Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Zbog boljih prinosa sve više proizvođača duhana razmišlja o navodnjavanju

        22.07.2012.         2714 pogleda
Zbog boljih prinosa sve više proizvođača duhana razmišlja o navodnjavanju

Količina vode koja se nalazi u zalihama i količine koje su pale u lipnju bile su nedostane pa je jedan manji dio duhana, kod onih kooperanata koji nisu dobro ratarili, izgledaju loše, ali bih ih sinoćnja kiša mogla oporaviti.  Sveukupno gledano sušno razdoblje i visoke temperature nisu naštetile duhanu jer prilično dobro podnosi visoke temperature. „Duhan se prilagodi i nakon prve kiše ponovno se razvija kako treba jer je korijen zdrav, a nasad dobar",  objašnjava Mirko Boić, predsjednik uprave Hrvatskih duhana.

Ovako sušno razdoblje nije neobična pojava. Zadnje dvije godine također su bile su sušne i nisu bitno utjecale na smanjenje prinosa.  No, trideset i više stupnjeva ipak nije povoljno za razvoj duhanskog lista pa se sve češće razmišlja o navodnjavanju površina pod duhanom. Prvi put duhan je pokusno navodnjavan prošle godine na tri hektara, a ovo godine ta je površina povećana na 55 hektara.  „Neki se čude kao pile glisti što pojedini kooperanti navodnjavaju polja duhana. Pokusni rezultati su odlični - na pijescima s navodnjavanjem ostvaruju se prinosi od 3,5 do 4 tone duhana, a kod suhog ratarenja samo dvije", kaže Boić naglašavajući kako je ulaganje u navodnjavanje višestruko isplativo.

Ove godine posađeno je 4500 hektara što je u odnosu na prošlu više za 106 hektara. Odnosi se to na duhan tipa burley koji traži manje ulaganja u proizvodnju pa je kooperantima postao zanimljiv.  Očekuju se prinosi od  2,3 do 2,4 tone po hektaru što znači da bi u konačnici moglo biti 10 do 10,5 milijuna kila ako ne bude tuče ili kakve druge elementarne nepogode.

Do kraja ovog tjedna obrano je 10,8 posto površina što je u višegodišnjem prosjeku. U selima istočno od Virovitice berba je počela ranije jer je ranija bila i sadnja.

Ove godine sadnja duhana bila je isprekidana kišama. U svibnju je palo 122 litre kiše po četvornom metru, a prošle godine u isto vrijeme padalina gotova da i nije bilo, palo je tek 4 litre.

U Hrvatskim duhanima je završila obrada prošlogodišnjeg duhana. Trenutno je remont, godišnji odmori i izrada planova  otkupa u koji bi krenuli krajem kolovoza.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

đuro strašni
24.7.2012. 17:34
jel gospodi iz Hr. duhana jasno da se sa ovakvim cijenama duhana ne isplati ulagati u ništa,pa cijeli život radim samo za topere,prikolice,traktore strojeve,separatore sad opet za termogene............ma nema problema ....može....al nek cijena bude realna a ne da mi ni poticaji nemogu pokriti troškove proizvodnje.........daj Mirko spusti se na zemlju......namoraš ti zgrtat milijune na menađerskom ugovoru,a mi da rikavamo i zaradimo-ništa...........znaju duhanci o ćemu pričam,a kad čovjek proda kutiju duhana na crno da plati nadničare dobro da tenkovima ne uđu u selo.......to je nama naša borba dala.....
radioton
24.7.2012. 16:07
kada će hrvati shvatiti da moraju više ulagati u poljoprivredu a manje u turizam?

www.tportal.hr/vijesti/svijet/205877/Susa-u-Americi-glad-u-svijetu.html
zagreb
24.7.2012. 13:28
Nauka je davno rekla svoje , samo kod nas nije poznata cijena vode za navodnjavanje , pitku vodu plaćamo desetak puta više nego unazad deset godina pa je i za očekivati takvo stanje i za vodu za navodnjavanje. Da je nama bila potrebna proizvodnja onda je nebi ovako uništavali kao do sada?


Još iz kategorije Poljoprivreda