Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Zbog nevremena i požara diljem Hrvatske angažirano gotovo tisuću vatrogasaca

  hvz           02.07.2024.         634 pogleda
Zbog nevremena i požara diljem Hrvatske angažirano gotovo tisuću vatrogasaca

Uslijed nevremena koje je zahvatilo kopneni i primorski dio Hrvatske, vatrogasci bilježe povećan broj tehničkih intervencija. Dodajmo tome da unatoč kiši, požari otvorenog prostora u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji nisu izbjegnuti. Prema evidenciji zaprimljenih i obrađenih vatrogasnih intervencija u posljednja 24 sata zabilježeno je 270 vatrogasnih intervencija na kojima su sudjelovale 302 vatrogasne organizacije s ukupno 943 vatrogasca i 332 vatrogasna vozila.

Nevrijeme koje je zahvatilo kontinentalnu Hrvatsku 1. srpnja najviše je pogodilo Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Varaždinsku županiju te Vukovarsko-srijemsku županiju. Područje Zagrebačke županije zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom koje je uzrokovalo pad stabala i oštećenja krovišta objekata. Vatrogasci su zaprimili 76 dojava o potrebi izlaska na intervencije uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje je ukupno angažirano 296 vatrogasaca sa 120 vatrogasnih vozila iz JVP Zaprešić, Samobor i Ivanić-Grad te DVD-a sa područja županije.

Nevrijeme jezahvatilo ipodručje Grada Zagreba koje je uzrokovalo pad stabala, plavljenje objekata te oštećenja krovišta na istima. Ukupno bilježimo 36 tehničkih intervencija gdje je angažirano 128 vatrogasaca sa 41 vatrogasnim vozilom iz JVP Grada Zagreba te DVD-a Planina Gornja, Šestine, Vrapče, Gračani, Branovec i Sesvete. Na području Varaždinske županije, oluja je uzrokovala pad stabala pa su vatrogasci zaprimili 8 dojava o potrebi uklanjanja stabala na kojima su ukupno angažirana 42 vatrogasca s 11 vatrogasnih vozila iz DVD-a Petrijanec, Donja Voća, Sesvete Ludbreške, Jalžabet, Križovljan-Cestica, Maruševec i Petrijanec.

Najviše pogođena Vukovarsko-srijemska županija

Nevrijeme je najteže pogodilo Vukovarsko-srijemsku županiju gdje je nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom uzokovalo oštećenja krovišta objekata, fasada, plavljenje objekata i rušenje stabala. Vatrogasci su odradili 26 intervencija uglavnom uklanjanja stabala i sanacije krovišta gdje su angažirana 74 vatrogasca sa 28 vatrogasnih vozila iz JVP Vinkovci, JVP Županja, JVP Ilok i DVD-a Nuštar i Županja.

Uz mnogobrojne tehničke intervencije, u kontinentalnom predjelu nisu izbjegnuti ni požari objekata - DVD Hrvatska Kostajnica zaprimio je dojavu o požaru na adresi Hrvatska Kostajnica, Stipančićev prolaz. Požarom je bila zahvaćena garaža i vozilo unutar garaže te se požar proširio na gornji kat kuće. Uslijed požara jedna osoba se nadisala dima te je zbrinuta od strane HMS-a. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i DVD-a Majur.

U Gradu Zagrebu, na području Maksimira, dojavljen je požar objekta. Radilo se o požaru drvenog objekta dimenzije 12x25 metara u sklopu Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je JVP Zagreb i DVD Gračani sa ukupno 23 vatrogasca i šest vatrogasnih vozila.

Dok se kontinentalni dio Hrvatske borio s olujnim nevremenom, na području primorja ne jenjavaju požari otvorenog prostora. Na području otoka Brača, južno od Milne (rt Zasup), požar niskog raslinja, makije i borovine na površini 4,5 ha konačno je ugašen jučer u jutarnjim satima.

Na području Nacionalnog parka Mljet buknuo je požar kojim bilo je zahvaćeno nisko raslinje i borova šuma manje površine na teško pristupačnom terenu. Na intervenciji gašenja požara angažirano je 12 vatrogasaca sa četiri vatrogasna vozila iz JVP Mljet i DVD Mljet. Požar je lokaliziran u 06:40 sati, a ugašen u 07:30 sati.

Treba dodati da je područje Dubrovačkog Primorja, uz požar na Mljetu, zahvatilo i kišno nevrijeme te su vatrogasci zaprimili 10 dojava o potrebi uklanjanja stabala, saniranju krovišta i ispomoći oko prevrtanja plovila na kojima su bili angažirani vatrogasci s područja Dubrovačkog Primorja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti