Plenković: Hrvatska pripravna za sve mjere koje treba poduzeti u prevenciji širenja koronavirusa
Hrvatska komora dentalne medicine poziva članove da postupaju po uputama za koronavirus
Ministrica socijalne skrbi pridružila se osudama spaljivanja lutke istospolnog para
Vlada osudila paljenje lutaka istospolnog para s djetetom kao fašničkog
Miletić ocijenio sramotnim karnevalsko spaljivanje istospolnog para
Pravobraniteljica za djecu: Neprihvatljiv čin nesnošljivosti na maškarama u Imotskom
I GLAS podnosi kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Imotskom

  Dossier Bolnica

Zbog nedostatka liječnika Odjel psihijatrije Opće bolnica Virovitica u šest godina dva puta zatvaran i otvaran. Nadamo se da će sada imati više sreće!

  Goran Gazdek/foto Rudi Vanđija           05.04.2017.         3880 pogleda
Zbog nedostatka liječnika Odjel psihijatrije Opće bolnica Virovitica u šest godina dva puta zatvaran i otvaran. Nadamo se da će sada imati više sreće!

Nakon tri godine pacijenti s psihičkim dijagnozama (depresije, ovisnost, psihoze, PTSP, demencija…) od ovog tjedna se ponovno mogu liječiti u Općoj bolnici Virovitica. Odjel za psihijatriju zatvoren je u travnju 2015. godine zbog nedostatka liječnika pa su pacijenti upućivani u druge ustanove (Našice, Bjelovar, Koprivnica) koje su ih mogle, ali nisu morali primiti.

Na žalost, da bi Odjel mogao funkcionirati po zdravstvenim standardima još uvijek nedostaje tri liječnika, ali problem je sada riješen angažmanom vanjskih suradnika koji će dežurati poslije 15 sati, odnosno izvan redovnog radnog vremena pa će se pacijenti ovdje zbrinjavati 24 sata dnevno. Prije zatvaranja odjel je imao 20 kreveta, a sada je u funkciji 16. „Međutim, još uvijek nemamo zatvoreni odjel pa najteže pacijente i dalje šaljemo u Popovaču“, kaže voditeljica odjela je dr. Snježana Karničnik.

Ravnateljica bolnice Mirjana Peček predstavila je liječnike i vanjske suradnike koji će raditi na ponovno ustrojenom odjelu. Uz šeficu odjela dr Snježanu Karničnik bit će to dr Sanea Mihaljević i dr Valentina Maganić i tri vanjska suradnika koja dolaze iz Našica – dr Snježana Vondraček, dr Božidar Popović i dr Tomsilav Pavlović, a po potrebi i bivša zaposlenica Opće bolnice Virovitica dr Anamarija Mulin.

„Zahvaljujem svima onima koji su pomogli da ponovno otvorimo odjel i pacijente opet liječimo u našoj bolnici i u našoj županiji na zadovoljstvo onih koji će se liječiti ovdje i onih koji su nam na usluzi“, rekla je ravnateljica Peček.

U međuvremenu, vlastitim ulaganjima adaptirana je zgrada psihijatrije. Renovirani su zidovi, skidana je žbuka, obnovljeni su podovi, a kreveti su iz donacije. Ukupno je utrošeno između 50 i 60 tisuća kuna.

Odjel psihijatrije u virovitičkoj bolnici radi od 1975. godine u okviru Neuropsihijatrijske službe osnovane 1970. godine. Odjel je prostorno izdvojen pod nazivom Neuropsihijatrija II 1983. godine. Bio je smješten u manjoj prizemnici unutar bolničkog kruga. Zgrada nije bila građena za takvu namjenu pa nije u potpunosti zadovoljavala potrebe službe. Kasnije je promijenio naziv u Odjel za duševne bolesti, imao je 26 kreveta smještenih u 5 bolničkih soba. Opća psihijatrijska specijalistička ambulanta bila je smještena u tada novoj bolničkoj zgradi. Odjel za duševne bolesti tek od 1995. godine postoji kao zasebna organizacijska jedinica.

Od kada je ustrojen uvijek su nedostajali liječnici pa je problem rješavan vanjskim suradnicima, a bilo je premalo i sestrinskog kadra. Zato ovo nije prvi put da se odjel zatvara i ponovno otvara. Ranije se to dogodilo krajem 2011. godine, a bio je zatvoren pet mjeseci. Ponovno je otvoren u travnju 2012. kada je preseljen u prizemlje plućnog odjela gdje se i danas nalazi. Potpunim preseljenjem Plućnog odjela psihijatrija se proširila i na drugi kat.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier BolnicaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.