Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Završna konferencija EU projekta Kraj Dominacije otomanskog carstva u Panonskoj regiji

  vpž           13.05.2016.         1033 pogleda
Završna konferencija EU projekta Kraj Dominacije otomanskog carstva u Panonskoj regiji

U novoobnovljenoj višenamjenskoj dvorani grada Orahovice (staro kino), održana je završna konferencija projekta "Kraj Dominacije otomanskog carstva u Panonskoj regiji". Projektni menadžer zajedničkog tehničkog tajništva HU-HR nadležnog za CBC projekte Andras Talos između ostalog je naglasio kako u nastavku natječaja strukturnih fondova više nema programa IPA koji se financirao iz pretpristupnih fondova već na snagu dolazi novi program pod nazivom Intereg 5A.

Projektne rezultate predstavili su voditelji s mađarske strane Imre Danis i hrvatske Irela Strabić potvrđujući kako je ovaj projekt na obje strane donio nove kulture, povijesne i turističke vrijednosti.

U završnom dijelu ostvarene ciljeve projekta iznijela je voditeljica projekta iz Razvojne agencije VIDRA Željka Andrić.

- Projekt je trajao punih 14 mjeseci, ali moram reći da još nije u potpunosti gotov jer imamo još nekih aktivnosti. Opći cilj ovog projekta je bio složiti jednu kulturno-povijesnu rutu kako bi doprinijeli razvoju turizma ovoga područja i vjerujem da smo u tome uspjeli. Projektom smo povećali konkurentnost lokalnog turizma u pograničnoj regiji, pojačali privlačnost turističke ponude u pograničnoj regiji i na kraju prikazali tradicionalne vrijednosti obaju regija – rekla je Željka Andrić.

Turistički vodič Orahovice Vladimir Grgurić održao je predavanje pod nazivom ''Orahovica stara dama slavonske prošlosti'' u kojoj je predstavio tri povijesne orahovačke lokacije Ružica grad, Manastir svetog Nikole i Crkva svetog Love Crkvari u vrijeme i nakon turske vladavine. Orahovica i Villány uskoro kreću u novi zajednički projekt pod nazivom ''Vinske priče 2'' koji će zasigurno još više pojačati prijateljstvo dvaju gradova.

Nositelj projekta "Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji“ je Grad Villány, a partneri su Grad Orahovica i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije te pridruženi partneri Općina Nagyharsany i Red vitezova Ružice grada. Projekt je sufinanciran iz IPA Prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013, a ukupna vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, odnosno vrijednost budžeta Grada Orahovice iznosi 161.162,00 eura.

Tijekom 14 mjeseci trajanja projekta održana je trodnevna manifestacija na izletištu „Orah“ (viteški sajam i uprizorenje bitke u izvedbi Reda vitezova Ružice grada), gostovanje na tradicionalnoj dvodnevnoj manifestaciji u Nagyharsany, sudjelovalo se na Danima hrvatske kulture u Villányu te organiziran Dana mađarske kulture u Orahovici.

Osim manifestacija priređena su i stručna predavanja na kojima su sudjelovali i strani povjesničari koji se bave proučavanjem Otomanskog carstva u Panonskoj regiji te je Grad Orahovica nabavila vrijednu opremu poput viteških kostima i srednjovjekovnog oružja i oruđa.

Projekt je doprinio je i izravnoj koristi lokalnih zajednica s obje strane granice jer su najveća sredstva u projektu bila namijenjena obnovi tzv. domova kulture. Konkretno, u Orahovici je izvedeno unutarnje uređenje kino dvorane u jedan višenamjenski javni prostor za razna događanja, dok je u Villányu zamijenjena stolarija i krovište Doma kulture.

Gradu Orahovici i Gradu Villány ovo je drugi zajednički projekt. Prvi zajednički projekt bile su „Mađarsko – hrvatske vinske priče“, čiji je nositelj bio Grad Orahovica, a ukupna vrijednost projekta bila je 411.839,00 eura.

Konferenciji su nazočili obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, gradonačelnik Villánya Gjula Takats, v.d. ravnatelja Razvojne agencije VIDRA Emina Kovač,

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo