Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Dani Milka Kelemena

Završeni Dani Milka Kelemena - gradonačelnik Ostrošić: Ovakvu manifestaciju nema ni jedan grad veličine našega

  Petar Žarković/Glas Slavonije           27.10.2017.         1175 pogleda
Završeni Dani Milka Kelemena - gradonačelnik Ostrošić: Ovakvu manifestaciju nema ni jedan grad veličine našega

Tko kaže da Whitman i Kelemen nemaju ništa zajedničko? Upravo smo vidjeli kako je velika i duboka ta veza! I kažu neki da 'Goodbye My Fancy' nije ljubavna pjesma, a što je drugo nego ljubavna - riječi su kojima se direktorica Međunarodnoga glazbenog festivala Dani Milka Kelemena Jadranka Srdoč obratila publici na završetku 23. izdanja te jedinstvene kulturne manifestacije - piše Glas Slavonije.

Posljednji program festivala bila je plesna predstava “Ples o samome sebi” u slatinskom Pučkom otvorenom učilištu. Plesači Masa Dance Companyja - Dina Ekštajn, Ida Jolić, Ognjen Vučinić i Aleksandra Mišić, koja potpisuje i koreografiju, pokazali su plesni doživljaj Kelemenove skladbe Compose i Goodbye My Fancy uz stihove Walta Whitmana.

Osam programa ove je godine izvedeno na slatinskom festivalu, kaže direktorica Srdoč, ni premalo, ni previše, upravo koliko treba. Još su jednom, među ostalima, nastupili ponajbolji interpreti Kelemenove glazbe - Ljerka i Goran Končar te Bojan Miljanić.

Dio festivala bila je i izložba Zdravka Milića “Misija”, promocija zbirke pjesama Marije Kenjerić “Život, snovi i stihovi” te prikazivanje HRT-ova filma o Kelemenovoj operi bestial Apokaliptici.

Kelemena se mora slušati i gledati, gledati očima, srcem i umom. Nekada nas njegova glazba naživcira, pomalo šokira i iznenadi, a to mu je i namjera, iznenaditi ljude nečim neočekivanim, nečim novim i svojim.

Direktorica kaže da je Kelemen u posljednjem telefonskom razgovoru rekao da Slatina ima najbolje odgojenu publiku na svijetu, publiku koja je rasla s njegovom glazbom.

– Ljuti se kad ga se oslovljava s “maestro” jer je, kaže, davno dirigirao, smatra se kompozitorom i profesorom – pedagogom. Kaže da je teško biti pedagog, da je to najteži posao na svijetu. A dobar je pedagog, vidite kako smo svi naučili što je Kelemen i kako se Kelemen može i gledati, i slušati, i doživjeti - dodala je Jadranka Srdoč.

Zahvalivši svima koji su pomogli u ostvarenju festivala, od izvoditelja do publike, predstavila je i neke već dogovorene programe za 24. festival te pozvala na suradnju u organizaciji i posjećenosti.

U emotivnom obraćanju na kraju programa gradonačelnik Denis Ostrošić rekao je da udruga DMK nije više samo udruga nego je u 23 godine postala i obitelj s mnogo glazbenih prijatelja diljem svijeta:

– Ovakvu manifestaciju nema ni jedan grad veličine našega pa i dogodine treba u organizaciju uključiti sve koji mogu pomoći i maksimalno iskoristiti sve resurse i potencijale grada. Treba nam Centar suvremene glazbe “Milko Kelemen”, imamo praznu zgradu i učinit ćemo sve da uz pomoć Ministarstva kulture taj prostor dobije svoj identitet, kao i Zavičajni muzej, i da udruga DMK osigura budućnost festivala, koja može biti još bolja i ljepša.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dani Milka Kelemena