dospio preko ishrane krava pljesnivim kukuruzom, resorno ministarstvo je alarmirano od strane bosanskohercegovačkih kolega koji su otkrili prisutnost Aflatoksina u uzorcima mlijeka za tamošnje tržište.

Analizom Vindijina i Dukatova mlijeka u Hrvatskom su veterinarskom institutu utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dopuštenih, kažu u ministarstvu. Uzorci mlijeka poslani su i na analizu u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza, a bit će poznati sredinom veljače, dok je povlačenje spornih mlijeka iz hrvatskih trgovina i trgovačkih lanaca započelo odmah sustavom brzog uzbunjivanja Ministarstva poljoprivrede.

Navode da Veterinarska inspekcija provodi daljnji nadzor "nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza". "Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka", pišu iz Ministarstva.

Dodaju da su Vindija i Dukat također "poduzele sve aktivnosti" u koje spadaju i uzorkovanje mlijeka njihovih dobavljača "kako bi se izlučile iz proizvodnje". "Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Izaziva rak ali...

http://www.vecernji.hr/vijesti/izaziva-rak-ali-da-ga-dobijete-mlijeko-biste-morali-piti-10-godina-clanak-508025

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

MMMM
9.2.2013. 16:21
Istina, ne mogu nam drugi pomoći ako si mi ne pomognemo. A da se naša proizvodnja poboljša mi trebamo tražiti hrvatsko. Sad kad se ovakve stvari događaju, bar će se nešto dobro u tome dogoditi - više ćemo cijeniti domaće.
siniša prpić
9.2.2013. 15:42
@Templarius, @slavujj, eto i ove subote kupio sam tri litrice mlijeka kod svoje "stare" mljekarice, a preko tjedna se navrati kod Brlićevih mlijekomata.
Ima i dobar domaći čaj (OG-Bojić-Slatina) na našoj tržnici..., ima svega domaćega i hrvatskog. Tek ako nema tamo, ajmo nekuda drugdje.....
www.youtube.com/watch?v=ijRRDm_GBAg
Pomozimo si i dragi Bog će nam pomoći.....
slavujj
9.2.2013. 13:08
tako je, bravo,@Templaruis
mlijeko treba vratiti i tražiti svoj novac natrag,jer je roba neispravna,to je najnormalnija stvar,
i bravo Prpiću za ideju "mljekomati
čudna je stvar kako se sada oni dežurni "pljuvači" ne javljaju, kao kad je bilo govora o toj ideji i kada je postavljen prvi mljekomat,ali su se onda raspisali ,a sad odjednom ;tišina!
Templarius
9.2.2013. 4:15
dobro za mljekomate... ali stalno na vijestima govore da to mlijeko koje nevalja, bacite... nemojte ga bacati, vratite ga tamo di ste ga kupili i trazite povrat vaseg novca. imate pravo na to
Mikeš09
8.2.2013. 22:59
Nemojte u ciglara idite u mljekara...imamo dva mljekomata...pa o čemu pričamo...
Bravo Prpa...vizionaru...
drug
8.2.2013. 22:30
sigurno je bolje iz mlijekomata a i najjeftinije. "sviježe" dukatovo kupljeno kod nekadašnjeg ciglara a danas pekara - 6.10 lipa. Taj nas je Mikeš - jako Opeko sa maržom
susjed
8.2.2013. 22:25
Pa da sad kriv pljesnivi kukuruz opet po seljaku a oni stavljaju svakakve gluposti samo da dulje traje ljudi idite bolje kupit na pijac ina mlijekomat to sigurno valja.
siniša prpić
8.2.2013. 22:16
virovitica.net/hspd-predlaze-instaliranje-mlijekomata-na-gradskoj-trznici/20290/
drug
8.2.2013. 22:16
Mlijeko je bosansko a kravice hranjene i pomužene isto u bih. Otkada su vekili Hrvati zajahali narod ništa više nije Hrvatsko...
slavujj
8.2.2013. 22:08
koliko se "takvoga" prodalo?
sramota da takvu informaciju dobivamo iz nadležnih službi susjedne zemlje,ane iz naših,ili možda i te naše više nisu "naše" ,već "njihove" pa zato tako i rade nadzor


Još iz kategorije Poljoprivreda