Sabor: U srijedu izjašnjavanje o amandmanima na paket poreznih zakona
Bernardić: Vladina porezna reforma je prodavanje magle i SDP je neće podržati
Vasilić: Pred jedinicama lokalne samouprave vrlo stresno razdoblje
Gordana Buljan Flander dobitnica Nagrade za životno djelo za promicanje dječjih prava
Dugine obitelji traže da se omogući udomiteljstvo istospolnim parovima
Vlada suglasna s HDZ-ovim prijedlogom sniženog PDV-a na elektronske publikacije i mahunarke
Za uzgoj goveda, koza, ovaca i peradi 24 milijuna kuna

Zbirka pripovijedaka Žene vole pametne muškarce Zlatka Erjavca: priče koje ne traže pouku na kraju, već žive kako bi bez previše moraliziranja iznijele željeni sadržaj


  Recenzija Marine Mađarević           Marina Mađarević           06.11.2018.         1516 pogleda
Zbirka pripovijedaka Žene vole pametne muškarce Zlatka Erjavca: priče koje ne traže pouku na kraju,  već žive kako bi bez previše moraliziranja iznijele željeni sadržaj

U vremenu u kojemu filmski blockbusteri pretresaju temu zvijezda u nastanku, potrebno je zapitati se što je s književnim zvijezdama. Točnije, zvijezdama našega literarnoga „sada i ovdje“ (o stranim autorima nije ni potrebno raspravljati, s obzirom na to da se – zabrinjavajuće ili ne – čitaju češće od hrvatskih autora). Zanimljiva je pritom priča o razvoju jednoga spisateljskoga imena dobro poznatoga virovitičkim krugovima.

Priča započinje ovako: 2017. godine, na Virovitičkim umjetničkim večerima u kafiću „Cug“, a pod mentorskom palicom prerano preminulog umjetnika Roberta Roklicera, ispočetka sramežljivo, kasnije nešto sigurnije, svoje kratke priče započinje čitati Virovitičanin Zlatko Erjavec Ero. Budući da je publika pokazala veliko zanimanje za Erjavčeve tekstove, isti su postali dnevna rutina svakoga izdanja VUV-a, dok su s vremenom počeli izlaziti i na portalima te objavljivani u književnim časopisima. Na ideju gore spomenutoga Roklicera, ovi tekstovi objedinjeni su u zbirci humoreski i priča objavljenoj u studenom ove godine pod nazivom „Žene vole pametne muškarce“.

Zbirka ime duguje jednoj od sedamdesetak priča, koliko ih se ukupno nalazi u knjizi. Sve priče obilježavaju nepatvoreni sarkazam, crni humor (koji često izlazi izvan okvira zdravoga razuma), hiperboliziranje događaja, isijavajuća kritika društva, tematika koja na trenutke ne djeluje primjereno pripadnicima dobnih skupina nižih od 15+/18+, ali i angažirani pripovjedač (s obzirom na to da je velika većina tekstova zapisana u prvoj osobi jednine i iz perspektive promatrača koji je ujedno i „trpitelj radnje“).

Dijelovi u kojima se – dade se naslutititi – naglašavaju društveni defekti (promiskuitet, laži, prijevare, ovisnost odrasle djece o roditeljima, nemoralne radnje…) ne pokušavaju se dušobrižnički opravdati ili osuditi. Oni motivski tvore ne fabulu, već proces njezina nastanka (pripovijedanje), pokušavajući pratiti obrazac prokušanih autora kratke proze, primjerice Ferića, Popovića, Tomića i Jergovića.

Intrigantna je i činjenica da zbirka sadrži autobiografske elemente koji su osobito prisutni u imenima likova (tako se navode i imena samoga autora te njegova književnoga tutora Roberta Roklicera). Zapisane priče ne traže pouku na kraju (kako je to često običaj u drugim zbirkama), one jednostavno žive kako bi bez previše moraliziranja iznijele željeni sadržaj.

S dovoljnom dozom umjetničke samodiscipline pomoću koje neće prijeći granicu dobroga ukusa i iz privlačnoga humora prijeći u jeftin kič, Erjavec bi se polako mogao profilirati u krajnje ozbiljnog prozaista krajnje neozbiljnih sadržaja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Recenzija Marine MađarevićOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: