Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Završila sedmodnevna neizvjesnost radnika TVIN-ovog pogona u Grubišnom Polju

        25.01.2010.         1901 pogleda
Završila sedmodnevna neizvjesnost radnika TVIN-ovog pogona u Grubišnom Polju

Točno sedam dana trajao je prekid proizvodnje u TVIN-ovom pogodnu u Grubišnom Polju zbog čega je 47 radnika bilo na godišnjem odmoru, a prijetila je i mogućnost potpunog zatvaranja tvornice. Proizvodnja je prekinuta jer je prošlog petka oko 13 sati u tvornicu upala inspektorica rada i dva sata ispitivala radnike o uvjetima rada. Učinila je to, ističe direktor TVIN-a Ivan Slamić, nenajavljeno, ometajući rad i izvlačeći radnike iz proizvodnog procesa zbog čega je odlučio potpuno prekinuti proizvodnju. „TVIN nije nedodirljiv, ali se inspektori prema nama ponašaju kao da smo zločinačka organizacija. Izvršavamo sve svoje obveze, ako i postoje povreda radničkih prava i propisa zna se na koji se način se mogu riješiti. Mogla ih je ispitati kad radnici završe s radom, ovako nam je učinjena velika šteta zbog prekida proizvodnje", ističe ljutito Slamić objašnjavajući da ga srdi što je inspektorat toliko revan prema TVIN-u koji je u recesiji sačuvao sva  radna mjesta i redovno isplaćivao plaće čak i onda kada su radnici, zbog toga što nije bilo posla, ostajali kod kuća, pokazujući tako socijalnu osjetljivost.

Postojala je velika mogućnost da se u Grubišnom Polju zbog takvog odnosa prema TVIN-u proizvodnja trajno ugasi. Dio radnika bio poslan u virovitički pogon, a ostali bi bili proglašeni tehnološkim viškom. No, nakon razgovara s čelnicima Općine Grubišnog Polje i Bjelovarsko-bilogorske županije pokrenuta je proizvodnja, a dvije trećine radnika je vraćeno na posao.

Inspektorica je u TVIN došla na osnovu anonimne dojave nekolicine nezadovoljnih radnika. Pretpostavlja se da je autor pisma radnik koji je nedavno, zbog ozbiljnije povrede radne dužnosti dobio otkaz.  

Što je inspektorica razgovarala s radnicima i što su joj oni rekli novinari nisu uspjeli doznati - radnici o tome ne žele govoriti, a još uvijek nije stigao odgovor iz Državnog inspektorata.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
27.1.2010. 7:24
"ako i postoje povreda radničkih prava i propisa zna se na koji se način se mogu riješiti"

20 godina se krše temeljna radnička prava, hvala Bogu klima se mijenja pa ni TVIN neće više biti nedodirljiv kao do sada
cuccurin
25.1.2010. 23:28
nigdar ni bilo...


Još iz kategorije Gospodarstvo