Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Strip

Završila Škola stripa - stripove naučillo crtati 25 polaznika

        01.03.2009.         8095 pogleda
Završila Škola stripa - stripove naučillo crtati 25 polaznika

VIROVITICA - Virovitički «Strip klub 85» proteklog je vikenda organizirao prvu školu stripa u kojoj se okupilo 25 polaznika, mahom djece, učenika osnovnih škola. No, među onima koji su željeli naučiti kako ispuniti kvadrate i table, kako ideju pretočiti u strip i na koji način sve to učiniti zanimljivo čitateljima, bilo je i njihovih roditelja i maturanata virovitičkih srednjih škola, a pozivu se odazvala i jedna umirovljena nastavnica likovnog odgoja.

«Vjerovao sam da ima potencijala, ali ovo što sam doživio nevjerojatna je stvar, jer svi do jednog su apsolutno stripački talenti.  Izuzetno sam zadovoljan i odazivom polaznika, angažmanom, zalaganjem i željom da doista savladaju osnove crtanja stripova što je dokaz da strip nije medij koji izumire. Uz puno rada, truda i vježbe što svaki talent mora proći siguran sam ovdje imamo autore koji će se sutra i profesionalno baviti crtanjem», kaže ilustrator i dizajner, predsjednik «Strip kluba 85» i voditelj Škole stripa Davor Šunk naglasivši kako je sretan što se Virovitica još jednom pokazala da strip grad i leglo stripa.

Svaki od polaznika morao je nacrtati svoj strip na zadane teme - «Gavran», «Moj prijatelj» ili «Mikeš». Svi radovi bit će izloženi na festivalu stripa «Framafu» koji će u Virovitici održati od 13. do 15. ožujka ove godine, a najbolji će biti objavljeni u strip časopisu «Gavran».  Novi crtači stripova nisu krili zadovoljstvo što im je pružena mogućnost svladavanja osnova crtačkog umijeća i mogućnost da svoje uratke odmah prezentiraju javnosti i da ih publiciraju.

«Prijatelji su mi rekli da dobro crtam, a školu stripa mi je preporučila učiteljica violine. Čitam sve stripove u dječjim časopisima, a do sada sam ih crtala na računalu», kaže nam Mihaela Despotovski, učenica Osnovne škole Vladimir Nazor. Ivana Kozjak iz iste škole došla je jer jako voli crtati i želi nešto naučiti što joj je i pošlo za rukom. «Doznala sam da svaki strip ima kadrove i da se prvo mora napisati tekst», rekla nam je.  Andrija Golub i čita i crta stripove. Počeo je čitati sestrine stripove kada mi je bilo pet godina, danas mu je najdraži Zagor, a ne propušta ni jednu strip tribinu koju organizira «Strip klub». «Prvi strip koji sam nacrtao s pet godina bio je Miki Maus, a ovdje sam naučio crtati na hameru i tuširati ih», kaže Andrija.

Uz Davora Šunka osnove crtanja stripova podučavao je i strip crtač i ilustrator, Roko Idžojtić. Škola stripa održana je u prostoru virovitičke Glazbene škole, a najvćei obol organizaciji dao je tajnik Strip kluba, Goran Jurković.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

corto
7.3.2009. 17:41
ajmo jiš komentara... bit će i stripova
tomislav
6.3.2009. 7:42
Bravo stripasi jer ste oformili svoju skolicu i jer radite. Fotka iz skole je super i daje na uvid kako se pozrtvovno radi (vidjeti podocnjake one djevojke na slici)
corto
5.3.2009. 23:02
di ste stripaši???


Još iz kategorije Strip