Milanović: Ovo nije porezna reforma
Marić: Svaku kritiku porezne reforme treba gledati kao pozitivnu
Pametno: Porezi sve kompliciraniji, a njihovo administriranje sve skuplje
Branko Grčić: Nova porezna reforma je skromna
Zeleni poduprli najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer
Kujundžić: Demokratsko je pravo oporbe tražiti opoziv ministara
Vozači, oprez: U parkiranom automobilu izmjerena temperatura od 74 stupnja

Završna konferencija projekta HGK Zaposlimo Hrvatsku


  Gospodarstvo           05.11.2015.         774 pogleda
Završna konferencija projekta HGK Zaposlimo Hrvatsku

Jučer je u Zagrebu, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održana završna konferencija projekta Hrvatske gospodarske komore „Zaposlimo Hrvatsku“, čiji su organizatori bili: Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

 Problem nezaposlenosti, u kombinaciji s izrazito niskom razinom zaposlenosti, jedno je od ključnih pitanja na koje moderna Hrvatska nije pronašla odgovor. Ono snažno nadilazi okvire gospodarske politike, postajući općim kriznim trenutkom i onemogućujući ekonomski i socijalni razvoj te konačnu stabilizaciju procesa oblikovanja države i demokratskog društva.

 U lipnju ove godine, održana je uvodna konferencija „Zaposlimo Hrvatsku“.

Jučerašnju završnu konferenciju otvorili su: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i akademik Zvonimir Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore je, u uvodnom dijelu, istakao da želimo u uređenom društvu bolji život i posao za sve koji ga traže i u kojem mladi neće odlaziti iz Hrvatske, te je zaključio kako je HGK na vlastitom primjeru pokazala da je moguće u kratkom roku provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja i zbog kojih i postoji te da to mora učiniti i javna uprava.

 Akademik Zvonimir Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti je između ostalog istakao da je potreba produljenja radnog vijeka logična, konstatirajući da je veliki problem nezaposlenosti izuzetan, ali je često puta u sjeni negativnih demografskih kretanja i depopulacije.
U nastavku je istakao je da su potrebne korjenite promjene u sustavu obrazovanja, koji obrazuje radnu snagu, adekvatno potrebama tržišta rada.

 Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske je rekla da je vrijeme da prestanemo pričati o potencijalima i prilikama Hrvatske i da trebamo krenuti raditi. Nezaposlenost je još uvijek visoka, a zaposlenost niska. Trebamo stvoriti okruženje u kojem će nezaposleni naći posao i koje će uvjeriti mlade da ostanu i grade budućnost u Hrvatskoj.
Zajedno učinimo više za našu Republiku Hrvatsku i „Zaposlimo Hrvatsku“, rekla je predsjednica Republike Hrvatske.

 Nakon predstavljanja rezultata projekta, održana su panel predavanja eminentnih sveučilišnih profesora i stručnjaka na temu: „Tržište rada u Hrvatskoj“ i „Kako zaposliti Hrvatsku“ – smjernice i preporuke, gdje su predstavljene mjere i konkretna rješenja vezana uz snažnije zapošljavanje, a sudionici skupa mogli su čuti i izjave gospodarstvenika iz specifičnih djelatnosti o problematici zapošljavanja.

 Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU, Želimir Kramarić je prezentirao koncept dualnog obrazovanja HGK „Učiti radom“, temeljen na iskustvima Austrije i Njemačke.

 S područja Virovitičko-podravske županije, konferenciji je prisustvovao Milan Vanđura, direktor HGK – Županijske komore Virovitica.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: